破產聯盟

標題: 無痛無痕申破之談 [打印本頁]

作者: yeoui    時間: 27-8-2016 22:11
標題: 無痛無痕申破之談

見到好多準同學們申破入學前好徬徨,我分享下無痛申破經驗,唔啱聽嘅各位多多包涵!入紙=破產申請,呢個時間唔係已經宣判了破產,只係有臨時破產令(即係有no)
有No,各大銀行或有牌財務公司都會停止追數
如果發覺自己卡數或債項已經是收入三十倍或以上,基本上就接近破產邊緣,如果短時間無法大幅增加收入,不如準備破產(但不一定決定破產),因為明知自己破產而再借貸係犯法,
所以呢一刻,要做一個預防措施,
1.出糧戶口轉用永隆或沒有牙齒印嘅銀行,因為你有欠A銀行錢,就算過兩三期還款,都已經有機會俾凍結戶口,而入紙後就算未出現過期還款,都有機會凍結戶口,而由入紙到宣判,由個半月到兩個月左右,即係話最少一個月無錢用,而用永隆出糧,宣判前凍戶機會接近零,而我自己由入紙後到宣判後兩日都沒有凍結戶口,我破產後兩日就交解除戶口凍結信俾銀行,而當時永隆仲未知我已經破產,即係我通知佢update我身份,所以戶口出糧一直正常,沒有痛苦

2.知道自己銀根非常緊縮,當然會想方法借錢,但破產前三個月前其實係不宜申請任何貸款,因為好大機會俾人懷疑你有心申請破產而借貸,但用信用卡消費就少左呢個懷疑,咁不如出左糧全數盡還各間最低還款額,而生活費就盡碌卡,水電煤都可以碌卡架,甚至呢間入$2000,轉頭透支$1500出黎還另外一張卡都得架,明玩法未?
3.名下保險要快取消,因為破產後都要用黎充公還款,不如盡快取消用黎還最低還款額或者用黎作申請破產之費用!
4.強積金,強積金其實有保護罩,破產期間係唔會用作還款用途,所以大可放心,但如果預知自己公司快將結業,就另計,因為公司賠錢俾你,會用部分強積金,而呢筆錢係要上繳!
5.如果唔想屋企人知你破產,開定一個郵政信箱做通訊地址,到時俾破署地址就用呢個,咁就屋企唔會收到破署信件
6.如果你有和女朋友一起租屋,應該用自己名義簽租約,咁就容易解釋自己要交租,甚至可以話自己獨居唔係跟女朋友同住,因為有其他人同住,租金,水電煤都係按比較計算架
7.信用卡有得碌,不如買定些已經用左好耐家電喇,換定新野,如電視,洗衣機,梳化等等,因為破產後好難額外俾你買新,就算真係有需要,又要問主任,未必一定批架,甚至買定一些食物券,我無話現金劵呀,不過你地明架啦
做足呢幾項準備,破產其實唔駛點怯,唔駛點去驚

作者: yeoui    時間: 27-8-2016 22:29

補充,可以就用律師入紙,因為你破產令出之前都唔需要親身出庭,好鬼方便,約俾多$4000到$5000,但記得搵齊自己欠債資料,因為交左俾律師後又加就要額外俾錢,而一般交齊文件到入紙就約一星期多啲,但千萬唔好搵咩顧問或中介,九成幫唔到你仲因而拖慢晒整個過程
作者: 窮L地盤佬    時間: 28-8-2016 00:12
即係臨破前或想破就唔好問借錢,但如果借左還4,5期跟住破又得唔得呢
作者: yeoui    時間: 28-8-2016 10:06
還左一期,脫一期,到破產都三個月,一般脫兩期先上門追嘅,時間要好好運用
作者: yeoui    時間: 28-8-2016 10:08
了解破產唔代表已經決定破產,決定破產再申請貸款就犯法了
作者: kittylab    時間: 28-8-2016 10:14
用信用卡買家電/傢私,申破會上門查封嗎?
作者: yeoui    時間: 28-8-2016 13:10
分期嘅就會,而且你又唔喺拎去賣,又唔喺奢侈品;補充一樣,破產前不要做碌卡分期!
作者: yeoui    時間: 28-8-2016 13:14
而且你又唔會買一部10萬嘅大電視,5萬嘅雪櫃;一般日本製嘅47吋電視,幾千蚊都買到啦,最重要喺有5年保養嘛!破產期要4年架!
作者: yeoui    時間: 28-8-2016 13:32

