破產聯盟

標題: 可以點好 [打印本頁]

作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 00:24
標題: 可以點好
本人差痕身卡數145000過仲3萬信用額145000裡面有5萬幾分期未出哂

每月只靠老公7000家用
加1800傷殘律貼找min pay
每月遲找10日左右,
張卡下年4月就到期,我驚到時痕身吾續卡比我
到時全數我同我老公都真係無能力還
如果到時真係吾續卡比我,
而我都還min pay有半年時間申請破產
會吾會一樣被告我欺詐無能力還仲碌卡?

作者: aiai6020    時間: 18-11-2015 00:31
唔清楚你情況, 不過如果唔係碌卡只係每月分期的數, 係唔會比人告
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 00:41
aiai6020 發表於 18-11-2015 00:31
唔清楚你情況, 不過如果唔係碌卡只係每月分期的數, 係唔會比人告

因為我之前瘋狂買野,不斷分期
但又只還minpay
而家每個月都不斷有分期數出
條數越來越大,(總數145000)
我有3,4個月已經無用張卡
(銀行亦吾比我再碌因為我已過額3萬)
每個月都有遲還min pay
如果下年4月張卡到萬銀行吾續卡比我既話
要我即時還全數,到時我申請破產
好驚銀行會告我無做野仲碌爆哂卡
作者: ken2542de    時間: 18-11-2015 00:52
搵親人朋友幫手清左條數得吾得.
十幾萬分3-4年還囉!!
如果吾得就早D破啦.
比你續卡都係冇意思.
碌爆咪又係還吾惦

作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 00:58
ken2542de 發表於 18-11-2015 00:52
搵親人朋友幫手清左條數得吾得.
十幾萬分3-4年還囉!!
如果吾得就早D破啦.

無親人借比我牙,老公都借吾到錢幫我
我老公仲要供甘公屋佢係業主,我係住戶,
我都想儲幾個月錢破產,
但驚比痕身告失業仲碌爆卡還minpay
作者: ken2542de    時間: 18-11-2015 01:09
咁你失業draw錢出黎還minpay同作生活費冇問題.
解釋到D錢去向就得喇,
作者: ken2542de    時間: 18-11-2015 01:17
已過額3萬.
身痕隨時停你卡
仲要即時全數清還....
我都試過
作者: admin    時間: 18-11-2015 01:19
唔好意思。我地有個會員,都受左傷,叫KoKo 10 下 30。

佢都有找馬會 part time 做下。

你可以考慮下呀。我估加埋應該可以應付到。你不妨問下佢啦。
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 01:27
ken2542de 發表於 18-11-2015 01:17
已過額3萬.
身痕隨時停你卡

你之前都係還min pay嗎?
過額身痕停你卡破產,有無比佢告你?
申請左破產痕身有無搵人上門煩你?
我都想破產,老公都建議我破產
因為驚我遲啲又會再借錢/碌卡
我條數成14萬甘多,我驚會比痕身告我欺詐
係米只要本身都諗住還min pay有心還錢
只係痕身主動停我卡,搞到我無能力還
甘樣可吾可以避過刑事欺騙?
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 01:33
admin 發表於 18-11-2015 01:19
唔好意思。我地有個會員,都受左傷,叫KoKo 10 下 30。

佢都有找馬會 part time 做下。

我吾係受傷牙,我一直睇開精神科,情緒困擾左好耐,之前情緒緊張一崩潰就想瘋狂買野,搞到而家14萬卡數,而家keep住食藥覆診,情況穩定左無再成日想買野,
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 01:36
ken2542de 發表於 18-11-2015 01:17
已過額3萬.
身痕隨時停你卡

如果痕身忽然停我卡,
我落總行傾分18個月還全數定額有無可能傾到?

作者: ken2542de    時間: 18-11-2015 01:41
Kayin123 發表於 18-11-2015 01:27
你之前都係還min pay嗎?
過額身痕停你卡破產,有無比佢告你?
申請左破產痕身有無搵人上門煩你?

係之前既事.同幾個朋友借錢清左張卡
分3年已還清比朋友.
其實你欠拾幾萬吾係多啦.
admin都講得arm架
做份pt應可頂得住.
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 01:52
ken2542de 發表於 18-11-2015 01:41
係之前既事.同幾個朋友借錢清左張卡
分3年已還清比朋友.
其實你欠拾幾萬吾係多啦.

