破產聯盟

標題: 律師行話頒咗令想問邊到可以check到? [打印本頁]

作者: 岩岩入學    時間: 28-6-2017 11:30
標題: 律師行話頒咗令想問邊到可以check到?
小妹終於頒咗令但想問有冇地方可以check到?
另外打去約見主任前應該點樣申請户口?
追post見大部分同學都申請恆x,但我之前仲爭佢地卡數所以睇落都要轉銀行,請問有冇經驗轉邊間快啲開到户?
作者: c128heidi    時間: 28-6-2017 11:30
中國銀行都好快
作者: minako1024    時間: 28-6-2017 11:36
個陣我開左東亞,入$50/$100 就可以開到戶口
作者: 岩岩入學    時間: 28-6-2017 11:38
想問下ching們係咪一定要去見主任拎信先可以開户?
作者: hkma    時間: 28-6-2017 11:52
一般頒令後下一個星期五憲報便登,恒生解凍戶口需要三個工作日,
作者: minako1024    時間: 28-6-2017 11:54
岩岩入學 發表於 28-6-2017 11:38
想問下ching們係咪一定要去見主任拎信先可以開户?

係呀,我頒令個日順便拎埋架,咁就唔使走多轉
到時主任會問你開邊間銀行,佢要寫埋落封信到
作者: 301    時間: 28-6-2017 12:04
通常頒令日後,名單出現於接著一或两星期後之星期五見報.(見刊"憲報"副刊 ; 及經濟報及苦報)

作者: hkykh    時間: 1-7-2017 14:39
minako1024 發表於 28-6-2017 11:36
個陣我開左東亞,入$50/$100 就可以開到戶口

除非係出糧戶口,否則而家大部份銀行要1皮先開到戶口
作者: minako1024    時間: 3-7-2017 10:21
hkykh 發表於 1-7-2017 14:39
除非係出糧戶口,否則而家大部份銀行要1皮先開到戶口

咁一定啦,見到封信,銀行都唔會比你開其他ACC 啦
作者: hkykh    時間: 3-7-2017 11:25
minako1024 發表於 3-7-2017 10:21
咁一定啦,見到封信,銀行都唔會比你開其他ACC 啦

係咪老破過,就算以後解破後,去香港任何銀行開戶口,都要封解破信先開到架?
作者: 301    時間: 3-7-2017 12:11
hkykh 發表於 3-7-2017 11:25
係咪老破過,就算以後解破後,去香港任何銀行開戶口,都要封解破信先開到架? ...

yes,
無錯.

.

作者: 301    時間: 3-7-2017 12:26
301 發表於 28-6-2017 12:04
通常頒令日後,名單出現於接著一或两星期後之星期五見報.(見刊"憲報"副刊 ; 及經濟報及苦報)

另外,

上周五, 30-06-2017
中,英文報又刊出本年12月將自動解破名單.
自己參考.

作者: flypig    時間: 3-7-2017 13:37
hkykh 發表於 3-7-2017 11:25
係咪老破過,就算以後解破後,去香港任何銀行開戶口,都要封解破信先開到架? ...

1 申破到頒令: 唔需要信,但開唔開到戶口就 DEPENDS, 有人得有人唔得.
2 頒令到解破: SURE!!!
3 解破後 4-5年: SURE
4 再之後,即頒令後8-9年(8定9有爭論): 唔需要

作者: hkykh    時間: 3-7-2017 21:04
301 發表於 3-7-2017 12:11
yes,
無錯.

想請問解破後開銀行戶口數目有冇限制架?
作者: 301    時間: 3-7-2017 21:44
hkykh 發表於 3-7-2017 21:04
想請問解破後開銀行戶口數目有冇限制架?

解破後開銀行戶口數目無限制,
但開給你與否"生殺權"在個別銀行.

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3