破產聯盟

標題: 申請破產報欠債 [打印本頁]

作者: keung410913    時間: 10-3-2017 02:14
標題: 申請破產報欠債
因為我自己搞破產,申請時報欠債是本連息報,定報本金?社工話本連息報、!是嗎?謝
作者: cl475867    時間: 10-3-2017 07:10
報貸款額或信用額
作者: keung410913    時間: 10-3-2017 09:12
cl475867 發表於 10-3-2017 07:10
報貸款額或信用額

本金嗎?利息唔駛報,社工又話連息報!例如本金11萬,36期,每期連息還4706,當我一期都未還,咁我自己申請破產,填表報欠債係11萬?還是4706×36=169416呢?自己唔夠錢搵律師搞要自己搞唔係好識希望有師兄答到我,謝謝
作者: eggchau    時間: 10-3-2017 09:26
律師幫我報係連息
作者: admin    時間: 10-3-2017 09:33
係現時欠多小。

樓主認為利息唔收乎?

作者: keung410913    時間: 10-3-2017 09:39
admin 發表於 10-3-2017 09:33
係現時欠多小。

樓主認為利息唔收乎?

唔好笑我拉,真係唔識,又自己搞,所以請教下,因為聽講填錯好麻煩
作者: hohochi    時間: 10-3-2017 09:57
keung410913 發表於 10-3-2017 09:12
本金嗎?利息唔駛報,社工又話連息報!例如本金11萬,36期,每期連息還4706,當我一期都未還,咁我自己申 ...

填呢個4706×36=169416
作者: flypig    時間: 10-3-2017 10:00
你應該 逐個債主CALL,問佢最UPDATE 的負債/而唔需要自己計.

其實條數由申破到頒令都不斷會起釘,所以多少都會有出入.
不過破署會通知銀行公會.公會 會通知各會員走去同破署對數.

, 老申者俾最UPDATE STATEMENT 就OK. 我就申破當日遂間問,俾當日負債條數.

作者: flypig    時間: 10-3-2017 10:04
keung410913 發表於 10-3-2017 09:12
本金嗎?利息唔駛報,社工又話連息報!例如本金11萬,36期,每期連息還4706,當我一期都未還,咁我自己申 ...

你個問題係:
申破的欠債,係計 定 計 本+合約到期的利息

答案:兩樣都唔係.
本+ 最UPDATE 的息.
作者: keung410913    時間: 10-3-2017 10:51
hohochi 發表於 10-3-2017 09:57
填呢個4706×36=169416

明白,謝
作者: keung410913    時間: 10-3-2017 11:00
flypig 發表於 10-3-2017 10:00
你應該 逐個債主CALL,問佢最UPDATE 的負債/而唔需要自己計.

其實條數由申破到頒令都不斷會起釘,所 ...

我明你意思,好似幫x,我欠佢本五萬,依家最新問左係52660,但計息每期2630,仲有35期共92050
作者: hrakit    時間: 10-3-2017 18:51

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3