破產聯盟

標題: 好煩惱,關於生活費 [打印本頁]

作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 12:15
標題: 好煩惱,關於生活費

本人月入45K,父母無做野,有老婆同個女,老婆有做野

由於有層樓同老婆聯名,每月供緊25K
同埋老婆為我借過一筆P LOAN,每月需要還款12K

未入學前,我每月都用自己錢去還老婆依筆LOAN但入學後,我人工唔可以比佢拎去還,所以佢要自己還,但佢份人工根本攪唔掂

問題就黎

層樓雖然暫時係破產管理處接手,但又唔知幾時傾點處理,同埋依家市道差都唔知岩唔岩價賣 (因為聯名,老婆有權唔岩價唔賣)
所以未處理前,我同老婆都要繼續住同供......

傾生活費時,係咪唔會預我留一筆錢去供樓? 如果唔比,咁太太根本供唔起,層樓由銀行收?
定係我同對方講,可以當成租金? 因為我可以返屋企同父母住,但象徵式都要比租金,咁樣得唔得?

水費 $500
電費 $500
煤氣費 $500
稅款 $650
工人 $2500
供養父母 $8000
供養子   $10000
上網費 $250
手提電話費 $400
膳食 $4000
交通費 $500
衣服剪髮鞋 $2000

生活費共: $30000
剩返既上傳: $18000 左右

咁樣你地覺得對方批唔批?
上面清單仲未計租金.....

我只係想佢可以批多d生活費,減輕老婆負擔

作者: a981142    時間: 6-9-2023 12:44
樓都要收,仲點會枇錢你供樓?
有無兄弟姊妹?你獨自養先會枇父母咁多
阿女要用1萬?電話又用400?雜費都2千?
你預枇唔到咁多
作者: 好麻煩    時間: 6-9-2023 12:47
有冇辦法可以清左你老婆個筆p loan先?你入左學應該唔會有筆錢比你去供樓…..
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 13:14
a981142 發表於 6-9-2023 12:44
樓都要收,仲點會枇錢你供樓?
有無兄弟姊妹?你獨自養先會枇父母咁多
阿女要用1萬?電話又用400?雜費都2千?

阿哥 家姐
無做野…
阿女上學前 日常用品差唔多
電話費 簽左兩年約

作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 13:15
好麻煩 發表於 6-9-2023 12:47
有冇辦法可以清左你老婆個筆p loan先?你入左學應該唔會有筆錢比你去供樓….. ...

入得學 自然無錢清…
好煩
唔比我供樓 咁老婆供唔起由銀行收?
但佢一日未賣 我又一定又要供
作者: 欠一百萬    時間: 6-9-2023 13:49
未完按揭,層樓應該是歸番銀行.
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 14:03
欠一百萬 發表於 6-9-2023 13:49
未完按揭,層樓應該是歸番銀行.

姐係我現時做法

盡快賣樓,同埋搵地方搬?
然後再同受託人傾返生活費 加返 租金依一項?

我岩岩入學  文件又未交  生活費又未傾
層樓又唔知點處理
每月繼續供款 同拎人工還老婆筆LOAN
作者: a981142    時間: 6-9-2023 14:17
菲尼克 發表於 6-9-2023 13:14
阿哥 家姐
無做野…
阿女上學前 日常用品差唔多

哥姊都無做野?咁邊個養佢地?
租金要提供證明,唔係你up幾多就幾多
老婆還唔到p loan?還唔到銀行唔會借咁多比佢架

作者: 欠一百萬    時間: 6-9-2023 14:56
菲尼克 發表於 6-9-2023 14:03
姐係我現時做法

盡快賣樓,同埋搵地方搬?

唔好搞層樓, 未申破前的資產流向日後會查,尤其係樓宇物業.

一係你用層樓加按/借貸,清晒其他欠款, 慢慢供番層樓.唔使破產.

賣樓後破產,你會好頭痕, 除非你賣樓所得款項扣除按揭,餘下的全部拎去還款, 還唔晒先破產.咁都仲有故仔講. 若這樣都係破產,咁你賣咪多舊魚.
申左破,頒左令,更加無需要理層樓.

