破產聯盟

標題: 現金兼職 [打印本頁]

作者: kalok1991    時間: 19-11-2015 21:30
標題: 現金兼職
想問問各位破產其間除左本身份工外,返多份出現金既兼職外判會吾會知?
作者: Alex2233    時間: 19-11-2015 22:08
標題:

冇報稅冇供老強咪唔知,
即係如果你朋友開餐廳,佢叫你每星期日番去幫手,比500你,

又或者去菜檔幫手,做家庭清潔工人

呢d工鬼會供老強同報稅咩

咁佢地真係唔知架喎,唔通佢用gps跟綜你咩

不過唔知還唔知,但向破署角度,你返工好,或者收左朋友100蚊利是,都要報番比佢知,你唔報就係犯法

舉個例子,就好似聚賭,你星期日約朋友上屋企賭pair,玩show hand ,一樣犯法,冇差佬知咁解

犯法既野,梗係唔可以鼓勵你做啦

作者: kln747    時間: 19-11-2015 23:07
我返多份PT都照報俾外判知
作者: kalok1991    時間: 20-11-2015 00:26
報俾佢聽係咪要上交兼職人工?
作者: boeing747    時間: 20-11-2015 09:15
不如唔好做
作者: flypig    時間: 20-11-2015 10:15
應該就要報.唔報就博一博,如ALEX 版友所講,犯法既野,梗係唔可以鼓勵你做....

不過個人睇法,無鬼唔死得人!!!!!! 呢D野唔係100% SAFE!!!
衰左後果自負...

作者: ken2542de    時間: 20-11-2015 11:42
boeing747 發表於 20-11-2015 09:15
不如唔好做

人地做得pt報理比外判.

梗係周數圍啦!!

作者: WINGLOK    時間: 20-11-2015 20:00
樓主其實報左都唔過生日費,除非樓主係做賣 pat pat 可以揾到好多
作者: Alex2233    時間: 20-11-2015 22:03
WINGLOK 發表於 20-11-2015 20:00
樓主其實報左都唔過生日費,除非樓主係做賣 pat pat 可以揾到好多

總之破署角度,就算你賣patpat搵好多,或者汁紙皮搵下欄錢,都要你申報架

不過現實上,邊有人會將撈偏既收入申報比破署,行得呢d路既人都唔會放你破署在眼內

我賣patpat賣幾十萬,同你報完又要拎去還,咪即係賣patpat比銀行同財仔
作者: wahtung    時間: 20-11-2015 22:49
出現金通常都唔會知,除非有鬼啫,但如不幸有工傷後果自負
作者: admin    時間: 20-11-2015 23:11
有個舊會員。打茶記。(好似)

本來無事,點知有日,入境署捉黑工,咁佢就比人轉介去破署,咁就…
所以,有D野,人地做就無事,自已做就通天。

命運就係咁

作者: kalok1991    時間: 20-11-2015 23:52
謝謝各位師兄解答
作者: Alex2233    時間: 21-11-2015 01:02
admin 發表於 20-11-2015 23:11
有個舊會員。打茶記。(好似)

本來無事,點知有日,入境署捉黑工,咁佢就比人轉介去破署,咁就…

其實呢點應該無事,會唔會係果個會員作故仔

打黑工都多數針對冇香港身分證既人,收音機成日播咩顧用非法勞工都係指冇證果d人

有身份證係手應該唔怕入境處磋,一望到你有身分證佢都收工,有身分證就有權在港工作而家是但去一間酒樓,10個有3個師奶都係打緊現金無記錄既散工

我有冇簽顧傭合約,出糧現金定銀行,入境處都冇權理,
而入境處亦都唔會同破署咁合作無間,一望你張證就知係破產人士

反而你話做做下茶記,撞正個破產主任/外判黎下午茶,認得出你,就真係大鑊

作者: admin    時間: 21-11-2015 01:30
Alex2233 發表於 21-11-2015 01:02

打黑工都多數針對冇香港身分證既人,收音機成日播咩顧用非法 ...

唔係捉佢,捉其他人。點知連累埋佢
作者: flypig    時間: 21-11-2015 10:29
Alex2233 發表於 21-11-2015 01:02

打黑工都多數針對冇香港身分證既人,收音機成日播咩顧用非法 ...

