破產聯盟

標題: 想知道破產程序 [打印本頁]

作者: roy2014    時間: 13-8-2014 15:34
標題: 想知道破產程序
小弟已找專業公司申請破產,暫時只告知一般程序(因未比大數),說法好簡單沒說要上庭,只說要發誓..
見好多師兄帖子說到上庭..外判..主任.想知道實際是否好繁複?
因已簽約付款是走不了,只想有個心理準備!
有否師兄是找專業申請,與自己申請分別大嗎..先多謝師兄回應!!

作者: hohochi    時間: 13-8-2014 15:57
你搵律師搞還是搵那些所謂顧問搞?
作者: roy2014    時間: 13-8-2014 16:01
hohochi 發表於 13-8-2014 15:57
你搵律師搞還是搵那些所謂顧問搞?

搵顧問...佢話幫我約律師..
作者: hohochi    時間: 13-8-2014 16:04
顧問收費貴風險好高,律師收費相對還要平,律師搞不用出庭
作者: roy2014    時間: 13-8-2014 16:13
hohochi 發表於 13-8-2014 16:04
顧問收費貴風險好高,律師收費相對還要平,律師搞不用出庭

現在了解的..先前是銀行職員介紹...結果..唉..
表面欠30幾個..未入數有20多個..收入11K...會面後提意做破..因工作關係沒時間做..
他們說包代瓣..只提供資料便可...最重要是首次有折..所以
因不想家人知道..文件又沒储備好..現只希望真如他說好簡單吧.
作者: hohochi    時間: 13-8-2014 16:36
roy2014 發表於 13-8-2014 16:13
表面欠30幾個..未入數有20多個..收入11K...會面後提意做破 ...

真的係銀行職員介紹,還是電話入面那些銀行職員?
作者: roy2014    時間: 13-8-2014 16:58
hohochi 發表於 13-8-2014 16:36
真的係銀行職員介紹,還是電話入面那些銀行職員?

是電話入面那些銀行職員
作者: hohochi    時間: 13-8-2014 17:04
roy2014 發表於 13-8-2014 16:58
是電話入面那些銀行職員

那些就真係要小心D,都不知真定假
作者: flypig    時間: 13-8-2014 18:49
表面欠30幾個..未入數有20多個..收入11K...會面後提意做破 ...

係真銀行職員,還是 "自稱銀行職員" ??
銀行理論上唔會介紹顧問你老破的.

所謂專業,唔係點幫到客仔,佢專業強項在於搵生意.由佢再REFER 俾6C可見,
佢個PART 已完,就係 搵生意.

實際點搞,你要預備一堆文件同單據.呢D 野佢幫唔到你手.唯一可做係 類秘書服務.
即問你拎一堆資料,再幫你填.
你要填咩表格呢??破產管理署有寫.
程序亦有.大概:
1 申破:你去6C行宣誓
(無顧問/6C 就去破署宣誓)
2 頒令:一般6C 會代勞(佢甚至唔駛上)
自破就自己上
3  破產人初步XXXX 文件
文件佢會幫你填(睇公司)
4 交 破產人初步XXXX 文件
自己交,見外判
5 債主大會
可能要可能唔要.要就自己上.

詳細請去:
http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_iva.htm
作者: chongxin    時間: 13-8-2014 18:58
你找了顧問幫你辦手續﹐然後在這個論壇里找破產程序的答案?
師兄你的破產程序是否出錯了?
作者: flypig    時間: 13-8-2014 19:06

表面欠30幾個..未入數有20多個..

20 個係咩數,朋友數/2/3線大耳LOAN 數????
作者: dopod123    時間: 13-8-2014 19:42
專業只有6C
作者: roy2014    時間: 13-8-2014 20:19
flypig 發表於 13-8-2014 19:06
表面欠30幾個..未入數有20多個..

20 個係咩數,朋友數/2/3線大耳LOAN 數???? ...