作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 15:59
欠一百萬 發表於 6-9-2023 14:56
唔好搞層樓, 未申破前的資產流向日後會查,尤其係樓宇物業.

一係你用層樓加按/借貸,清晒其他欠款, 慢慢供 ...

首先層樓無得加按,因為當初係高成數借
同時間,我差財仔銀行大概200萬左右
如果賣樓應該只係得60-70萬收返黎

所以入學係必須,只係層樓唔知點算

睇黎都係搵經紀放盤 岩價就賣
再搵地方租

如果唔係咁做,到時受託人又唔肯比我供樓
我又無租地方住而唔批租金比我

倒不如早早賣左佢租地方 再同佢講我要租金依一個項目而批多D比我
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 15:59
a981142 發表於 6-9-2023 14:17
哥姊都無做野?咁邊個養佢地?
租金要提供證明,唔係你up幾多就幾多
老婆還唔到p loan?還唔到銀行唔會借咁多 ...

佢地結婚都係另一伴養

老婆人工唔多  你叫佢供樓又供LOAN 真係頂唔順

作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 16:00
定係大家有其他建議方案?

作者: 欠一百萬    時間: 6-9-2023 16:10
菲尼克 發表於 6-9-2023 15:59
首先層樓無得加按,因為當初係高成數借
同時間,我差財仔銀行大概200萬左右
如果賣樓應該只係得60-70萬收 ...

頒令了, 你都無權處理層樓啦.
作者: 想做返個人    時間: 6-9-2023 16:55
點解要入學??

賣左層樓佢還債啦, 你宜家呢D CASE , 真係好難處理

一定唔會批錢俾你供樓啦

另外供養父母8000 , 你父母幾多歲??
佢地無工作無收入??
如果65歲以上, 佢地本身已經有生果金, 又唔係同住 , 理論上唔會批你供養父母

你入左學, 你賣樓之後既錢都唔係屬於你架喎, 究竟你明唔明咩係破產

最簡單就係你賣樓還債, 就係咁簡單
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 17:18
欠一百萬 發表於 6-9-2023 16:10
頒令了, 你都無權處理層樓啦.

我自己名就係
但依家係聯名,我老婆都有份話事同決定
依家我地都每月供緊....

都唔知個官幾時處理層樓既野
一係我索性今個月開始停供 停到銀行收樓
我地就搬出去住 (同個受託人R返租金依個項目)

咁起碼解決老婆財政壓力 ( 供樓+P LOAN)
起碼賣左樓 比佢還P LOAN先 (佢有一半權)
之後我租樓可以喺生活費扣
咁大家財政上都穩健D

依家又要還P LOAN , 樓又繼續供 真係攪唔掂
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 17:20
想做返個人 發表於 6-9-2023 16:55
點解要入學??

賣左層樓佢還債啦, 你宜家呢D CASE , 真係好難處理

賣左樓都唔夠還我筆債

父母63 同62 歲  無工作無收入
唔批供養, 咁佢地食咩.. 大佬 佢地租金都比幾千

我知破產層樓唔係我
但問題係 依家未賣樓 我要繼續供 但又唔比我生活費供 咁我老婆供唔起  係咪由得銀行收?
定係
我依家唔供 等銀行收
再同官講 我依家唔供樓 無地方住 我要出去租屋住 咁生活費就多項租金項目
作者: Anmi2019    時間: 6-9-2023 17:21
幾時頒令? 受託人係邊間?
作者: 差人過百萬    時間: 6-9-2023 17:25
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 17:29
Anmi2019 發表於 6-9-2023 17:21
幾時頒令? 受託人係邊間?

