破產聯盟

標題: 打去律師樓問破產,被建議iva? [打印本頁]

作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 08:32
標題: 打去律師樓問破產,被建議iva?
如題。爬文不少師兄提過iva其實同破產其實同破產冇太大分別,未來都係申請唔到信用咭,借貸,按揭等等……小弟並非什麼專業人仕,所以求指教。        對個人來講,iva每月還多少少但年期多3年左右。請賜教,感激。

作者: flypig    時間: 20-10-2015 10:02
我睇IVA 又要搞上庭, 堂費律師費樣樣都係$$$$$$..都係 SIDE GAS 多.
出面答得好奇,話間間 收費不同,難以比較 IVA 定 DPR 邊間貴D.

照計就 IVA 揚D,但將來都可以做MORTGAGE. 不過就要等多幾年,利息又高D咁....
銀行都係計風險姐. 老破都有機做MORTGAGE,但就 更加難.
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 13:40

拿,按揭就做唔到架啦

卡既話,搵間細行,好似AEXX,

同佢冇牙齒印既話,三五年後都有機會申請到,

一兩萬limit都夠你用,見過鬼你都唔方會再用黎碌LV同撈架啦,

都係為求方便,好似網購,買機票咁,唔洗下下借人地張卡

睇你介唔介意呢d代價啦

作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 13:41

至於你想iva定破產

你盤條收支數過我地睇睇先?
就咁聽你講,iva還又還多d仲要多三年,成七年喎,你貴更呀,
你人生有冇十個七年都係未知之數

付出七年過呢d壓力生活,你又頂唔頂得順,後果係好過破產少少既,仲有機會做按揭,
但你自問係咪置業份子先,如果你係低下階層,
晒氣啦,比你置業即係做多三十年奴隸
遲d未供完都香能埋,咁就對牛彈琴,你都用唔到個按揭機會,辛苦iva完,還番晒比佢,你得到既價值如果用唔著,都冇用
唔通真係純粹為個義字咩

d壓力係有分別
Iva七年係有負擔,一定要每個月穩定收入,
如果你條數比例大,生活費仲少過破產後,
挨麵包去還錢,還完冇數為,你制唔制?

冇得話好似破產咁,失業就失業,有工番就番,總之四年就埋單

你show D數字睇睇先,就咁聽連iva都要七年,我唔覺得對你黎講係細數
睇你月入幾多,欠幾多先

作者: flypig    時間: 20-10-2015 16:54
Alex2233 發表於 20-10-2015 13:41
至於你想iva定破產

你盤條收支數過我地睇睇先?

但你自問係咪置業份子先,如果你係低下階層,
晒氣啦,比你置業即係做多三十年奴隸

Good Point!!! 應該去排公屋更加快.
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 17:18
揾17000
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 17:18
外債around460000
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 17:20
置業,屋企有物業,將來或會1開2,所以有機會會供樓。
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 17:24

17000收入,如果有公屋住,冇債係身,都應該夠食夠住夠基本娛樂

樓就買唔到架啦,而家d樓非牛肺都要三四百個.......

啦啦啦,唔好講咁遠先啦

你而家連債都未搞諗,黎緊十年冇橫財既話,都莫講話置業啦

你萬七蚊收入,咁總數欠幾多?

我好奇怪,點解你話iva要供成七年,個數應該唔細個律師都sell 你iva
極度懷疑佢係水緊你,

.你打電話問,佢態度一定唔好,佢好忙架

作者: flypig    時間: 20-10-2015 17:33
IVA 又好,DPR 又好,都有個 RISK.
就係唔少例子,供到最後2-3年被炒....
全部企哂係度.

宜家D 工就係咁.美國佬公司,做得好賣盤.做得差執.
以前 架仔,華人,都叫大家撐到尾.但呢十年,個個都學美國佬.
時代唔同左.除非少數工種,職業.大家要考慮埋 呢個風險.
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 17:33

即係你屋企人有樓?

你話一開二,邊個幫你供?

單憑你?窄d喎,你都話非專業人士,即係人工升值既潛力唔大,機會率低,值搏率又低左
萬七蚊,我當你去到兩三萬,有冇能力供得起,供得掂都唔方輕鬆,想做三十年樓奴?你而家連四十萬都頭痕成咁,
你真係玩得起四百幾萬既樓?

你有冇父幹?女朋友,配偶分擔力強唔強,都係考慮因素

講到咁遠

你要還起呢四十幾萬,都睇怕5-7年

再由零開始
儲首期,你唔會一成首期就去馬吧?