單野由黑工開始,跟手check埋mpf,全部員工無供。包括那一位會員。 一起底,陳大文老破ing,破署望下file,無報到pt... 總之衝紅燈總有被捉之時。博與不博,後果自負。
作者: cc4321    時間: 21-11-2015 10:34
如果請你個果好到唔同你報稅,唔洗同你供老強,咁全世界就應該只有你同請你個果知
作者: Alex2233    時間: 21-11-2015 10:37
admin 發表於 21-11-2015 01:30
唔係捉佢,捉其他人。點知連累埋佢

其實好怪,就咁望完佢身分證,之後應該唔會理佢

就算假設入境處知道佢id有破產令,應該都唔會咁主動同破署講,

可能人地根本將份兼職申報左,係唔係都走去報串咪7左,入境處始終同破產無乜直接關係,應該唔會咁容易過料、咁積極

但係,同財產有關既部門,好似稅局,就真係合作無間,我上個月收到信,退左幾百蚊稅,頂,望一望,冇支票既?

佢已經寫晒備註話:知道你破產,退稅已直接交回破產主任,幾好效率

作者: Alex2233    時間: 21-11-2015 10:45
flypig 發表於 21-11-2015 10:29
單野由黑工開始,跟手check埋mpf,全部員工無供。包括那一位會員。 一起底,陳大文老破ing,破署望下file ...

咁就真係慘,簡單d講即係黑工累事,經過咁多步,鏈鎖反應到破署到
呢家呢個年代黑工都好少,做老細既都唔敢搏

至於冇供mpf既工種,就真係通街都係,積金局都知道呢個潛規則

下一單會唔會話:積金局起訴某顧主無供老強,間接又篤穿申報既老破者,

雖然極微,機會係有,自行判斷

作者: ken2542de    時間: 21-11-2015 10:55
我退$2100咪又係同一結局

有會員仲問有票係手.用吾用得

唗能氣

作者: admin    時間: 21-11-2015 11:13
ken2542de 發表於 21-11-2015 10:55

如果該會員真係轉到名就重大 watt。

有晒證據資產轉移。無得走。我估破署想唔告佢都唔得。政府錢,無得走。政府律C無得唔做野。
作者: flypig    時間: 21-11-2015 11:47
Alex2233 發表於 21-11-2015 10:45
咁就真係慘,簡單d講即係黑工累事,經過咁多步,鏈鎖反應到破署到
呢家呢個年代黑工都好少,做老細既都唔 ...

你個推理大致上無錯!!黑工通常唔會驚動破署.
但呢幾年有左 MPF, 就搞到個督察順手CHECK 埋.
一 CALL 總機,就聯想埋稅局同有關部門...

其實我係一個 RISK LOVER. 賭得都幾大(不過馬波大海唔係失控賭徒,最多欠銀行3個月人工)
但有時人算不如天算.刑事方面會好小心.
作者: flypig    時間: 21-11-2015 11:51
ken2542de 發表於 21-11-2015 10:55

我係另一個FORUM,有人博得更盡.而且全身而退.
我舊公司同事,無報稅(因為我地出糧係WIRE 黎,而且係海外公司聘請).
但我成日準備報佢寸...睇下邊日我唔 LIKE 就做25.
但最後我都無做低佢.

但佢坐唔坐監,其實只存在我一念之間!!!!
作者: ken2542de    時間: 21-11-2015 11:56
admin 發表於 21-11-2015 11:13
如果該會員真係轉到名就重大 watt。

有晒證據資產轉移。無得走。我估破署想唔告佢都唔得。政府錢,無得 ...

我見近排好多會員明知有D事係不可行的.

但都想試下撩鬼攞命.
作者: ken2542de    時間: 21-11-2015 12:01
flypig 發表於 21-11-2015 11:51
我係另一個FORUM,有人博得更盡.而且全身而退.
我舊公司同事,無報稅(因為我地出糧係WIRE 黎,而且係海 ...

冇事咪騎騎笑.

有事咪呱呱叫囉!!!
作者: flypig    時間: 21-11-2015 12:06
ken2542de 發表於 21-11-2015 12:01
冇事咪騎騎笑.

有事咪呱呱叫囉!!!

世上大把人殺人放火淫人妻女笑呵呵,
點知你一扔垃圾衝紅燈偷2/3千,裝阿婆沖涼,立刻斷到正!!

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3