重點:你消費嘅喺生活用品,而且你唔係明知聽日申破,今日換晒全屋傢俬,呢樣就一定喺犯法;我唔係教人去呃銀行錢,我唔係引導你消費後出售資產,我梗加反對人資產轉移;我喺分享點樣去想辦法還錢俾你嘅債權人,又可以令到自己有最基本生活,好似如果我部冷氣已經用左5年,又唔夠涷,又有時唔著,電費又比其他人貴,咁梗係要換新啦,呢個想法和行為喺好合理,唔好誤會呀
作者: kennymc01    時間: 28-8-2016 19:17
我自己就搵左XX會計師樓搞~~下星期就去律師樓宣誓~~但我就算有左果個臨時破產令~~有一間日本仔都係會狂追數
作者: yeoui    時間: 28-8-2016 20:24
要無痛破產,三四線財務就一定唔可以借;二線嘅就唯有避一避開!
作者: 窮L地盤佬    時間: 29-8-2016 00:44
即係借財仔要借兩兄弟,LA,幫文呢幾間大財仔
作者: yeoui    時間: 29-8-2016 00:48
梗係啦,呢啲大財先會理會破產令
作者: 窮L地盤佬    時間: 29-8-2016 01:14
因為我做地盤返一日得一日人工,就係依家好多要自動轉賬出糧,所以先申請到卡,我走左幾間卡數,強國銀行,獅子銀行,建切,恒心,加加埋都四十幾都有,仲有兩張卡未爆,加上要養老婆同仔,老婆冇野做
作者: 窮L地盤佬    時間: 29-8-2016 01:16
咁岩又比到公屋我住,咁又要錢普通裝修,打算上左樓拎埋鎖匙先破
作者: alan1alan    時間: 29-8-2016 11:07
咁好. 俾到公屋你住
作者: kennymc01    時間: 29-8-2016 11:08
yeoui 發表於 28-8-2016 20:24
要無痛破產,三四線財務就一定唔可以借;二線嘅就唯有避一避開!

我無三四線~~日本仔聽聞係二線
作者: 窮L地盤佬    時間: 29-8-2016 12:14
alan1alan 發表於 29-8-2016 11:07
咁好. 俾到公屋你住

係呀⋯⋯本來都唔洗爭咁多數,自從有小朋友之後
開支真係超大,小朋友睇醫生保險讀書奶粉學野
樣樣都係錢,比家用成份糧既一半,屋租水電什費
全部我,好彩岩岩上星期比到屋,比到又點裝修都要
錢嫁,我TU肯定花晒,冇理由叫親戚實撲嫁係咪先
作者: yeoui    時間: 29-8-2016 13:25
咁點都要裝修嘅,借就借一線財仔啦!間屋起碼住10年啦!
作者: yeoui    時間: 29-8-2016 13:27
只要你準時還到minpay,tu唔會有問題嘅,隨時碌爆左再加額俾你
作者: yeoui    時間: 29-8-2016 13:28

記得唔好做分期買電器呀!情況有啲似我,不過我單身,而家生活費得$8700!
作者: 窮L地盤佬    時間: 29-8-2016 17:34
因為獅子銀行都開始脫期,想搵一線財仔找左佢
作者: yeoui    時間: 29-8-2016 23:05
唔好俾卡數脫期呀,借一財數冚卡啦
作者: 窮L地盤佬    時間: 29-8-2016 23:49
我收左鎖匙就去攪入學嫁喇
作者: yeoui    時間: 29-8-2016 23:52
你獅子爆左額?
作者: 窮L地盤佬    時間: 29-8-2016 23:53
爆左啦獅子
作者: 窮L地盤佬    時間: 29-8-2016 23:53
獅子成十年都唔加額,十年都係兩雞半
作者: yeoui    時間: 30-8-2016 00:11
61天就會上TU,唔還minpay到時就一線財仔都難借,自己計算啦!
作者: 窮L地盤佬    時間: 31-8-2016 11:16
算吧啦,唔借仲好慳返,收數佬有咩好驚,佢地咪寄下信打電話黎,你估出黎坐車食飯唔洗錢咩,遲下收數呢個行業肯定縮
作者: yeoui    時間: 1-9-2016 00:44
收左公屋就入學,咁啲收數佬咪攪唔到你囉,你都搬左,咁記得暫時唔好update個人資料住喇,好似電話費單,上網呢啲,因為佢地會買呢啲個人資料架!
作者: 窮L地盤佬    時間: 1-9-2016 20:15
你放心我係呢度學到好多野,自己手提電話就唔係登記既,上網都係唔係自己登記既

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3