破產聯盟

標題: 明天法庭頒令而家有啲擔心將來生活費 [打印本頁]

作者: adrian    時間: 27-2-2017 12:28
標題: 明天法庭頒令而家有啲擔心將來生活費
28號頒令!理應一身鬆晒,突然擔心會否外判生活費。

本人欠三間財務機構:澳身,痕生及兄弟!唔知外判機會大唔大!

有冇師兄能夠分享大約可以有幾多生活費!

本人單身月入18,500

租住私樓有份租約$7000

管理費$333,水電煤$800,手提電話費$579,上網費$268,

不同住母親已退休

希望大家幫幫手!
作者: yeoui    時間: 27-2-2017 16:30
唔好以為有租約,有水電煤電話費單就一定批足,遇到唔辣嘅外判還$2k左右啦
作者: Wing2016    時間: 27-2-2017 19:01
我等左16周都未知生活費,未知使唔使開大會
作者: adrian    時間: 28-2-2017 00:32
yeoui 發表於 27-2-2017 16:30
唔好以為有租約,有水電煤電話費單就一定批足,遇到唔辣嘅外判還$2k左右啦 ...

我都唔係想唔使還!只係想有心理準備大約有幾多!
作者: adrian    時間: 28-2-2017 00:37
Wing2016 發表於 27-2-2017 19:01
我等左16周都未知生活費,未知使唔使開大會

希望你唔使開大會啦!

大家一齊努力!捱過呢幾年!
作者: eggchau    時間: 28-2-2017 10:18
昨日律師樓同我報生活費,我覺得佢報大左好多,係咪大家都係咁?
作者: 我好煩123    時間: 28-2-2017 16:41
eggchau 發表於 28-2-2017 10:18
昨日律師樓同我報生活費,我覺得佢報大左好多,係咪大家都係咁?

律師一般做法都會報大D,預左到時主任/外判cut緊d
作者: eggchau    時間: 28-2-2017 16:59
都好d,我好怕見外判或主任時佢地問我點解報咁大
作者: yeoui    時間: 1-3-2017 00:42
正常佢會幫你報到唔駛還,但外判出左名會盡cut,令到你剛剛夠用,變成要還
作者: wvovw    時間: 1-3-2017 14:43
eggchau 發表於 28-2-2017 10:18

我都系照報大少少,等主任減,但我個主任通常又費事減。。。。。。好睇你跟咩人,同你有咩利益關系,主任多數打政府工,同你的生活費利益較少,會較好人。
作者: cool_coolman    時間: 11-3-2017 14:23
wvovw 發表於 1-3-2017 14:43
我都系照報大少少,等主任減,但我個主任通常又費事減。。。。。。好睇你跟咩人,同你有咩利益關系,主任 ...

你所講既主任是破署主任嗎??我上月二月尾申破時,律師話而家所以case全部比外判做的!

作者: wvovw    時間: 11-3-2017 21:14
cool_coolman 發表於 11-3-2017 14:23
你所講既主任是破署主任嗎??我上月二月尾申破時,律師話而家所以case全部比外判做的!

...

是的我講的主任就系系金鐘政府果座大樓破產管理處上面上班處理你個案的人。依家全部比曬外判?甘我就唔知了,我初初都系外判,點知我破產前2天就入左醫院,而且無資產就比左主任跟。聽講外判會較積極讓你還多D,也較難相處,因為他的收入同你扣幾多錢有關。。。。。。。

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3