儲完首期幾多歲

你有冇信心handle到,供完後幾多歲
層樓仲值幾多錢

有冇命享?都係考慮因素
如果你千算萬算,發覺9成都會置業,你可以iva

之不過咁講,如果你第時配偶有事業基礎,非無業主婦

根本可以用佢個名黎買樓(前提有信心層樓用佢名,唔會玩離婚)
佢負責供,而你雖然破過產,你既人工則用黎維持生計,供完後再加番你名
夫妻就係互助,唔會話一定買唔到。

作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 18:05
所以我都覺得奇怪,點解間律師樓會建議我iva.....   佢地約左我下星期上去見下佢地負責果位顧問,我問佢「顧問?」佢答「我地律師行內的顧問,同你分析下個case睇下點解決」
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 18:07
會唔會連律師行都呃人……
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 18:10
orewa_j 發表於 20-10-2015 18:05
所以我都覺得奇怪,點解間律師樓會建議我iva.....   佢地約左我下星期上去見下佢地負責果位顧問,我問佢「 ...

圍威喂,搭單搵食?
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 18:12

律師都係為左生意,唔好認為佢會認真幫你考慮
心直口快果d直頭問:你想破定iva,破產呀?哦,拎xxxx文件,15000,照單汁藥

你破產好,iva好,都係為左賺錢
唔好諗到佢幾好人,佢地肯定唔係社工,神父

律師先係黑暗同冇道德操守,唔係都唔會幫果d真係犯法既有錢佬打甩d罪
你呢d case賺得幾千蚊,速速磅咪兩頭望啦

你上去問清楚係咪真係有律師牌,會代埋你上庭,收費大約13000-16000 (因為有9045係申破費,正常律師行係食水4000左右

作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 18:23
我個人其實係打算申破的,佢收14500包上庭。係打開報紙睇到的。      昨日上網search到d師兄成日提果間殺手外判,原來都另外有搞債務顧問公司!吊!真係夾埋搵食!?
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 18:26
orewa_j 發表於 20-10-2015 18:23
我個人其實係打算申破的,佢收14500包上庭。係打開報紙睇到的。      昨日上網search到d師兄成日提果間殺手 ...

大把律師行做雙面人架啦

如果你有心機填表,抽到時間自己上庭(例牌星期二),不如自己搞9045蚊

如果你冇樓冇車冇保險

基本上就係填個人資料,B表無抵押債既債主資料、欠額項,同埋強積金

服務又唔係好,比多四千幾蚊為乜
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 18:35
orewa_j 發表於 20-10-2015 18:23
我個人其實係打算申破的,佢收14500包上庭。係打開報紙睇到的。      昨日上網search到d師兄成日提果間殺手 ...

我剛申破拎到檔案no. ,我情況同你差唔多,18000人工,差50幾60個把心一橫都係需要申破,
因為IVA,DRP呢啲申請唔成功係照收費(如有錯請指正)

買樓又唔輪到我,我自己係咁諗,就算比你成功搞到IVA或DRP

而家市道咁差,學樓上話齋供剩2-3年先黎有咩特發事,你就真係企定定響到

作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 19:36
alex兄,我之前都pm過你我case。3年前賣過樓,屋企車係我名,數又新又因為賭。唔揾律師自己搞唔掂。         同意iva一陣供供下搞唔掂又係死……
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 19:43
咁你搵律師好d啦

三年前賣樓應該唔大問題,都成三年,
不過問下律師好

而家仲有架車係你名?冇硬都似

作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 19:57
下星期見律師同社工
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 20:44
原來你又賣過樓又有車,唔怪得會搲你做iva,

不過你最好睇下朋友有無啲相熟律師問清問楚好啲

太詳細嘅嘢我真係無本事答到你,祝你好運
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 20:51
多謝各c兄回覆,其實已經決心揾律師搞。只係想睇下後果大概係點。坐監,有諗過會發生,所謂是禍躲不過,我都冇咩期望。
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 20:52
樓主,無哂積分私聊啦我,不如係呢個po到繼續啦
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 20:56
smiley兄,你人工高6c可以報到你唔使還?
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 20:57
坐監就極微架啦