8月底頒左
黎緊去交文件
未知受託人邊個住
作者: eileenzhang    時間: 6-9-2023 17:29
都要賣出還債多
作者: 想做返個人    時間: 6-9-2023 17:41
菲尼克 發表於 6-9-2023 17:20
賣左樓都唔夠還我筆債

父母63 同62 歲  無工作無收入

你有家姐同阿哥, 父母佢地都有份 , 就算批供養父母當你8000成立, 咁就批你3000囉
唔好講咩佢地係另一半養 , 大家都唔係同住咁點解你要自己負擔供養父母?? 佢地有冇錢付出呢D係你地既家事, 你同受託人講係無用架
根本就唔成立, 唔合理 , 我係受託人都唔批你

樓你就KEEP唔到架喇 , 咪就係變銀主盤, 跟住破產就俾受託人賣樓拎去還俾你D債主 , 就算唔夠還, 還得幾多得幾多 , 之後你當然要搵地方住啦, 咪租樓之後報返租樓支出 , 無咩問題
作者: 想做返個人    時間: 6-9-2023 17:46
另外就係你水電煤、工人、供養個女呢D支出唔該全部除返2 , 因為你老婆係有收入的 , 家庭開支係兩份

都已經唔想計你供養個女做咩要用到10000蚊咁多, 又係果句, 唔好講咩要報興趣班乜乜物物, 呢D係你既家事, 受託人唔會批的

其實我照咁睇, 你應該叫你老婆辭左份工佢湊女算, 你45000人工都養活到頭家, 分分鐘仲可以上繳得少過你兩公婆都返工

同埋工人果度都可以炒左佢 , 你老婆唔做野就得了
作者: Hahaj    時間: 6-9-2023 18:52
你老母知道你咁既情況 有冇講D咩
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 19:07
想做返個人 發表於 6-9-2023 17:46
另外就係你水電煤、工人、供養個女呢D支出唔該全部除返2 , 因為你老婆係有收入的 , 家庭開支係兩份

都已經 ...

聽你咁講...好似受託人好似當我單身咁批.. 只係多左個供養仔 個幾千蚊
咁我最終可能得個皮幾野?  姐係差唔多上傳剩低既30K上去?!

大佬點生活呀..
個女讀學前 學費每月都幾千啦  仲有尿片 飲飲食食 養個就知好貴
批幾千蚊養個女
姐係個女除左食屙訓 咩都唔比做咁

雖然欠債要還錢
但如果佢真係CUT到咁  為左個女  我大不了  一拍兩散 賣樓移民走人算

作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 19:08
Hahaj 發表於 6-9-2023 18:52
你老母知道你咁既情況 有冇講D咩

無咩點
自己攪掂自己
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 19:09
想做返個人 發表於 6-9-2023 17:41
你有家姐同阿哥, 父母佢地都有份 , 就算批供養父母當你8000成立, 咁就批你3000囉
唔好講咩佢地係另一半養  ...

想問下租金係咪實報實銷定係有限?

如果我出去租  一定租間大 岩小朋友多D活動
隨時同供樓個數差唔多
反正D錢剩返都要交上去 倒不如住間大扣左租金佢
作者: Hahaj    時間: 6-9-2023 19:12
我既case 同你差唔多,只係我無樓
都諗緊生活費個到可以點
作者: Hahaj    時間: 6-9-2023 19:22
你幾時入學 搵左邊間搞
作者: 好麻煩    時間: 6-9-2023 19:28
其實你而家入左學,姐係手上所有既財產已經由受託人管理……你屋企得你同你老婆有做野,屋企開支會除2,至於層樓,我個人認為真係唔好搞住,等破署安排會好d,入左學就唔到你決定啦⋯⋯
作者: zombie    時間: 6-9-2023 19:33
菲尼克 發表於 6-9-2023 19:09

斷供就一定係銀主盤等拍賣,假如負資產,你老婆仲要補返一半差額,扣返按揭假如有錢剩,你老婆應該可以取返一半,住個度出去租樓claim返生活開支,市區的話3人單位15-18k尚算合理,可以請工人,小朋友可以照讀私校,但因為你老婆有工作,租金水電煤工人小朋友支出都要除2份,小朋友支出keep返單,盡力bargain批多啲,但真係無標準批唔批,供養父母多數照除兄弟姐妹人數,甚至可以係唔批,個人支出膳食大約4600,交通$800-1200,個人雜項1000-2000,電話費$200-$400,我估你的case可能批2x-30k生活費,移民計得掂數的話,搞掂層樓就好走
作者: 欠一百萬    時間: 6-9-2023 19:50
菲尼克 發表於 6-9-2023 17:18
我自己名就係
但依家係聯名,我老婆都有份話事同決定
依家我地都每月供緊....

