破產聯盟

標題: 急問,想請教各位 [打印本頁]

作者: chiwai    時間: 11-3-2021 20:23
標題: 急問,想請教各位
現在剛開始搞申請,好擔心收數電話,怕影響屋企人以及份工,因屋企人唔知搞申請,食唔安訓唔落,冇人可以傾訴好大壓力,想死!
有冇人幫到我
作者: ccwa    時間: 11-3-2021 20:33
還唔起一樣追,冇得驚
作者: 欠一百萬    時間: 11-3-2021 20:36
同屋企人講才能釋放壓力, 4年都要瞞, 有好多野係好難找藉口.
作者: wai3330    時間: 11-3-2021 20:53
瞞得一次瞞唔到第二次,因為啲信件寄去你屋企嗰陣,如果是旦一次喺屋企人開信箱,就已經穿煲啦。
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 21:16
真心多謝各位指教!
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 21:23
想再請教各位,是否6c宣誓完,文件比send各大公司,佢地就會開始不停打電話追數!會唔會上門?
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 21:27
wai3330 發表於 11-3-2021 20:53
瞞得一次瞞唔到第二次,因為啲信件寄去你屋企嗰陣,如果是旦一次喺屋企人開信箱,就已經穿煲啦。 ...

我不是想瞞家人,屋企人知我情況,只不知去到破産!
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 21:32
欠一百萬 發表於 11-3-2021 20:36
同屋企人講才能釋放壓力, 4年都要瞞, 有好多野係好難找藉口.

想請教你,其實申請入學,財仔就會開始不停滋擾,直到破產令出?

作者: chiwai    時間: 11-3-2021 21:35
跪求各位請教道!thanks
作者: 欠一百萬    時間: 11-3-2021 21:36
chiwai 發表於 11-3-2021 21:32
想請教你,其實申請入學,財仔就會開始不停滋擾,直到破產令出?

通常一線收到呈請號碼就會停, 2線就有些收到號碼停, 有些到頒左令才停. 3線就話之你.
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 21:46
欠一百萬 發表於 11-3-2021 21:36
通常一線收到呈請號碼就會停, 2線就有些收到號碼停, 有些到頒左令才停. 3線就話之你.  ...

欠一百萬兄,多謝你解答
本人現在申請破産的是,香港信貸,k cash, 迅興,UA 同Weled !
二線財仔有兩問,唔破會繼續還!
想請問申請的五間是否好惡攪,佢哋是否會不停滋擾?

作者: 欠一百萬    時間: 11-3-2021 21:56
chiwai 發表於 11-3-2021 21:46
欠一百萬兄,多謝你解答
本人現在申請破産的是,香港信貸,k cash, 迅興,UA 同Weled !
二線財仔有兩問 ...

首先, 你破左產係唔可以私下還債的. 你所有的資產都歸屬受託人管. 私下還款係犯法.

至於你的債權人係頒令前怎樣追你還款, 我就唔知啦. 等其他C兄姐答你啦.
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 22:14
請問其他c兄姐可否解答小弟!感激萬分
作者: 一事無成    時間: 11-3-2021 22:14
大把人破産都無人知.收收埋埋啦.如果有一日你家人發現咗.先再算.
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 22:36
其實屋企人都知道我d數,係維持家庭開支,所以先早咁早去到呢個地步,
作者: 欠一百萬    時間: 11-3-2021 22:37
chiwai 發表於 11-3-2021 22:36
其實屋企人都知道我d數,係維持家庭開支,所以先早咁早去到呢個地步,

你要瞞你屋企邊D人呀?
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 22:45
太太
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 22:48
因為有兩個小朋友,原本一家人開開心心,為在一家生活我一個人頂沒有問題,到呢一刻頂唔住,但如果俾佢知道我破產,成個家庭就會散
作者: 欠一百萬    時間: 11-3-2021 22:57
chiwai 發表於 11-3-2021 22:48
因為有兩個小朋友,原本一家人開開心心,為在一家生活我一個人頂沒有問題,到呢一刻頂唔住,但如果俾佢知道 ...

太太無工作?
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 22:58
最近一
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 23:07
最近疫情開始前才有工作,之前是有少少小生意搞,自從個女係15年前出左世,就頂到現在,但早兩年細仔出世,生活開支開始又大咗,頂咗咁耐頂到今時今日,真係頂唔住。太太唔知道我一直都係借貨嚟解決生活上的需要!
作者: chiwai    時間: 11-3-2021 23:10
欠一百萬 發表於 11-3-2021 22:57
太太無工作?

太太係疫情開始前才揾到工作,之前是有少少小生意搞,但生意不好,自從個女係15年前出左世,就頂到現在,但早兩年細仔出世,生活開支開始又大咗,頂咗咁耐頂到今時今日,真係頂唔住。太太唔知道我一直都係借貨嚟解決生活上的需要!
作者: 欠一百萬    時間: 11-3-2021 23:20
chiwai 發表於 11-3-2021 23:10
太太係疫情開始前才揾到工作,之前是有少少小生意搞,但生意不好,自從個女係15年前出左世,就頂到現在, ...

咁即係話, 你份人工根本都維持唔到成個家. 咁你破左後, 你已經沒有之前用透支的金錢去用作支出. 咁你唔同佢講, 你搵咩來支持個開支呀?
仲有喎, 你的收入, 會被託人管住喎. 就連出境的外遊費用都唔可以係你自己出.
又比如, 你去搵多份part time 做, 諗住加埋份正職收入, 去維持支出. 你份parttime 收入又要呈報, 如果你又總收入多過批你的生活費, 又要上繳喎.
又或者, 你要報供養你太太, 要拎佢身份證副本, 結婚證書副本喎. 供養小朋友要出世紙副本喎.

所以, 唔係就咁話截斷幾封破署信咁簡單. 你唔係單身個d一個人申破.  
作者: wai3330    時間: 12-3-2021 12:03
chiwai 發表於 11-3-2021 22:48
因為有兩個小朋友,原本一家人開開心心,為在一家生活我一個人頂沒有問題,到呢一刻頂唔住,但如果俾佢知道 ...

你要行到破產呢條路,又唔喺爛賭爛滾嗰啲,怕乜比老婆知?如果咁都會攪到個家散,咁你太太可能結婚嗰陣冇講/唔記得講過:"新娘:「我請在座各位見證,我(新娘姓名)願意以你( 新郎姓名) 為我合法 丈夫,我願對你承諾,從今天開始,無論是順境或是逆境,富有或貧窮,健康或疾病,我將永遠愛你、珍惜你直到地老天長。我承諾我將對你永遠忠誠。」"
作者: chiwai    時間: 12-3-2021 12:54
wai3330 發表於 12-3-2021 12:03
你要行到破產呢條路,又唔喺爛賭爛滾嗰啲,怕乜比老婆知?如果咁都會攪到個家散,咁你太太可能結婚嗰陣冇 ...

你講得好啱,我又唔賭又唔滾,始終兩公婆都係要坦白!
真心多謝你的意見!

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3