你連罪名都冇頭緒,你怕會無中生有

只不過你都幾煩,有車,又要交出黎賣

賣樓,理論上超過兩年唔會問,就算問,你咪講去左邊,賭輸,炒輸,直說,無罪

同埋你住緊屋企私樓,生活費連租都claim唔到,一陣生活費得8千蚊真係唔得你死(你月入都17000),相當蝕卓

除非你搬出去,立份租約
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 21:01
樓,仲解釋得到,曾經有年幾冇野做。立租約,但唔係真搬,拎多左都怕冇命享。
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 21:03
我申破原因,係因為我做嗰行大蕭條,減薪大概三份一人工,完全入不敷支,
當然申破前都已經非常揸頸就命,生活費未傾,但如果單身無負擔實要還嫁啦,除非失業,
欠債還錢天經地義
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 21:04
今日俾個社工嚇一嚇,話賭破有機俾人告。查實,講來講去,最難交待嘅係家人。
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 21:14

我當初咪又係比社工同律師嚇

律師仲話我d數太新唔幫我搞,挑佢當時擺明歧視我兼嫌我煩

我自己填表自己搞,仲慳返5千

當初成身數,聽佢地講兩講又真係會騰雞

到破產後先發覺係比人拋,佢地淨係識不停講,

下你咁快申破,有機會比銀行告架喎

當時心水唔清

心水清即刻疾番佢,用邊一條告?

詐騙罪?證據呢,d債新d同舊d,點定義,三個月,四個月,五個月?

法律例有冇例明?

某程度上佢地嚇你係基於

1.歧視你賭仔,輸錢,

2.道德上身,覺得你賭輸錢而破好賤格,局你真金白銀還返晒,唔想你破

作者: Smiley    時間: 20-10-2015 21:21

對家人一定要坦白,最後一步如果都唔坦白,真係無野可以再做,

行到呢一步無人想嘅,今日唔體諒你唔代表他日唔會體諒你,

好似我而家咁,我第一時間同屋企人講,再同公司講,基本上我已經無野再驚

追數更加唔洗再怕,黑財另計

肯行出第一步,自然識行第二步,最緊要面對,好多人就係唔肯面對,結果走去自殺

其實破產係一個重生嘅機會,唔係最後一步,睇開啲,努力
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 21:30
Alex2233 發表於 20-10-2015 21:14
我當初咪又係比社工同律師嚇

律師仲話我d數太新唔幫我搞,挑佢當時擺明歧視我兼嫌我煩

今日6c收到文件fax左去所有債權人後未通知我,
其中一間二線已經打黎拋我,仲快過6c通知,又話告我欺詐
我同佢講我而家係入不敷支還唔起,唔係借你條數即刻走去申破,
你要告我直接寄信比我,我收到後會同律師傾,跟住佢就嬲爆爆收線
作者: Alex2233    時間: 20-10-2015 21:33
Smiley 發表於 20-10-2015 21:30
今日6c收到文件fax左去所有債權人後未通知我,
其中一間二線已經打黎拋我,仲快過6c通知,又話告我欺詐
...

遇到清醒既人梗係嬲到爆炸
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 21:37
佢仲想chok我搏我講錯野有錄音,但奈何我句句屬實,佢越講越悔氣,我都無可奈何。。。
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 21:41
我家人响呢3年,幫過我好幾次,次次戒在冇耐,又賭返。我好似人格分裂咁。正路嘅我同自己講浸住輸嘅遊戲邊好玩,收手啦。但另一面嘅我,就會同自己講,如果每日執啲,長遠計追得返。所以先揾社工幫手
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 21:46
心癮,靠自己,社工都未必幫到你,佢嘅角色只係多個人聽你呻

作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 21:52
因為賭,我講左好多大話,其實我好討厭自己咁。申破,至少我以後無法法再借貸同有信用咭,冇晒呢啲途徑,自然唔會有錢賭。2,3線果啲,我真係冇膽幫襯
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 22:00
決定左就快實行,我呢五六年都講左唔小大話,
係夠期埋單就無得再呃嫁啦,我地都應該慶幸香港有破產
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 22:04
有好多文件要準備好先,其實我仲未被追數,所以要把握時間整理好文件野
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 22:08
我都係知道黎緊還唔起,就去申破,所以我而家全部債都未到下期還款日
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 22:16
我等星期五出完糧,之後下星期見埋律師同社工。師兄你還左幾多期?
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 22:20
1年,3個月,minpay
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 22:22
我還左1期咋
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 22:26
我個6c同我講如果證明到你資不抵債就可以申破,

關於法律細節上嘅問題,你問返你律師比較好
作者: orewa_j    時間: 20-10-2015 22:53
幫到手的律師不易找,不過版規規定唔可以問所以我唔問了。打開報纸睇到了幾間,爬文又見到其他c兄話三姓麻麻。
作者: Smiley    時間: 20-10-2015 23:23