你破產了, 你的業權歸受託人, 你點簽字賣樓呀
你老婆供唔起, 就銀行會收樓, 好簡單. 你老婆供到就唔會收樓. 日後, 再處理你的業權.
其實層樓你想知點處理, 你可以打去破署問負責你CASE的主任.

作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 20:09
zombie 發表於 6-9-2023 19:33
斷供就一定係銀主盤等拍賣,假如負資產,你老婆仲要補返一半差額,扣返按揭假如有錢剩,你老婆應該可以取 ...

我爬過文
見好多師兄話傾唔掂生活費就唔好夾硬簽  大9對方話唔簽
有時傾左幾個月先傾得成

我諗住都係咁做  傾唔掂就唔簽  傾到OK先簽
我無比人凍結戶口 所以唔洗靠佢出咩解凍信

作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 20:10
Hahaj 發表於 6-9-2023 19:22
你幾時入學 搵左邊間搞

8月
咩邊間攪?
依家先約交文件
都未傾邊個接手
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 20:13
欠一百萬 發表於 6-9-2023 19:50
你破產了, 你的業權歸受託人, 你點簽字賣樓呀
你老婆供唔起, 就銀行會收樓, 好簡單. 你老婆供到 ...

咁唯有供住先
等真係判左邊個跟再同佢傾
作者: 想做返個人    時間: 6-9-2023 20:21

係實報實銷,但你破產仲要住得咁大咁好咁貴,亦都係有權唔批足俾你,記住破產係走投無路既選擇,必然係要捨棄奢侈生活
作者: 差人過百萬    時間: 6-9-2023 20:23
作者: 想做返個人    時間: 6-9-2023 20:25
差人過百萬 發表於 6-9-2023 20:23
師兄 搞咩輸咁多 已經要供樓仲可以輸二球出去,老婆都肯同你借錢。到依家都無走佬已經算係咁  ...

事到如今講黎都無用了,但我諗樓主跟硬外判

因為賭錢而破產呢啲不恰當行為實俾銀行丟你去開大會跟李周/石仔

尤其是你有爭 獅子跟渣兜 呢兩間,中硬

要有心理準備
作者: Hahaj    時間: 6-9-2023 20:50

搵 301 搞既舉手
作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 21:46
想做返個人 發表於 6-9-2023 20:25
事到如今講黎都無用了,但我諗樓主跟硬外判

因為賭錢而破產呢啲不恰當行為實俾銀行丟你去開大會跟李周/ ...

我破左產 樓又會無
我都無野好輸
傾唔掂就唔簽  再傾唔掂就交比法庭判  
判得唔岩  我咪拎錢移民走人  一蚊都唔會比佢

成日話咩家事 佢覺得唔合理就唔批
咁每個家庭情況都唔同  佢點可以話咩合唔合理

作者: 菲尼克    時間: 6-9-2023 21:47
想做返個人 發表於 6-9-2023 20:21
係實報實銷,但你破產仲要住得咁大咁好咁貴,亦都係有權唔批足俾你,記住破產係走投無路既選擇,必然係要 ...

都已經唔係奢侈... 單身就話無咩所謂
依家有大有細有老  講緊生活 唔係生存..
所以我會企硬
作者: Hahaj    時間: 6-9-2023 21:52
Keep 住update 呀
作者: Carman1216    時間: 6-9-2023 22:01
菲尼克 發表於 6-9-2023 20:09
我爬過文
見好多師兄話傾唔掂生活費就唔好夾硬簽  大9對方話唔簽
有時傾左幾個月先傾得成

戶口唔係你唔肯簽名先封㗎喎,你頒左令,你名下銀行自然收到通知然後就會封㗎啦
作者: 病態賭徒    時間: 6-9-2023 22:06
菲尼克 發表於 6-9-2023 21:46
我破左產 樓又會無
我都無野好輸

以過來人黎講,而家你頒左令根本無得拎錢走人就算。
如果你未入學就可以咁講,發晦氣說話無意思。
作者: 想做返個人    時間: 7-9-2023 00:01
我破左產 樓又會無
我都無野好輸

師兄,我好明白你既心情,唔好怪我講野直接,因為受託人比我更串更直接,你當然可以發晦氣啦

但其實你知唔知,你到時係可以唔簽唔上繳架,但受託人會凍結你既戶口,令到你出唔到糧,到時你連呢份45000既工都會無埋

D人唔簽唔上繳既玩法係佢地索性唔做野,或者搵一d出現金而僱主又唔報稅既工,破產期最多係8年,到時你點都解破

咁我想問你有冇呢個覺悟?唔好唔記得你仲有個女,係咪真係可以咁灑脫?

