破產聯盟

標題: 想分享一下見完破產主任的感受 [打印本頁]

作者: arufin    時間: 15-8-2023 11:10
標題: 想分享一下見完破產主任的感受
大家好,昨日終於會面了破產主任,總算放下了一直不太敢面對的事,在此希望說說我的感受,令其他同路人會有多一點安心。

在此其實看過很多文章,在會面前一直擔心過程中會諸多刁難又會給說話聽,結果經歷了會面後,是出奇的有點意外。

本人的債權人代理是在李周事務所的一位男的員工,相信他都十分有經驗,過程中交文件甚麼探討我為何破產的過程中都沒有甚麼態度上會令人難受的說話,甚至可以說由一進入事務所的接待過程,感覺全公司的人都很有禮貌,令會面過程真的輕鬆不少。
本人是延期了兩次才去會面,一開始還怕會單打一下,結果都是自己一直想多了。
到計算生活費方面,一開始我寫的開支細項不是太正確,他也給時間我再計算同更改後才用他的方式計算,結果其實是大出入的,但過程亦是完全有商量餘地。
本人月入$25000, 單身,他一開始要我還$8xxx, 他都有問我意見如何,我又透露了父母的狀況,希望可以鬆手一點,他亦立即減到每月$6000, 本人因為都覺得需要承擔自己的責任,覺得合理所以過程中亦沒有甚麼討價還價,大家都很爽快完成了會面程序。
很感恩遇到的主任不是那些很難搞的人,也算十分helpful ...我寫呢篇感受,希望幫到一d同我一樣如果一直懷住緊張心情去面對呢一日的人,看到總算原來會有一些比較安心的個案,大家加油,不要過份擔心!
作者: iambroken    時間: 15-8-2023 11:31
交6000又幾好喎,我背景同你差唔多,都係跟李周,希望嚟緊都可以遇到佢
作者: arufin    時間: 15-8-2023 11:40
iambroken 發表於 15-8-2023 11:31
交6000又幾好喎,我背景同你差唔多,都係跟李周,希望嚟緊都可以遇到佢

係呀。。一開始聽好多人話李周都辣既都好驚,希望你都可以跟到佢或者跟其實有商有量既呢
作者: iambroken    時間: 15-8-2023 11:47
arufin 發表於 15-8-2023 11:40
係呀。。一開始聽好多人話李周都辣既都好驚,希望你都可以跟到佢或者跟其實有商有量既呢 ...

想問佢有冇查你之前啲錢去咗邊?
作者: 想做返個人    時間: 15-8-2023 12:01
arufin 發表於 15-8-2023 11:40
係呀。。一開始聽好多人話李周都辣既都好驚,希望你都可以跟到佢或者跟其實有商有量既呢 ...

聽人講好多都係見果個姓張既女魔頭

師兄你遇到呢位男職員應該算好彩

我黎緊下星期都要去初次會面了, 希望我都遇到師兄你果位男職員啦, 唉
作者: arufin    時間: 15-8-2023 12:32
想做返個人 發表於 15-8-2023 12:01
聽人講好多都係見果個姓張既女魔頭

師兄你遇到呢位男職員應該算好彩

希望你都可以預到佢啦,歡迎你見完都報告一下。。
作者: arufin    時間: 15-8-2023 12:34
iambroken 發表於 15-8-2023 11:47
想問佢有冇查你之前啲錢去咗邊?

佢無特別去查,但佢要我之後提供返証券戶口上面既數目往來。。同埋要我去宣誓一次我講既野
作者: 從新做人1000    時間: 15-8-2023 12:36
多謝師兄分享,請問你開完大會大約等幾耐到先約傾生活費呢?另外佢會唔會有信比你要預備啲咩上去見,好似TU 租單個啲。我上星期開完大會,最好跟石仔,爬過文話石仔比李周仲辣,都好擔心..
作者: 想做返個人    時間: 15-8-2023 12:44
從新做人1000 發表於 15-8-2023 12:36
多謝師兄分享,請問你開完大會大約等幾耐到先約傾生活費呢?另外佢會唔會有信比你要預備啲咩上去見,好似TU ...

聽人講石仔無咁快傾生活費, 同埋郁D就凍人戶口, 李周反而準時上繳無咩煩你
作者: 從新做人1000    時間: 15-8-2023 12:59
想做返個人 發表於 15-8-2023 12:44
聽人講石仔無咁快傾生活費, 同埋郁D就凍人戶口, 李周反而準時上繳無咩煩你 ...

