破產聯盟

標題: 申請破產需要取消馬會投注戶口嗎? [打印本頁]

作者: babichan    時間: 13-3-2017 14:44
標題: 申請破產需要取消馬會投注戶口嗎?
因為自己賭大了,冇能力還債。
作者: keung410913    時間: 13-3-2017 14:45
好似要
作者: anson123456    時間: 13-3-2017 14:58
要的,取消完馬會會有文件寄來
作者: hrakit    時間: 13-3-2017 14:59
作者: keung410913    時間: 13-3-2017 15:28
取消好d
作者: Tt123    時間: 13-3-2017 16:38
hrakit 發表於 13-3-2017 14:59
我去律師行申破有申埋馬會戶口... 但又無叫我去取消既...

我都係,但9月頒令至今戶口都未被cut,當然之後一直冇用過啦
作者: Wong1985    時間: 13-3-2017 17:35
會取消的,同埋記得唔好再用個戶口投注,記得有條例係破產人士不可賭博
作者: Tt123    時間: 13-3-2017 17:44
Wong1985 發表於 13-3-2017 17:35
會取消的,同埋記得唔好再用個戶口投注,記得有條例係破產人士不可賭博

我有試過登入,沒有投注,但我奇怪咁耐都未cut
作者: 301    時間: 13-3-2017 21:28
其實並無明文列明定要自己取消馬會戶口,
視乎"主任或外判",
如有須要佢主動替你聯絡馬會取消添.

但仍未被取消的話,
勿再接觸該戶口為要,免手尾長...
任何戶口舉動可被問到口啞.
所以最好取消一了百了.

即使將來重開亦好簡單啫.

作者: Owen1234    時間: 14-3-2017 01:06
如果頒左令後再開一個新既馬會戶口,用黎買下波玩下是犯法嗎?
作者: Tt123    時間: 14-3-2017 01:16
301 發表於 13-3-2017 21:28
其實並無明文列明定要自己取消馬會戶口,
視乎"主任或外判",
如有須要佢主動替你聯絡馬會取消添.

明白,謝謝
作者: hohochi    時間: 14-3-2017 11:24
Owen1234 發表於 14-3-2017 01:06
如果頒左令後再開一個新既馬會戶口,用黎買下波玩下是犯法嗎?

梗係唔得啦

//《破產條例》並無訂明破產人士在破產期間不可以參與賭博活動,但破管署准許破產人保留的生活費,只供作其本人及其家人的生活所需開支,不會預留款項作賭博之用,破產人士若有餘錢參與賭博活動,必須解釋錢從何來?若法庭認為破產者的行為不當,可能於四年後延長其破產令,或削減預留其生活費的款額。《破產條例》第43A(1)條規定,破產受託人(即破管署)可申索破產人在破產期間所取得的財產,例如遺產、中獎款項、獎品等的資料,破產人有責任盡快通知破產受託人。//

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20090820/00407_013.html
作者: Owen1234    時間: 14-3-2017 13:09
明白了!Thx
作者: flypig    時間: 14-3-2017 14:12
hohochi 發表於 14-3-2017 11:24
梗係唔得啦

//《破產條例》並無訂明破產人士在破產期間不可以參與賭博活動,但破管署准許破產人保留的 ...

我理解係,中左獎清到債,係無問題架
有案例,事主清哂債,再豪埋ADMIN COST, 釘,佣金等等...
記者問有無問題架.
破署答 一切以債主的利益為依歸.

咁如果輸左又俾人發現,就奶野喇.煩到嘔!!!

如果贏左幾K呢?? 理論上應該幾K 充公.但可能有手尾...

結論係,買就要中,仲要中頭獎就包無衰!!!!

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3