破產聯盟

標題: 欠家人錢 [打印本頁]

作者: keung410913    時間: 13-3-2017 14:51
標題: 欠家人錢
各位師兄 我呢一兩日就會自己申請入紙破產 請問 我除咗爭財仔錢 還掙家人十幾萬 因為上年家人借咗十幾萬畀我清過部份數 咁我依家申請破產 究竟照唔照到上去 有冇著數呢 因為家人 幫我還錢嘅時候 應該還有單據在此 我每個月都會還幾千蚊畀家人 我依家破產照報
作者: hrakit    時間: 13-3-2017 15:01
作者: keung410913    時間: 13-3-2017 15:27
hrakit 發表於 13-3-2017 15:01
我同你情況一樣, 我老豆幫我問借用卡借左十萬比我, 之後我搞破產..  佢話依條數無得唔還, 連還款既開支都唔 ...

我係家人自己拎錢出呢
作者: flypig    時間: 13-3-2017 16:02
Well, 有樣野叫受託人.佢地會開一次大會,然後選出一個各大債主的代表.
如果唔開會,宜家主任,外判就係呢個ROLE PLAY.

咁申破時,你可以寫債主係老豆.無問題的.
問題在於,接唔接受就係呢個受託人決定喇.
接唔接受,有好多因素.包括有幾親,有無證據??
銀行過數嗎??有無欠單??中間有無 還過欠款??還錢時CASH/CHEQUE/ BANK TRANSFER????

之類之類之類....
作者: flypig    時間: 13-3-2017 16:05

申破時填左家人後,家人/債主再要填FORM,科多35才.呢份FORM,我估計係(希望無估錯), 唔單只為投票委任受托人,唔交會對日後作為債主的地位有影響.

http://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankguide.htm#05
債權人的權利

5.1        破產令頒布後,破產人的任何一位債權人都可以要求暫行受託人召開債權人大會,藉以委任受託人。

5.2         如果沒有債權人提出要求,暫行受託人會自行決定是否就委任受託人而召開債權人大會。如果破產人所有的財產總值相當可能不超過200,000元,暫行受託人可向高等法院申請頒布命令,以簡易程序管理破產人的產業,即不會召開債權人大會,而暫行受託人會被委任為受託人。

5.3        債權人必須填妥一份債權證明表,以證明破產人拖欠債項,連同支持文件證據和不會退還的35元呈遞費用一併繳付給暫行受託人/受託人。如果是工資/薪金的申索或債項不超逾250元,呈遞費用可獲豁免。在債權人大會上,只有已登記債權人才有權投票委任:
(i)   受託人;及
(ii)  債權人委員會。

5.4         債權人繳付了訂明的費用,便有權取得一份資產負債狀況說明書的副本。

5.5         任何債權人如取得佔債權總值不少於四分之一的債權人同意,可要求受託人向法院申請對破產人進行公開訊問,而所有已登記的債權人都可以出席。

作者: keung410913    時間: 13-3-2017 18:53
flypig 發表於 13-3-2017 16:05
申破時填左家人後,家人/債主再要填FORM,科多35才.呢份FORM,我估計係(希望無估錯), 唔單只為投票委任受 ...

師兄唔係好明 咁其實啫係我應該點做 家人借錢畀我當然冇欠單啦 但係當時 家人係攞現金出嚟同我去財務公司找的 找數是有收據 咁其實我應唔應該申請破產時報欠家人錢,
作者: keung410913    時間: 13-3-2017 18:54
其實係咪應該唔好報比較好 會冇咁麻煩?
作者: keung410913    時間: 13-3-2017 18:55
但係每個月都要還錢畀屋企
作者: flypig    時間: 13-3-2017 21:41
其實我睇法係,你可以照寫。到時,如果人地叫你填form ,先決定填唔填。我相信,愈多證據,如欠單之類,批的機會愈大。呢d野,因受托人而異,無咩 公認答案。Sorry!
作者: flypig    時間: 13-3-2017 21:43
每個月還錢俾親人。人地唔會批。而且犯法。不公平麻。當然,你有本事省到錢就叻仔,唔出聲還債,無人知亦吹你唔脹。
作者: keung410913    時間: 14-3-2017 22:36
flypig 發表於 13-3-2017 21:43
每個月還錢俾親人。人地唔會批。而且犯法。不公平麻。當然,你有本事省到錢就叻仔,唔出聲還債,無人知亦吹 ...

我意思係寫落去,家人做債權人,還是無可能嗎?因為破左後今本無可能還比家,人
作者: cl475867    時間: 14-3-2017 22:55
寫家人做債權人,咁你家人佔總債務既百份之幾,有機會你家人將來分得好少錢
作者: keung410913    時間: 15-3-2017 12:42
cl475867 發表於 14-3-2017 22:55
寫家人做債權人,咁你家人佔總債務既百份之幾,有機會你家人將來分得好少錢 ...

都係唔報無咁麻煩,欠家入都唔少
作者: keung410913    時間: 15-3-2017 13:15
剛問個社工,話家人唔可以做債權人(我打算自己搞破,後日入紙)
作者: airmax    時間: 15-3-2017 13:16
家人就傾掂佢啦,你破得都知你乜料,仲搶你嘅咩。
作者: flypig    時間: 15-3-2017 13:59
keung410913 發表於 15-3-2017 13:15
剛問個社工,話家人唔可以做債權人(我打算自己搞破,後日入紙)

其實家人係可以做債權人的.
但社工錯唔哂!!! 現實中,受托人批家人做 債權人唔多.

拿!!! 一去到 委托人,有兩種債權人俾人金睛火眼睇住,
一係 老破中介人,一係親朋...到時諸多留難.
但我唔可以否定人地有機會批(縱然機會好低)
作者: keung410913    時間: 15-3-2017 22:07
flypig 發表於 15-3-2017 13:59
其實家人係可以做債權人的.
但社工錯唔哂!!! 現實中,受托人批家人做 債權人唔多.

雖然欠人都十萬,但都係唔報好過

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3