破產聯盟

標題: 有好重要事情想請教,麻煩各位解答! [打印本頁]

作者: fatboyhang    時間: 29-10-2015 12:01
標題: 有好重要事情想請教,麻煩各位解答!
小弟係上月30號申請左入學,但由於本人未即時申請解凍戶口既聲明同fax文件俾渣兜銀行,佢又無追我數同凍結我戶口,咁26號時公司出糧時我又成功提取到喎(無亂洗 只作生活費之用途),咁我聽日放到假先去做解凍戶口聲明,咁樣會唔會有問題嫁?會影響頒令嘛?
作者: fatboyhang    時間: 29-10-2015 12:03
補充,我到依家都未收到任何破署寄俾我既信件,請問正常嗎?先感謝各位既幫忙!
作者: hohochi    時間: 29-10-2015 12:58
9月30號申破,10月26號出糧仲攞到錢?解凍戶口都要排期排得黎你都可能頒左令,你係自已搞定6C搞,6C搞要另外收錢,唔搞解凍戶口都唔會影響頒令。
你排左期幾時出庭,破署第一封信大約會係出庭前一兩個禮拜收到。
作者: fatboyhang    時間: 29-10-2015 13:05
我自己搞嫁,唔知係咪因為我一直無fax文件俾渣兜,所以佢無凍結我戶口,我出左糧之後先fax嫁,我即時拎左份糧出黎做生活費咋 唔知會唔會有事?
作者: hohochi    時間: 29-10-2015 14:48
fatboyhang 發表於 29-10-2015 13:05
我自己搞嫁,唔知係咪因為我一直無fax文件俾渣兜,所以佢無凍結我戶口,我出左糧之後先fax嫁,我即時拎左份 ...

無fax文件俾佢都有可能,申左破生活都要用錢用番起日常生活無問題,理論上頒令前你都唔係破產人士係未收監管只要係合理正常開支問起照實回答就無問題。
作者: flypig    時間: 29-10-2015 15:17
點解你作為申請者 唔FAX 俾各大債權人???
呢度我諗無咩人可以答你影唔影響申破....
因為一般人都會跟足 PROCEDURES ....我地又從何得知有無事呢??

不如你 頒令之後,番黎 講下.....

GOOD LUCK!!!
作者: flypig    時間: 29-10-2015 15:19
其實你聽日都唔駛去喇.要排2-3個星期架.
你以為即去即有影快相??

搞得黎都頒左令...
作者: fatboyhang    時間: 29-10-2015 16:09
知道師兄多謝解答, 我會更新情況!

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3