破產聯盟

標題: 2線唔睇TU - 破產收數 [打印本頁]

作者: mic0807    時間: 19-10-2015 22:24
標題: 2線唔睇TU - 破產收數
同一個朋友討論應否破產,從佢口中知道佢除了爭卡數,仲有一D合法財務公司,不過申請時係冇列係環聯紀錄,(海X,匯X,保X),2-5萬不等,還左2-3期(應該係8-12期共),呢D受不受破產保護?

我相信破產前,什至破產後,都有可能有人上門,有冇經驗朋友可以分享一下?

作者: Alex2233    時間: 19-10-2015 22:33

有放債人牌照就受破產保護,債主違反就釘牌都似

有借貸合約,
照填間財務公司名同數目落無抵押債權人就可,

正式頒令後,破產管理署亦會有正式記錄,條數就會列入你該次破產案既file入面

頒令後以至解破後,債主亦不能再根據果筆數去收你錢

至於條數有冇入tu冇關係,唔入仲好,條爛數record仲細d

作者: mic0807    時間: 19-10-2015 22:38
Alex2233 發表於 19-10-2015 22:33
有放債人牌照就受破產保護,債主違反就釘牌都似

有借貸合約,

ALEX,我又一個比較特別的問題,呢種財仔,合法之餘,又唔上TU,如果破產佢地又冇計,咁佢地咪好大風險?(風險比債仔大)
作者: Alex2233    時間: 19-10-2015 22:48
mic0807 發表於 19-10-2015 22:38
ALEX,我又一個比較特別的問題,呢種財仔,合法之餘,又唔上TU,如果破產佢地又冇計,咁佢地咪好大風險? ...

人地做生意有佢既營運計劃

佢收息果水位cover到破產數既損失,已經有賺

你唔洗擔心佢點開飯法架喎

反而你confirm下佢果間公司,係咪真係有放債人牌照仲好

有d黑財都有招牌,裝模作樣,搞到好似正式公司咁

拿我個人就連二線都接觸得好少,生前都係欠開大銀行,
你果幾間何止二線,淨係個名都聞得出陣三四線味

總之你睇實佢有冇牌,冇牌果d亂黎都得

作者: mic0807    時間: 19-10-2015 22:51
Alex2233 發表於 19-10-2015 22:48
人地做生意有佢既營運計劃

佢收息果水位cover到破產數既損失,已經有賺

朋友話年息46-50%,應該係你口中有牌不過貴息個D,問題佢供2-3期,好似唔夠還人地個本,銀行唔介意,呢D應該好介意。。
作者: Alex2233    時間: 19-10-2015 22:59
mic0807 發表於 19-10-2015 22:51
朋友話年息46-50%,應該係你口中有牌不過貴息個D,問題佢供2-3期,好似唔夠還人地個本,銀行唔介意,呢D ...

咁梗係啦

人地小本生意,你甩佢數佢緊張都好正常

雖則話供幾多期先破產同犯法冇直接關係

但係你欠埋果d細公司錢,無論還幾多期,

總之只要仲係負數

實介意,仲一定好介意

一日未頒令都會煩住你,什至拋你,迫你還晒

你借得呢d財仔就預左煩,
乞衣黎架嘛,幾千蚊都照追呀

追到頒令後就會好好多,有法律保護啦

作者: admin    時間: 19-10-2015 23:41
如果無記錯,好似從無會員提過有牌財仔係破後再追數。
作者: flypig    時間: 20-10-2015 00:27
其實你擔心都無用。總之佢一追你就報警。
作者: bbb123456    時間: 22-10-2015 15:56
1.報警:其實冇用,因為差人都係備案
2.妥協:我諗呢呢個版冇人贊成
3.唔理:佢騷擾你係一定有,上門,貼大字報,寄信,打電話,你頂得到,騷擾一排其實就冇聲氣
作者: Alex2233    時間: 22-10-2015 16:37
bbb123456 發表於 22-10-2015 15:56
3.唔理:佢騷擾你係一定有,上門,貼大字報, ...

你最夠經驗
作者: flypig    時間: 22-10-2015 16:53
bbb123456 發表於 22-10-2015 15:56
3.唔理:佢騷擾你係一定有,上門,貼大字報, ...

我贊成呀!! 實戰經驗黎...

但報警真係唔好省.因為 如果有咩事.........................
呢個STEP 你非常之重要.....
作者: bbb123456    時間: 22-10-2015 17:12
admin 發表於 19-10-2015 23:41
如果無記錯,好似從無會員提過有牌財仔係破後再追數。

ADMIN大人,我冇講你知者~
作者: Alex2233    時間: 22-10-2015 17:16
flypig 發表於 22-10-2015 16:53
我贊成呀!! 實戰經驗黎...

但報警真係唔好省.因為 如果有咩事.........................

報就一定要

你有手有腳無人身安全,比係比人拋,咁佢地懶得做野

萬一出左事,搞大左,就一定會跟進
作者: admin    時間: 22-10-2015 23:53
bbb123456 發表於 22-10-2015 17:12
ADMIN大人,我冇講你知者~

我無話你呀
作者: 301    時間: 23-10-2015 21:47
答案樓主心中有數,
抑或明知故問,
所收之答覆係咪如你所願  ?

在破聯開po後又在别之討論區開同一post  !
有答案=無答案  ?

作者: mic0807    時間: 23-10-2015 22:31
301 發表於 23-10-2015 21:47
答案樓主心中有數,
抑或明知故問,
所收之答覆係咪如你所願  ?

師兄,其實一定係想有個知字啦,風險大小要知呀
作者: 重新戰士    時間: 24-10-2015 08:59
mic0807 發表於 23-10-2015 22:31
師兄,其實一定係想有個知字啦,風險大小要知呀

風險管理唔係應該借之做評估咩??
你都借左囉!又可以點?
你所提其中2間,以我所知道你借之前要簽返5張冇填任何資料既-銀行轉賬授權書
我所知道佢地既收數同一般收數都係一樣,不過你之前簽左既銀行轉賬授權書會點用....你知道家啦!
係你破產後...會唔會多條數又自行過戶呢??
其2間係同一個老闆開的,所以我都覺得呢2間野好鬼。息口又恐怖

作者: admin    時間: 24-10-2015 11:50
重新戰士 發表於 24-10-2015 08:59
風險管理唔係應該借之做評估咩??
你都借左囉!又可以點?
你所提其中2間,以我所知道你借之前要簽返5張冇 ...

呢D應該係黑財啦,應該無牌掛?
作者: 重新戰士    時間: 26-10-2015 20:36
admin 發表於 24-10-2015 11:50
呢D應該係黑財啦,應該無牌掛?

唔係....有牌!不過文件處理既手法好有問題。
比如:你過左一月之後想再拎份借貸合約黎睇,全世界即係用千萬理由阻止你!
每次借次一定要簽多幾張咩都冇填資料既"自動轉脹授權書"

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3