如果可以定額還款,我都有信心還到
Minpay利息真係多到好難還到本金
我無朋友借到比我,屋企人都無錢
無啦啦去總行傾又驚傾吾成不特只仲比人停卡
而家唯有繼續還住minpay頂住先
儲幾個月錢準備比人停卡破產
我又吾做得野住,小朋友無人照顧
作者: ken2542de    時間: 18-11-2015 01:56
Kayin123 發表於 18-11-2015 01:36
如果痕身忽然停我卡,
我落總行傾分18個月還全數定額有無可能傾到?

你不如天日打電話去卡中心同佢傾下
卡欠款轉做定額分期還得吾得.
吾好等喇!!比息都比死你
作者: aiai6020    時間: 18-11-2015 01:57
痕生無還2個月會即時落收數 因為我係差痕生卡數而破產! 另外, 希望你唔好咁驚比人告, 因為你嘅情況係唔會, 有卡就碌得, 唔關失唔失業事! 如果你係病態購物狂,我個人建議你破左去, 咁你以後都無得申請卡,你亦有4年好好養病,打下散工,培養返正確用錢觀念! 仲要一定唔可以去借大耳x
作者: ken2542de    時間: 18-11-2015 02:05
Kayin123 發表於 18-11-2015 01:52
如果可以定額還款,我都有信心還到
Minpay利息真係多到好難還到本金
我無朋友借到比我,屋企人都無錢

吾使去總行既.
打電話同佢傾就得
如果佢話答你吾到.
你就叫佢比個話得事既高級職員電話你同佢傾
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 02:06
aiai6020 發表於 18-11-2015 01:57
痕生無還2個月會即時落收數 因為我係差痕生卡數而破產! 另外, 希望你唔好咁驚比人告, 因為你嘅情況係唔會 ...

請問你當時申請破產,卡數多嗎?有無過額?我驚洗到過額而比人告無力還錢仲碌卡詐欺金錢,痕身有無搵收數上門嚇你?定只有電話同出信?多謝你意見,我都希望呢幾個月快啲儲夠錢破產好好醫好情緒病重新做人
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 02:13
我都覺得破產我無得再申請卡同借貸對我反而係好事,
作者: admin    時間: 18-11-2015 02:14
Kayin123 發表於 18-11-2015 01:33
我吾係受傷牙,我一直睇開精神科,情緒困擾左好耐,之前情緒緊張一崩潰就想瘋狂買野,搞到而家14萬卡數, ...

唔好意思問句。

你自已都知有呢個"情緒購物"問題。

點解重會有張信用卡?

一張信用卡有成 15 萬個 limit,應該係黑卡,但係黑卡都要睇收入,唱咁你之前米好好收入?應該有成 4個先有架喎。

作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 02:22
admin 發表於 18-11-2015 02:14
唔好意思問句。

你自已都知有呢個"情緒購物"問題。

因為以前都試過差6萬卡數,
之前都有反工,邊還min pay邊儲錢
最後儲夠一次過還哂,
跟住銀行就加信用額加到11萬
我亦開始有情緒困擾
我張卡係enjxx 卡黎咋,
跟住我就失哂控碌卡
碌到過哂額成14萬
而家有密左覆診加食藥情緒已經穩定好多

作者: flypig    時間: 18-11-2015 02:31

1 痕身幾難告你欺詐。如果咁都告,呢個科林起碼有幾十人俾人告緊。包括小弟我。呢度有人俾呃,幾個月內簽左幾十萬卡數。照睇佢應該無報警。亦有版友幾星期內去大海無左6個位。無事喇!!
2 你欠10+個,搵份pt 撐得住。
3 卡的續約問題。佢一要停你卡,你立即講數。到時你通知對方你無可能即科10+個,要求轉personal loan.銀行逼死你都收唔番錢架其實。
作者: flypig    時間: 18-11-2015 02:36
最後有小小睇法。
1 即搵工
2 搵到即去銀行度講數。先下手為強。要求將所欠卡數轉personal loan。如果ok,申請到就番屋企剪卡。利息會低好多。
作者: victor24    時間: 18-11-2015 09:51

不會比痕身告失業仲碌爆卡還minpay,但你超額有機會停卡或不續卡要
1次過清(可能分幾期),所以你可以找他們傾轉定額, 但因你無人息,批唔批就好難講,唔批就繼續
minpay及清超額保住張卡,樓主你欠款細,找下工作,有些少收入(還款能力=講數能力)
就有很多方法e.g. x生轉p-loan,結戶去其錢莊等. 破產是最後的方法.
作者: aiai6020    時間: 18-11-2015 10:41
有上過門2次 好普通 絕對同電視唔同! 其實我見你的回覆,覺得你太緊張了,你應該放輕鬆啲,唔係就咩方法都解決唔到
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 11:26
flypig 發表於 18-11-2015 02:36
最後有小小睇法。
1 即搵工
2 搵到即去銀行度講數。先下手為強。要求將所欠卡數轉personal loan。如果ok,申 ...

