破產聯盟

標題: 人壽保險一問 [打印本頁]

作者: SJ723    時間: 26-9-2019 18:43
標題: 人壽保險一問
我已經入學2個月,之前已經申報左份人壽保單,上月亦已經收到破署通知信話已發信給保險公司!
信內容是叫保險公司將我的現金價值以支票寄給破署!
問題是:我昨天還收到保險公司的信,話我未繳交7、8月份保費!
咁我應該點做好呢?
利申:我由入學至今都冇取消份保單!
希望有C兄C姐同學可解答我啦!謝謝
作者: 欠一百萬    時間: 26-9-2019 19:02
我會先打去保險公司, 話份保單已被破署充公, 聽下佢點講. 然後打去破署主任問佢現在情況, 是否不用理會.
作者: Anmi2019    時間: 26-9-2019 20:25
其實可以唔駛理,7,8月未交保費,保單可能已經被取消咗。另外破署已經搵咗保險公司,有咩事佢哋自然會互相聯絡,之後俾噃個答案你知。如你想知先1步,你可按一百萬師兄做法,否則可以坐係度,咩都唔駛做。
作者: SJ723    時間: 26-9-2019 20:31
明白晒!
感謝⋯一百萬,Anmi 的詳細解答!
唔該曬你地呀!
作者: SJ723    時間: 26-9-2019 20:40
另外想再問,入學3個月後,
1.如未收到開大會,咁係咪大多數都會係主任跟呢?
2.我之前是報散工,但剛剛搵到份月薪工,會10月開始返!但怕新工未必適合,因為返工時間較長,可能身體未必應付到,做唔長!
咁我可否返一段時間後,才通知主任呢?咁樣有冇問題架?

作者: 欠一百萬    時間: 26-9-2019 21:04
SJ723 發表於 26-9-2019 20:40
另外想再問,入學3個月後,
1.如未收到開大會,咁係咪大多數都會係主任跟呢?
2.我之前是報散工,但剛剛搵 ...

返左一個月出糧就通知主任。因為你的收入有變。

能否繼續做下去,其實一個月點都決定到。
作者: SJ723    時間: 26-9-2019 21:19
欠一百萬 發表於 26-9-2019 21:04
返左一個月出糧就通知主任。因為你的收入有變。

能否繼續做下去,其實一個月點都決定到。 ...

即暫時可唔需要通知主任,如過了一個月後合適才通知主任?
另如果只做了兩三星期唔做,咁是否都要通知主任?或是直頭唔需要通知,留待交年報才填返呢個收入呢?
請原諒我咁麻煩問咁多問題!謝謝你
作者: 欠一百萬    時間: 26-9-2019 21:27
SJ723 發表於 26-9-2019 21:19
即暫時可唔需要通知主任,如過了一個月後合適才通知主任?
另如果只做了兩三星期唔做,咁是否都要通知主 ...

兩三個星期就唔通知啦,當番散工算數。
如你想詳細交代,就年報收入加個*備注,附加一張紙寫明其中XX收入來自一份只入職三個星期的工作,但因✖x身體原因,沒有繼續做下去。
作者: SJ723    時間: 26-9-2019 21:32
謝謝一百萬C兄!

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3