破產聯盟

標題: 新手一問 追數 [打印本頁]

作者: w19901222    時間: 7-8-2023 17:29
標題: 新手一問 追數
本人上星期去咗6C交資料,但未宣誓
欠:
公開(大x)財務 15個
UB 2個
welxxx 20個
兄弟 10個

全部月中扣數
想問下係咪收到no.
之後佢哋全部都會停收數

同埋宣誓完大概幾時會頒破產令?
感謝各位
作者: Markenric2021    時間: 8-8-2023 05:18
睇你間 Firm 點同你攪, 宣誓後交表就有number, 唔交都係未會有.......有no. 要通知債主才會停收數. 不過通唔通知都會照月中扣數 (收得幾多得幾多)
所以立刻  Cut 晒 Autopaid. 到時未有number , 拖佢, 拖到有no.
作者: w19901222    時間: 8-8-2023 08:22
師兄,想問問可以單方面cut autopaid?
作者: w19901222    時間: 8-8-2023 08:23
同埋如果佢地打嚟追,我唔聽電話,等到有no.
作者: 301    時間: 8-8-2023 08:25
w19901222 發表於 8-8-2023 08:23
同埋如果佢地打嚟追,我唔聽電話,等到有no.

電話應該要聽,支吾以對便可。
作者: 301    時間: 8-8-2023 08:26
w19901222 發表於 8-8-2023 08:22
師兄,想問問可以單方面cut autopaid?

搞得老破
應該主動cut autopay
因你個戶口可能繼續用的
作者: w19901222    時間: 8-8-2023 08:27
有冇師兄 撞過佢哋上門派信,咁應該點樣應付?最怕係屋企人係屋企,佢會唔會對屋企人有啲乜嘢行動
作者: 越吻越傷心    時間: 8-8-2023 09:29
定D,都要面對。佢哋都係打工,有咩事就報警
作者: Chau0622    時間: 8-8-2023 11:35
呢D全部有NO.會停
作者: w19901222    時間: 8-8-2023 13:24
謝謝師兄們回覆,希望快啲可以宣誓
作者: YY2023    時間: 9-8-2023 23:29
大約一個月多點就會有正式頒令,建議樓主都係聽電話,始終你都要同財務公司交代申破,後面就要睇財務公司交俾收數如何,we就會交俾收數,會打俾你,嚇下同寄信禁
作者: YY2023    時間: 9-8-2023 23:38
w19901222 發表於 8-8-2023 08:27
有冇師兄 撞過佢哋上門派信,咁應該點樣應付?最怕係屋企人係屋企,佢會唔會對屋企人有啲乜嘢行動 ...

無撞過上門,但有收過信,會叫你速電追數,電話溝通唔好正面衝突,軟皮蛇方式應對話申破中,話份工都無埋,屋企門口安裝攝錄機,如上門追數做備案用。
作者: w19901222    時間: 10-8-2023 08:24
感謝師兄,都預左上門,唔好做過激行為就得
作者: abcd1234    時間: 24-8-2023 10:09
你爭依啲正財.. 冇三個月都唔會上門,到時你都搞完破產..除非二線. 我又破產第一日開始就將嗰個電話校做靜音所有唔係contact list入邊嘅人都block

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3