其實我都想反工搵錢,但小朋友得歲幾,又無屋企人肯幫手揍,所以反吾到工,唯有而家頂住還住minpay先,真係好後悔洗到傻左
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 11:31
flypig 發表於 18-11-2015 02:31
1 痕身幾難告你欺詐。如果咁都告,呢個科林起碼有幾十人俾人告緊。包括小弟我。呢度有人俾呃,幾個月內簽左 ...

請問你都係痕身卡數嗎?最後你點解決債務問題牙?
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 11:35
victor24 發表於 18-11-2015 09:51
不會比痕身告失業仲碌爆卡還minpay,但你超額有機會停卡或不續卡要
1次過清(可能分幾期),所以你可以找他們傾 ...

好多謝你意見,但我要照顧歲幾小朋友無家人幫我揍,反吾到工,又驚面臨比人停卡minpay都無得還,所以唯有都要儲定錢申破了
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 11:42
aiai6020 發表於 18-11-2015 10:41
有上過門2次 好普通 絕對同電視唔同! 其實我見你的回覆,覺得你太緊張了,你應該放輕鬆啲,唔係就咩方法都 ...

請問你係搵律師行定自己申請架?想知大約要幾多錢,同埋申破手提電話費洗吾洗當債務取消埋架?
好多謝你地解答左我甘多問題,
連日來上呢個論壇得知原來銀行可以忽然收回借貸
就一直都好驚,破產又驚比人告
好在有各位解答我問題
作者: ken2542de    時間: 18-11-2015 11:50
你末停卡都可以同銀行傾下轉p-loan分期睇下得吾得喎!!
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 11:55
ken2542de 發表於 18-11-2015 11:50
你末停卡都可以同銀行傾下轉p-loan分期睇下得吾得喎!!

岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額
作者: ken2542de    時間: 18-11-2015 12:03
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:55
岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額 ...

咁冇計啦!!!破吾破你自己決定
作者: flypig    時間: 18-11-2015 12:06
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:55
岩岩問左,唉佢地話吾可以牙,佢地話除非我出面借錢還左佢,卡數係無得轉定額 ...

身痕係我老破之前 半年,不斷有 OFFER 叫我卡轉 PL.
我當時無水,都諗住老破,所以無搞咁多野.
我欠身痕唔少錢,一張 CREDIT CARD 125K.
加 current od line 70k+.差唔多 200k.
你呢d 情況,咩家用人地唔count.有工有得傾.傾唔到 pl 都有得去傾 iva.
無工哂氣!!!
作者: flypig    時間: 18-11-2015 12:09
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:31
請問你都係痕身卡數嗎?最後你點解決債務問題牙?

我一破之了.當然我唔會為100k+ 老破喇.
不值!!!
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 12:19
flypig 發表於 18-11-2015 12:06
身痕係我老破之前 半年,不斷有 OFFER 叫我卡轉 PL.
我當時無水,都諗住老破,所以無搞咁多野.
我欠身 ...

你欠身痕甘多錢,甘你破左佢米追到你傻?
你破前卡數係米都一直還甘min pay?
請問你申破需吾需要取消埋手提電話費架?
作者: aiai6020    時間: 18-11-2015 12:22
Kayin123 發表於 18-11-2015 11:42
請問你係搵律師行定自己申請架?想知大約要幾多錢,同埋申破手提電話費洗吾洗當債務取消埋架?
好多謝你 ...

我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外,我頒令到依家都只係有交文件同開戶口接觸過主任,所以其他野都唔清楚。不過,你最重要係定啲,萬事都可以解決
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 12:34
aiai6020 發表於 18-11-2015 12:22
我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外, ...

