破產聯盟

標題: 等頒令中...有少少填表問題想問 [打印本頁]

作者: aiai6020    時間: 24-10-2015 19:22
標題: 等頒令中...有少少填表問題想問
大家好, 小妹之前一直都有在論壇搵資料, 但終於到了填表都係有問題唔識, 求各位解答~~

第一份係 "對破產人的初步訊問"
如果無需要申報的部分, 要唔要係空格寫返個"無"字
例如自營作業, 我係應該直接留空佢?

第二份係 "每月收入及開支評估表格"
我失業中, 咁我收入係填0, 支出就差不多7000,
我係同我媽同住, 佢有做野, 咁依家我媽幫我比住支出先,
有無需要係其他人士代支款項到填我媽落去?

另外, 破產處有寄到封信黎,
話交文件時要準備前3個月的信用卡月結單,
我之前無係網上銀行印定,
依家上去, 佢因為取消左我信用卡戶口,
所以我印唔到,
咁我如果提供唔到會點,
我記得之前有個POST都有問, 不過我搵唔返>.<

求幫忙, 謝謝各位

作者: ken2542de    時間: 24-10-2015 19:52
1:有D要求劃,有D要求寫Nil,留空佢先.上到去先填

2:寫你媽支助可以,任何親人都得

3:比錢去銀行print囉.冇計,你應一早save定先
作者: aiai6020    時間: 24-10-2015 20:49
ken2542de 發表於 24-10-2015 19:52
1:有D要求劃,有D要求寫Nil,留空佢先.上到去先填

2:寫你媽支助可以,任何親人都得

唔該你
唯有星期一落銀行搞搞
作者: Smiley    時間: 25-10-2015 19:42

我搵6C搞,信用卡月結單都係比得1個月,

剛才用EBANKING已經CUT左我張卡冇得PRINT定添
作者: Alex2233    時間: 25-10-2015 19:56

果7000係乜先
,如果係你痴家果陣造成既經費,但又冇直接過到你手
好似水電費,住既租,晚餐和牛宴,波爾多,無問題架,

佢地出錢,你話你連果d洗費都唔知咩價位,報條鐵咩!我點知佢餐晚飯用100蚊定1000蚊搞定

唔通我住緊女朋友屋企,佢果到十萬蚊租,租又係佢比,租約入面又冇我名,我痴埋去住,又走去報咩

但係!如果你阿媽比2000你,叫你平時自己遊手好閑,自己出街食飯,搭車都要錢,錢去到你手再洗既,咪要報

作者: flypig    時間: 26-10-2015 09:39
你申破的 FORM 28C 係自己填定 搵律師填??
你拎番份副本照抄.9成問題一樣.甚至你問的
第一份係 "對破產人的初步訊問"
如果無需要申報的部分, 要唔要係空格寫返個"無"字

格式如前面CHING 所講....寫
-------------NIL------------------------
作者: aiai6020    時間: 27-10-2015 23:26
Alex2233 發表於 25-10-2015 19:56
果7000係乜先
,如果係你痴家果陣造成既經費,但又冇直接過到你手
好似水電費,住既租,晚餐和牛宴,波爾多 ...

果7000係我一直都比開的家庭開支同個人洗費,
但哩3個月我失業, 呀媽比住先,
咁哩7000依然係我哩一刻為止的必要支出,
唔通唔報嗎
作者: aiai6020    時間: 27-10-2015 23:27
Smiley 發表於 25-10-2015 19:42
我搵6C搞,信用卡月結單都係比得1個月,

剛才用EBANKING已經CUT左我張卡冇得PRINT定添 ...

我入左紙先知原來CUT左CARD係連網上銀行以前的帳單都會無左
作者: Alex2233    時間: 28-10-2015 00:41
aiai6020 發表於 27-10-2015 23:26
果7000係我一直都比開的家庭開支同個人洗費,
但哩3個月我失業, 呀媽比住先,
咁哩7000依然係我哩一刻為止 ...

張銀紙唔經你手,就有權唔報,講得好清楚

理由就係:呀主任,我連佢幫我買既野係幾多錢都唔知,點報呀?我朋友包遊艇請我玩,我點知佢架艇一個鍾租幾多錢!!! 同一原理

佢買野比你食,1000蚊一set鵝肝套餐(假設佢比錢,你唔知),點報?

佢幫我買可樂,我叉知佢去士多買定citi super買, 幾多錢一枝關我乜事,買完擺我面前就飲

但係,佢比錢你,
比你80蚊,叫你自己去剪髮,叫你自己去餐廳食,就要報

所以,到頭黎,話是權係你到,你鍾意咪, 阿媽,比7000我,我自己一腳踢,  7000蚊先入晒你袋,再拎去洗 , 咁你報7000
如果你話,阿媽,幫我買野,乜費物費,幫我交晒,我唔想理!!!  你比2000蚊我搭車食飯就得 , 咁咪報2000 , 就咁簡單

所以,到頭黎,無業者申報方法,好有彈性, 話是權係你到, 主任外判都明呢個玩法,佢都冇你咁認真!!!
等你返工有收入,咁就真係有晒銀行出糧記錄,一分一毫,可以mon住你,到時就真係認真d

作者: aiai6020    時間: 28-10-2015 00:54
Alex2233 發表於 28-10-2015 00:41
張銀紙唔經你手,就有權唔報,講得好清楚

理由就係:呀主任,我連佢幫我買既野係幾多錢都唔知,點報呀? ...

我終於明你講咩...
簡單D黎講就係... 唔該晒

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3