我都好擔心,我一定會準時上繳的。最怕佢批得好手緊,唔知有冇其他同學仔最緊見完石仔可以分享下
作者: .Tears    時間: 15-8-2023 13:02
大家一齊加油,我都係依排入學,希望4年順順利利咁過
作者: 破產小孩子    時間: 15-8-2023 13:37
如果唔係跟李周,其實單身2萬5,1蚊都唔洗上繳
作者: 7148    時間: 15-8-2023 13:40
破產小孩子 發表於 15-8-2023 13:37

可以吾洗上繳咁好
作者: 差人過百萬    時間: 15-8-2023 14:20
作者: 想做返個人    時間: 15-8-2023 14:25

都要睇吓咩背景既

跟手鬆既

如果有供養父母 , 又無兄弟姐妹同住

係有機會既
作者: 破產小孩子    時間: 15-8-2023 15:40
跟李周已經好黑,樓主真係太樂觀
作者: 金龍華    時間: 15-8-2023 18:30

幻想太多
作者: 差人過百萬    時間: 15-8-2023 18:32
作者: 越吻越傷心    時間: 15-8-2023 20:03
B哥哥都住大屋
作者: 抬起頭    時間: 15-8-2023 21:26
租金批多少?
作者: arufin    時間: 15-8-2023 21:37
從新做人1000 發表於 15-8-2023 12:36
多謝師兄分享,請問你開完大會大約等幾耐到先約傾生活費呢?另外佢會唔會有信比你要預備啲咩上去見,好似TU ...

本身開左會好似三個月左右話見,但我係改左兩次,第一次係因為收到信到約見果日得一個月,我最後係唔夠時間ready, 就改左期, 到第二次約應該係再兩個月,果次因為中covid 未好返哂再改左一次期,到第三次都係再兩個月後。。。
作者: arufin    時間: 15-8-2023 21:41
arufin 發表於 15-8-2023 21:37
本身開左會好似三個月左右話見,但我係改左兩次,第一次係因為收到信到約見果日得一個月,我最後係唔夠時 ...

佢係有信俾你叫你ready d 咩去既,最緊要係填寄黎果份form, 其餘野盡量ready, 唔齊基本見果日發現無都會叫你後補的
作者: sunsun3388    時間: 15-8-2023 23:41
arufin 發表於 15-8-2023 21:41
佢係有信俾你叫你ready d 咩去既,最緊要係填寄黎果份form, 其餘野盡量ready, 唔齊基本見果日發現無都會 ...

師兄係直接外判,定開大會後先知外判?
作者: mirror0822    時間: 16-8-2023 16:17
李周d主任好似成日變,你見果個係咪鄭主任,仲有個李x聲副主任。入邊大唔大。應該有個女人。
作者: ericc    時間: 16-8-2023 20:50
總之有d咩錄音保護自己 佢都錄得你 你咪錄多份
作者: 破產小孩子    時間: 16-8-2023 22:09
ericc 發表於 16-8-2023 20:50
總之有d咩錄音保護自己 佢都錄得你 你咪錄多份

最多一齊合照
作者: YY2023    時間: 16-8-2023 22:28
我想問下禁多位師兄,我是見主任的,未傾生活費,已婚,有一兒子,和家人同住,要供養父親,生活費估計要上繳多小左右?
作者: 從新做人1000    時間: 16-8-2023 23:58
sunsun3388 發表於 15-8-2023 23:41
師兄係直接外判,定開大會後先知外判?

跟得李周/石仔一定係開大會後
作者: arufin    時間: 17-8-2023 07:01
差人過百萬 發表於 15-8-2023 14:20
1蚊都唔洗咁堅

我諗都真係要睇咩背景,因為我自住緊家人物業,我一開始打算將住既地方當租俾父母當供養父母(市值租金其實$14-15k),我已經寫$13.5k 租金當家用,結果係果到完全唔可以當租金,供養父母最多批$4000
我相信我本身真係出去租地方,可能真係有機會批多d..但可能真係要破產前就要處理定
作者: arufin    時間: 17-8-2023 07:08
YY2023 發表於 16-8-2023 22:28
我想問下禁多位師兄,我是見主任的,未傾生活費,已婚,有一兒子,和家人同住,要供養父親,生活費估計要上 ...

都要睇你搵幾多先。。。見完某程度我睇佢既處理手法都係先睇你搵幾多先
使唔使交租都係重點,有無兄弟姊妹供養父母亦係批既因素
作者: arufin    時間: 17-8-2023 07:11
mirror0822 發表於 16-8-2023 16:17
李周d主任好似成日變,你見果個係咪鄭主任,仲有個李x聲副主任。入邊大唔大。應該有個女人。 ...

就是李x 聲副主任,推門第一間房
作者: 從新做人1000    時間: 17-8-2023 09:13
arufin 發表於 17-8-2023 07:08
都要睇你搵幾多先。。。見完某程度我睇佢既處理手法都係先睇你搵幾多先
使唔使交租都係重點,有無兄弟姊 ...

