破產聯盟

標題: 破產後生活費用支出表參考 (跟:劉X雄 同學仔可唔可以教下.. [打印本頁]

作者: Coukit    時間: 30-6-2021 11:13
作者: Anmi2019    時間: 30-6-2021 12:08
咪玩啦,真係有個表畀你填架,律師樓無畀你? 入去破署網~公用表格~下載#18.每月收入及開支評估表格  https://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pforms.htm#18
作者: Coukit    時間: 30-6-2021 12:14
作者: Anmi2019    時間: 30-6-2021 12:30
1. 係平均每月計。
2. 唔係你名,但你報住果度就得,係計每月平均數,所以水費單要÷4,電煤單要÷2。
3. 填夠每人4千啦,預佢扣呀,如有兄弟姊妹仲要÷人頭。不過如果雙親有工作,預無得供養。
4. 喺其他支出下面寫個人雜費~填8百至1千,依個項目係預你睇醫生,剪頭髮,買衫褲鞋襪。
5. 填去家庭雜項~填1千。
6. 如果你份工要見客,要扮靚d,可以喺其他支出下面寫服裝費/填多5百喺個人雜費,後面註明返工需要。
作者: Anmi2019    時間: 30-6-2021 12:43
Coukit 發表於 30-6-2021 12:14
呢入有丫
但入面D ITEM如我上面講既係咪都係作出來合理而盡量做到同收入差唔多就OK? ...

1. 第二頁咪講咗有咩項目要提供單據証明囉,除交通費,膳食,雜費,其他都要畀單。供養父母要畀佢哋身份證副本。
2. 有單據就要跟單據填,無單據就按合理數填/報大dd,盡量報到同收入一樣。
作者: Anmi2019    時間: 30-6-2021 12:45
有關家庭嘅開支仲要÷同住有工作嘅人頭
作者: Anmi2019    時間: 30-6-2021 12:46
所有要填嘅表格,記得自己留底做記錄
作者: Coukit    時間: 30-6-2021 13:33
作者: Coukit    時間: 30-6-2021 13:34
作者: 努力再出發    時間: 30-6-2021 13:39
我,老婆,女,同阿媽,阿媽有做野,跟佢,批生活費22000
作者: Coukit    時間: 30-6-2021 13:42
作者: maksiusang    時間: 30-6-2021 15:46
作者: Coukit    時間: 30-6-2021 16:07
作者: maksiusang    時間: 30-6-2021 18:12
作者: Coukit    時間: 30-6-2021 18:18
作者: Anmi2019    時間: 30-6-2021 18:19
maksiusang 發表於 30-6-2021 18:12
師兄你單身,同屋企住(租私楼会好啲),父母有工作,屋企仲有兄弟姊妹,帮你分担哂家庭开支,一万都比多你 ...

師兄講中哂
作者: 努力再出發    時間: 30-6-2021 20:15
Coukit 發表於 30-6-2021 13:42
但係我單身....應該會比你個待遇差DD

同埋師兄你點報? 你個陣上去見面個時有冇D咩特別留難你既野? 星期 ...

每人食飯6000,交通費1000,阿女補習費3000,電話媒氣差餉 同媽一人一半 700,應該係差唔多
作者: 努力再出發    時間: 30-6-2021 20:16
Coukit 發表於 30-6-2021 13:42
但係我單身....應該會比你個待遇差DD

同埋師兄你點報? 你個陣上去見面個時有冇D咩特別留難你既野? 星期 ...

好順喎,冇扣,咩都冇,15分鐘走得
作者: Coukit    時間: 30-6-2021 22:41
作者: milk3736    時間: 30-6-2021 23:22
Coukit 發表於 30-6-2021 22:41
咁快走得? 佢純收表? 見你合理就唔問走得?

佢有小朋友點同,因為佢只要講要俾幾多錢個小朋友一個月用黎學野,只要有“單”,就一定要批。無小朋友要批多少少生活費只能夠話你自己搬左出去住,有“租單”同埋寄去你“租”既地址既信確保係收到。
作者: milk3736    時間: 30-6-2021 23:26
我入學個陣
作者: milk3736    時間: 30-6-2021 23:29
milk3736 發表於 30-6-2021 23:26
我入學個陣

我入學個陣傾生活費,都係跟劉生,最初寫左條數諗住一個月供2000,最後都俾佢地卒數卒到交3400。不過整體黎講佢地真係好好,每期交足錢就唔會搵你。
作者: Coukit    時間: 30-6-2021 23:35
作者: maksiusang    時間: 1-7-2021 02:15
作者: 努力再出發    時間: 1-7-2021 09:33
Coukit 發表於 30-6-2021 22:41
咁快走得? 佢純收表? 見你合理就唔問走得?