本來未開post前個心都好慌,
而家得到甘多會員解答,
個心定少少,多謝你地細心解答
想請問多兩個問題
手提電話費需要取消嗎?
如果我住甘間公屋
本身係我名,之後老公決定買
就轉左佢業主佢名銀行借錢供
我同小朋友係戶住
如果我申破會吾會比痕身收屋架?
作者: flypig    時間: 18-11-2015 12:56
Kayin123 發表於 18-11-2015 12:19
你欠身痕甘多錢,甘你破左佢米追到你傻?
你破前卡數係米都一直還甘min pay?
請問你申破需吾需要取消埋手 ...

數就未追過,轉PL 就好多電話.
基本上 MIN PAY 準時,有時遲3/5日,但佢罰息都有數.
另外 OD LINE 70K+有時遲交MIN 2/3 WEEKS.....但都係細數.....

我差唔多1號要交MIN, 7號左右申破.先發制人麻.

手機,如果你欠錢又想走數就報埋上去.
如果想續用,根本俾 CASH 就OK....

作者: flypig    時間: 18-11-2015 12:57
aiai6020 發表於 18-11-2015 12:22
我係搵律師,一共14500,但比完錢先知佢只跟到頒令,覺得浪費左幾千蚊,都有好處,唔駛自己上庭。另外, ...

上庭號稱半日.其實去到行行企企,快的 2粒鐘之內搞掂......
作者: flypig    時間: 18-11-2015 13:01
Kayin123 發表於 18-11-2015 12:34
本來未開post前個心都好慌,
而家得到甘多會員解答,
個心定少少,多謝你地細心解答

如果我住甘間公屋
我同小朋友係戶住
如果我申破會吾會比痕身收屋架?

簡單D,你先生有物業.幾時轉名做業主呢??? 照睇應該係 婚後買入.

據呢期版友講,有個案 會要求你賣樓去填數...但呢D 野好 SENSITIVE,你不如搵個律師問下喇.
佢地係專業.道聽途說,不穩妥.最多只可為 參考之一小部份.

作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 13:18
flypig 發表於 18-11-2015 13:01
如果我住甘間公屋

請問吾搵律師樓自己申破,過程大約幾耐?
屋個到我一陣打去問下三姓律師意見
作者: flypig    時間: 18-11-2015 14:05
Kayin123 發表於 18-11-2015 13:18
請問吾搵律師樓自己申破,過程大約幾耐?
屋個到我一陣打去問下三姓律師意見 ...

由填表到宣誓到有 FILE NO.,你預10日喇....
其實有時會快D,有時會慢D..

我成日話,搵人申破又好,自己搞又好,先睇清楚要填咩,好好準備要交咩上去.
因為就算律師搞,佢都只可以問你拎資料,而填上去.

請爬文,會員破產流程 (2013年 12 月)
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 19:49
aiai6020 flypig
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 19:49
請問你地係米同我一樣都
作者: Kayin123    時間: 18-11-2015 19:51
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay
作者: flypig    時間: 18-11-2015 20:31
Kayin123 發表於 18-11-2015 19:51
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay ...

我就係去到盡。物去盡仲可以碌咁好?其實我想想下,身痕信用卡好似唔係120k 數,係200k 數。宜家真係唔太記得喇。要搵番d 文件。
作者: aiai6020    時間: 19-11-2015 01:07
Kayin123 發表於 18-11-2015 19:51
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay ...

我無爆額, 破前半年仲FULL PAY到, 因為一直借出面D私人貸款, 痕生2張卡比我用都盡, 係最後再借唔到貸款, MINPAY左2個月, 直情再還唔到, 我當時仲覺得4 5年內可以還完, 但我又失埋業, 所以2期無交去左收數, 咁我就申破了, 痕生2張加埋我都只差10萬咋, 就算加埋其他都係廿幾萬...
但我屋企都出去借左錢比我還學貸先, 因為我破左產的話, 筆數會去左呀媽到, 仲已經去埋小額, 所以我依家做野都要比返一半錢佢還~~
屋企能幫都幫左, 只同我講, 一早同佢地講, 就唔會搞成咁, 佢地都勸我破產勸左一年, 我哩一年都以為能捱過, 4 5年好快者, 點知都唔得
其實我都係頒令左無一個月, 只係我好耐以前就成日上黎睇, 我當初最擔心的, 都係電話... 因為問左電話公司, 死都話要卡過數, 我咪個個月早少少入數先, 又真係得, 所以我就無咩其他野擔心

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3