我本身同老婆係出面住,有晒租約都係我名,住左3年幾,有打厘印。老婆冇野做,所有租金水電煤都係我交,唔知外判會唔會批足呢。我好少見有師兄講生活費批租金依方面..
作者: ccwa    時間: 17-8-2023 09:31
供得$6000 如果收入冇乜大變化,你可以好安穩過4年,重新過日子,祝福你
作者: 想做返個人    時間: 17-8-2023 10:14
YY2023 發表於 16-8-2023 22:28
我想問下禁多位師兄,我是見主任的,未傾生活費,已婚,有一兒子,和家人同住,要供養父親,生活費估計要上 ...

你都要講下你收入幾多, 老婆有冇做野, 個仔係成年? 讀緊書定做緊野?
作者: YY2023    時間: 17-8-2023 12:42
個仔3個月大,人工27000,太太有做野
作者: 想做返個人    時間: 17-8-2023 14:28
YY2023 發表於 17-8-2023 12:42
個仔3個月大,人工27000,太太有做野

跟主任會好D既, 不過你都係要上繳架喇, 太太有做野, 供養父親、兒子同家庭一切開支都需要除2

就算你跟主任, 你都有可能要上繳1萬以上, 你要有心理準備
作者: YY2023    時間: 17-8-2023 17:19
想做返個人 發表於 17-8-2023 14:28
跟主任會好D既, 不過你都係要上繳架喇, 太太有做野, 供養父親、兒子同家庭一切開支都需要除2

就算你跟主 ...

都幾多下,因為果時搵三姓幫申請破產,佢幫我估計個數都係3000-4000左右
作者: 想做返個人    時間: 17-8-2023 18:35
YY2023 發表於 17-8-2023 17:19
都幾多下,因為果時搵三姓幫申請破產,佢幫我估計個數都係3000-4000左右

如果你太太無做野就係,同住家人有工作收入,實批唔多,主任可能有計傾d,你小朋友上乜堂乜堂果d有單有據可能會得,如果外判直頭唔批小朋友其他無必要開支
作者: 差人過百萬    時間: 17-8-2023 18:57
作者: 差人過百萬    時間: 17-8-2023 18:58
作者: 96年的迷途小子    時間: 18-8-2023 13:38
多謝樓主師兄分享 黎緊9月中我都要上去見李周了 希望跟你一樣過程輕鬆啲
作者: arufin    時間: 18-8-2023 19:39
96年的迷途小子 發表於 18-8-2023 13:38
多謝樓主師兄分享 黎緊9月中我都要上去見李周了 希望跟你一樣過程輕鬆啲

祝你好運,真心過程如果少左無謂既單打說話,其實已經好好多了
作者: 孤單一人    時間: 18-8-2023 19:56
我新人,想問一問,係唔係單人的生活費總支出佢一般會大概批17K-19K?
作者: 想做返個人    時間: 19-8-2023 08:51
孤單一人 發表於 18-8-2023 19:56
我新人,想問一問,係唔係單人的生活費總支出佢一般會大概批17K-19K?

睇你咩背景, 有冇配偶 , 有冇供養父母/子女 , 佢地有冇做野??
作者: derek041115    時間: 26-8-2023 11:49
師兄們我都係李周,而家38k一個月,佢叫我交18K係咪可以再講多次數
作者: derek041115    時間: 26-8-2023 11:50
單身冇供養父母,差60幾萬到
作者: 差人過百萬    時間: 26-8-2023 12:44
作者: derek041115    時間: 26-8-2023 13:04
個時未轉工
作者: derek041115    時間: 26-8-2023 13:06
交左表之後幾個月之後突然有headhunt 搵我返新工,人工加4成,同埋破個時寫左差屋企人錢,個度30萬,報上去係90萬,而家屋企人個度諗住自己還唔洗俾李周收服務費,所以估大約60萬
作者: 差人過百萬    時間: 26-8-2023 13:36
作者: 抬起頭    時間: 28-8-2023 02:11
derek041115 發表於 26-8-2023 13:06
交左表之後幾個月之後突然有headhunt 搵我返新工,人工加4成,同埋破個時寫左差屋企人錢,個度30萬,報上去 ...

請問填埋屋企人,外判會收服務費?
作者: peter321123    時間: 28-8-2023 02:47
想問下個份收入開支表係自己填左先,定去到先填?
作者: derek041115    時間: 28-8-2023 12:34
我都唔知,但見之前啲師兄都話會李周會收手續費,所以覺得會
作者: 從新做人1000    時間: 28-8-2023 13:02
derek041115 發表於 26-8-2023 11:49
師兄們我都係李周,而家38k一個月,佢叫我交18K係咪可以再講多次數

師兄係咪當食已經簽左confirm 供18K, 簽左好似好難再傾供少啲,除非有額外支出

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3