我都係跟版規玩,所以我唔會介紹,我仲有好長日子係到打躉嫁嘛

我嗰個都係朋友介紹,你問下身邊嘅朋友
作者: orewa_j    時間: 22-10-2015 17:29
1個鐘前同朋友介紹的律師傾過,佢建議我供多1期先申破,因為我極短時間累積到呢個數,怕我真係會比人告……唉,點會咁架……
作者: hohochi    時間: 22-10-2015 17:32
orewa_j 發表於 22-10-2015 17:29
1個鐘前同朋友介紹的律師傾過,佢建議我供多1期先申破,因為我極短時間累積到呢個數,怕我真係會比人告…… ...

6C做野梗係提你小心為上
作者: orewa_j    時間: 22-10-2015 17:34
至弊佢話我決定夾硬做的話佢未必幫我做……
作者: Alex2233    時間: 22-10-2015 18:05
你前幾日話會約律師傾,都估到會係咁,冇講出黎咁解

我當初律師用同一個理由唔幫我做,我話照去,佢都唔做,一於好少理

最後自己爬文,自己搞,9045搞掂,你不妨考慮下自已搞

最緊要而家冇樓係你名,債項唔難填,車照報,頒令後主任安排點收你架車,份表唔難寫
作者: Alex2233    時間: 22-10-2015 18:10
orewa_j 發表於 22-10-2015 17:29
1個鐘前同朋友介紹的律師傾過,佢建議我供多1期先申破,因為我極短時間累積到呢個數,怕我真係會比人告…… ...

咪講左囉!

佢廢是比債權人找麻煩,話呢條仆街咁快破產你都幫佢,有冇搞能錯呀

又或者純粹拋你,佢懷疑你仲收埋錢唔還,如果你真係收埋番十萬八萬,呢招咪有用,迫你現真身,手段而已,睇你都睇唔透

你自己申算吧啦,
只要你d錢只要真係輸晒,冇收埋,根本無關係,冇犯法

佢根本列唔出個實際證據,用邊條罪明,用咩證據support,你反問下佢,佢即刻收聲,惱羞成怒,再cut你線,唔做你生意

作者: orewa_j    時間: 22-10-2015 22:40
個6c唔衰嘅咁又,佢叫我諗清楚先
作者: flypig    時間: 22-10-2015 23:16
Alex 申破之前都有少少迷惘,但佢好清楚知道自己做咩。
我睇法係,如果能力範圍之內,就聽律師講頂多一兩期。撐唔到都要自己搞。可以講風險有,但唔太大。但呢d野你自己想清楚。因為後果都係要自負。
作者: Alex2233    時間: 22-10-2015 23:43
orewa_j 發表於 22-10-2015 22:40
個6c唔衰嘅咁又,佢叫我諗清楚先

我就咁聽你家境都唔算慘

你家人本身已好有本事,
又唔洗靠你養

如果你月入又17000又唔洗養人,

應該都有一萬左右淨吧

如果還多一期都係用多一萬左右,
有錢淨既,你咪供埋佢

最多還新數,舊數唔夠還咪拖住先,下個月再破

律師唔做,係因為唔信你輸晒,如果你真係偷偷摸摸收埋一舊錢,又爆左煲,佢有責任,所以佢地一定拒絕

你唔想頂,唔想再浪費時間受壓力,自己過兩日去申破都得

前提你真係自問真係輸晒就得

作者: orewa_j    時間: 23-10-2015 00:18
早排打算申破時在信用咭提埋最後萬幾出來,因為要生活開支同準備隨時申請,呢段時間經常上來forum,所以重有萬鬆啲淨,跟住過2日又出糧。2條loan分期我供到,係咭min pay唔知找唔找好,夾埋要過萬。2樣都找,就唔會被追住,找loan唔找card或2樣都唔找,就點都被追,2樣找我又唔夠錢生活。情況就係咁,已開始收到兄弟咭的電話同sms了。
作者: Alex2233    時間: 23-10-2015 00:40
orewa_j 發表於 23-10-2015 00:18
早排打算申破時在信用咭提埋最後萬幾出來,因為要生活開支同準備隨時申請,呢段時間經常上來forum,所以重 ...

1.選擇性找數,一線/舊數唔找住,找二線/新數先,面對既騷擾減到最少

2.兩條都唔找,自己入紙,入完即刻無騷擾

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3