都有野改,佢即刻拎計數機計數,可能我文件好足,所以改完文件計埋數就走得。

我見另一個,文件要咩冇咩,又大媽講野粗聲粗氣,個staff想同佢打交咁
作者: Anmi2019    時間: 1-7-2021 12:27
努力再出發 發表於 1-7-2021 09:33
都有野改,佢即刻拎計數機計數,可能我文件好足,所以改完文件計埋數就走得。

我見另一個,文件要咩冇咩 ...

條友連少少責任心都無喎,正常外判會喺信/電話度詳細講明叫你當日要帶埋咩証明文件上去,佢肯定唔明唔清楚又唔敢問,諗住去到1句話無就可以過骨
作者: maksiusang    時間: 1-7-2021 13:23
作者: Coukit    時間: 1-7-2021 13:54
作者: 苦虎    時間: 1-7-2021 14:25
如果子女已過18歲,讀專上學院一年都至起碼四五萬,外判會唔會話你仔女可以申請政府資助或借貸讀書而扣咗相關費用
作者: 努力再出發    時間: 1-7-2021 14:40
Anmi2019 發表於 1-7-2021 12:27
條友連少少責任心都無喎,正常外判會喺信/電話度詳細講明叫你當日要帶埋咩証明文件上去,佢肯定唔明唔清 ...

大媽黎嫁,我諗佢係諗住靠惡,一上去冇耐就開始嘈
作者: 努力再出發    時間: 1-7-2021 14:41
苦虎 發表於 1-7-2021 14:25
如果子女已過18歲,讀專上學院一年都至起碼四五萬,外判會唔會話你仔女可以申請政府資助或借貸讀書而扣咗相 ...

向政府借咪都係借
作者: maksiusang    時間: 1-7-2021 15:49
作者: Coukit    時間: 1-7-2021 17:57
作者: Coukit    時間: 1-7-2021 18:11
作者: Coukit    時間: 1-7-2021 18:12
作者: milk3736    時間: 1-7-2021 20:57
Coukit 發表於 30-6-2021 23:35
師兄又咩情況?
單身父母同住? 又係父母都有做野?
收入大概幾多?

我係單親爸爸,小朋友幾歲讀幼稚園,當時我支出係報自己出面住,請保母照顧在家小朋友,仲有小朋友課外活動既課堂收費,無報供養父母。第一年入學個時收入28K,上繳3400,到我第四年收入43K,都仲係上繳3400。每個月準時上繳,每年交報表,有申請防疫基金,四年間除左傾生活費個次之外,就係畢業找拎不反先再聯絡過佢地。

開支既所有收據我齊曬,租單、保母收據、興趣班收據、電話費等等(近3個月)  反而自己MPF既紀錄係唔齊,當時佢地叫我補交,但最後無交到都畢業。
作者: Coukit    時間: 2-7-2021 13:46
作者: 年少多好    時間: 3-7-2021 23:30
我覺得你如果有齊就帶定去先..有多冇少..5使走甘多轉..同埋如果你5識填上到聲距會教你架..我都系跟距地教我甘填..其實距地都好好..5明我都系直接問距..
作者: Coukit    時間: 5-7-2021 11:56
作者: Coukit    時間: 5-7-2021 12:02
作者: Ben2020    時間: 5-7-2021 12:11
其實你 諗到,他們也想到,要睇他信不信你,最好問清楚
作者: Coukit    時間: 5-7-2021 12:16
作者: Anmi2019    時間: 5-7-2021 16:57
Coukit 發表於 5-7-2021 12:02
我岩岩爬文見到如果搵到個信得過既朋友 借地址出來比我收到信
係咪可以做張租單出來 扮同佢租 然後做返大 ...

你咪亂諗,租畀人業主要做釐印,查到告你虛假文書呀。
作者: Coukit    時間: 5-7-2021 17:34

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3