破產聯盟

標題: 數字問題 [打印本頁]

作者: 454    時間: 3-6-2016 19:27
標題: 數字問題
本人剛剛傾完生活費批咗$14000,但小弟人工得$9100,每月要人資助$4900!但年尾有双糧!如果去到年報照計我生活費有$168000!但我份人工得$118300!咁我份双糧要唔要上繳?麻煩各位C兄幫手解答
作者: KHTong律師行    時間: 3-6-2016 19:48
作者: 454    時間: 4-6-2016 06:55
過年開支是什麼?係咪歸類為雜項?
作者: KHTong律師行    時間: 4-6-2016 08:33
作者: cc4321    時間: 4-6-2016 08:50
生活費係個個月清,唔可以話上個月收入小今個月收入多,就拎黎補貼返上個月
作者: 454    時間: 4-6-2016 08:53
明白!thx
作者: Alex2233    時間: 4-6-2016 16:07
cc4321 發表於 4-6-2016 08:50
生活費係個個月清,唔可以話上個月收入小今個月收入多,就拎黎補貼返上個月 ...

花紅性質就9成唔得,就算年結條數拉均唔超過,班人都一定屈你嘔
不過上面講左,其實大把方法申領到

普通收入的話,不可以跨年度對沖,但可以誇月份對沖,
皆因正式文件只有年度報表,從來沒有一份叫月報,唔似以前咁樣個個月交min pay了

所以個個月唔同收入,係有得針(前題不要太誇張,搵半年停半年就唔好了)
既然正式文件只有一份年報,每月少量變化收入,你要玩一定玩得贏佢
個人例子(主任case) ,
準則係10000,佢批生活費果封信陣文字形容:評估你的每月開支約為$xxxxx
既然有個約字,即係佢都承認有浮動,
電費兩個月先交一次,有d電話公司成3個月,仔女書薄費一年先一兩次
好多開支並非每年平均地12次,但計生活時則納入去再除開12,得出的每月數字只係平均值並非最準確
個人有權利選擇:在未需要交呢類費用時搵少d,燒到上眼眉再即刻搵多d追番黎交

所以頒令後細佬特登去試佢地既機制
做d非常唔穩定既freelance
頭幾個月特登搵少佢定價值,後來又搵番多d,但條平均數沒有超過一分一毫
基本上每個月,都絕對唔一樣收入
13000又有,7000又有,
主任沒任何干擾,非常識做,只係叫我年報表一次過寫準條總數落去計

作者: flypig    時間: 4-6-2016 18:12
呢d 我估有灰色地帶。因為見到有外判捉得比較緊。擺明要食盡花紅。可以的話,就係開頭傾生活費時企硬,要求年結。我知道有d 工係可以的,如sales.
作者: Alex2233    時間: 4-6-2016 23:34
flypig 發表於 4-6-2016 18:12
呢d 我估有灰色地帶。因為見到有外判捉得比較緊。擺明要食盡花紅。可以的話,就係開頭傾生活費時企硬,要求 ...

年尾一筆過出既花紅就唔敢講
至於每個月有多有少,非常咁閑
sales直頭係

仲有好多可能.......
-日薪計既地盤佬
-接job形式,每筆計既工作(如寫樓報告)
-做合約工(時不時囉無薪假)
-什至做個倉務員老底8000蚊,
OT後補補下水,一時幾百,一時兩三千,在生活費中間線浮下沉下,一d都唔出奇

好多工種/工作模式
都有權企硬用年計,年計先係破署最官方式
月計根本係外判''袋住先''既古惑招

除非做緊鐵飯碗/公墓園,份糧準到實一實

呢d就算年計定月計都係等人劏

作者: singleboyisme    時間: 5-6-2016 00:08
年結係咪張D錢1年1年黎歸還
唔使個個月入錢?

作者: singleboyisme    時間: 5-6-2016 00:22
singleboyisme 發表於 5-6-2016 00:08
唔使個個月入錢?

因我係SALES,
21/06頒聆
有4-5個月$26000,7-8個月18000-19000
作者: flypig    時間: 5-6-2016 00:32
singleboyisme 發表於 5-6-2016 00:22
因我係SALES,
21/06頒聆
有4-5個月$26000,7-8個月18000-19000

外判傾生活費,做sales 必須企硬。
必要時法官判。千祈唔好簽名同意
作者: flypig    時間: 5-6-2016 00:33
仲有,樓主,可以的話,年結不足之數寫借貸,唔好寫資助。
作者: Alex2233    時間: 5-6-2016 00:34

咁你生活費幾多先?你都未傾,問黎都冇用
如果你到時批的生活費連最低收入既一個月都不如,係無意思架,一樣還硬

例如批左係22000,咁梗係同佢年計,搵19000果個月赤字,梗係用上個月果26000多出黎既4000補貼

如果係批10000,咁你慳番啖氣,係唔係都要還

作者: flypig    時間: 5-6-2016 00:49
所謂資助不足之數,俾外判甚至將來見法官感覺係有人照,老奉撐。借貸,超過$50,只要事先通知對方你產已破係合法的。意思係我好唔掂,呢個數生活唔到。可能到最後無分別。但俾人感覺唔同。
作者: flypig    時間: 5-6-2016 00:51
singleboyisme 發表於 5-6-2016 00:08
唔使個個月入錢?

要去傾。我估要月月入錢。無咁好死!!
作者: singleboyisme    時間: 5-6-2016 01:08
flypig 發表於 5-6-2016 00:51
要去傾。我估要月月入錢。無咁好死!!

Thx!!
作者: flypig    時間: 5-6-2016 14:23
singleboyisme 發表於 5-6-2016 01:08
Thx!!

其實alex 無講錯。要睇批幾多同人工。
如果你月入少時18k,,批10k,傾黎哂gas.你月結年結無分別。

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3