當然你可以移民啦,但唔係齋得個up,你係真係有本事移民既話,宜家就移啦,破咩產,直接走數
作者: 想做返個人    時間: 7-9-2023 00:03
我破左產 樓又會無
我都無野好輸

唔好意思,的確係咁,合唔合理係佢地講,唔係你講,你係度講得服我地無用,只係以過來人話你知,你有部分報既支出,係唔合理同非必要
作者: Carman1216    時間: 7-9-2023 00:33
想做返個人 發表於 7-9-2023 00:03

雖直接,但中point~
作者: Carman1216    時間: 7-9-2023 00:39

租大同租細都好,租金唔係你交幾多就批返幾多俾你㗎,入咗學,生活環境,水平自不然會同以前唔同
作者: John2628    時間: 7-9-2023 01:10
想做返個人 發表於 7-9-2023 00:01
師兄,我好明白你既心情,唔好怪我講野直接,因為受託人比我更串更直接,你當然可以發晦氣啦

但其實你知 ...

樓主又一個自我中心的人,要全世界都圍住佢轉的人。有家庭仲要賭咁大,破產唔係債仔避風塘繼續享有之前生活。樓主要走數一早走路依家話賣樓走路?一入學就會冇得賣樓,老婆為樓主借錢但換來可能都係欠債,如果處理不當又可以步向入學的道路。只可以祝樓主好運!
作者: 差人過百萬    時間: 7-9-2023 11:43
作者: .Tears    時間: 7-9-2023 13:00
傾唔掂數唔簽名咪凍結你戶口搞到你冇得出糧
作者: square3207    時間: 7-9-2023 18:24
有層樓其實唔應該入學。你供晒層樓一半都唔係你。你唔供又銀主盤。到你日後有錢買返一半都要市價買。好唔化算。
作者: 想做返個人    時間: 7-9-2023 18:40
square3207 發表於 7-9-2023 18:24
有層樓其實唔應該入學。你供晒層樓一半都唔係你。你唔供又銀主盤。到你日後有錢買返一半都要市價買。好唔化 ...

樓主一定係行到絕路就算賣樓都搞唔掂啦,所以我諗樓主宜家層樓已經唔重要,預左無
作者: John2628    時間: 7-9-2023 20:05
square3207 發表於 7-9-2023 18:24
有層樓其實唔應該入學。你供晒層樓一半都唔係你。你唔供又銀主盤。到你日後有錢買返一半都要市價買。好唔化 ...

如果有樓賣左清得到就唔會入學,2019 係最後最易賣樓的時機,依家我見好多人移民咗英國都要盡快賣樓,否則就要交資產稅。由上年美國開始加息,香港依家都唔會太容易賣到樓。我唔敢話香港樓會大跌,只不過覺得唔會再咁容易有大升幅。好明顯唔樓主唔係欠好大數都會唔會叫家人出面借錢。
作者: a981142    時間: 11-9-2023 15:46
差人過百萬 發表於 7-9-2023 11:43
個老婆都為你借筆錢同你還債。依家搞埋破產,樓都將會比人收都未離開你,你都應該感恩啦。你手都舉埋有本 ...

移得去邊,大陸掛

作者: a981142    時間: 11-9-2023 15:47

點會枇咁多比你去租,最多咪萬零蚊
凍結你戶口,你點出糧,點賣樓,點拎錢走啊
都無哂錢移得去邊,最多咪走返大陸

作者: wclun    時間: 12-9-2023 11:40
菲尼克 發表於 6-9-2023 19:07
聽你咁講...好似受託人好似當我單身咁批.. 只係多左個供養仔 個幾千蚊
咁我最終可能得個皮幾野?  姐係差 ...

破產後移民再找工作..不返香港

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3