20是未到期的数
如文件不足可否
作者: flypig    時間: 13-8-2014 20:39
roy2014 發表於 13-8-2014 20:19
20是未到期的数
如文件不足可否

咩叫未到期????
明年開始還嗎???

文件不足又係甚麼意思??
D錢你借左未???
作者: roy2014    時間: 13-8-2014 21:55
未到期是已借。。有分期。。表面數是要即還
文件唔齊是有欠数但拿唔到月结單,因用左E月结莹
作者: Heihei    時間: 13-8-2014 22:43
roy2014 發表於 13-8-2014 16:01
搵顧問...佢話幫我約律師..

咁點解唔直接搵律師? 平都平D啦,唔好信佢地會幫你爭取到唔洗還錢,到時你錢又比左佢地,個官又要你還錢。佢地唔係專業人事,無監管機構監察,佢地講咩都得,可能佢會話幫你交年報,但到時錢又比佢,佢又無做野,你仲要比個官延長你既破產期。到時真係煩..............搵6C搞啦
作者: roy2014    時間: 13-8-2014 23:21
Heihei 發表於 13-8-2014 22:43
咁點解唔直接搵律師? 平都平D啦,唔好信佢地會幫你爭取到唔洗還錢,到時你錢又比左佢地,個官又要你還錢 ...

已簽約了...
只希望有好的方面..沒痳煩好了.
有無例子最差每月要還多少$?
生活費要多多才批出..只怕如師兄說..
錢又比了..有效時間過了..生活費仲不出來..想找回傾數都不可以...
作者: flypig    時間: 13-8-2014 23:24
roy2014 發表於 13-8-2014 21:55
未到期是已借。。有分期。。表面數是要即還
文件唔齊是有欠数但拿唔到月结單,因用左E月结莹 ...

1 未到期:都係唔明.你指錢已在手.但 文件上已還??????
呢D 係唔係大耳LOAN 的手法???

2 欠錢:你用 E-STATEMENT??? 係銀行定點解拎唔到???
作者: Heihei    時間: 13-8-2014 23:45
roy2014 發表於 13-8-2014 23:21
已簽約了...
只希望有好的方面..沒痳煩好了.
有無例子最差每月要還多少$?

祝你好運。
生活費個個都唔同,無話最差批幾少,最好批幾多。視孚你搵幾多、欠幾多、結婚未、有無仔好、有無父母要供養、有無長期病患、跟個咩主任或外判。生活費未批你一樣可以照樣生活,但唔可以亂洗,主住/外判有權追討你未批生活費之前既還款(如果要還)。
樓主,你都比左錢個顧問,點解呢D野你又唔問佢呢? 同埋佢地SALE你個陣一定話會幫你搵到唔洗還,咁你又點解為生活費而煩惱呢?
有時間睇下D舊文,你就知生活費係咩黎。

**另外,我好想八下你張約既條文係D咩**
作者: Heihei    時間: 13-8-2014 23:50
chongxin 發表於 13-8-2014 18:58
你找了顧問幫你辦手續﹐然後在這個論壇里找破產程序的答案?
師兄你的破產程序是否出錯了? ...

真係唔明,而家D顧問真係咁好搵,個CLIENT連呢D野都上網問,咁佢地PROVIE左D咩SERVICE比人呢?
作者: roy2014    時間: 14-8-2014 00:07
flypig 發表於 13-8-2014 23:24
1 未到期:都係唔明.你指錢已在手.但 文件上已還??????
呢D 係唔係大耳LOAN 的手法???

是信用額分期...錢已取出..只是有好多數未到期還款...
表面數是已在月結單上..還不到要俾過期利息..
因初時未想到要做破..月結單沒留好..有些是用電子月結單..入不了網上銀行..又不寄回屋企被人知道..
作者: smallcat    時間: 14-8-2014 00:17
dopod123 發表於 13-8-2014 19:42
專業只有6C

6C 以外 所謂既黑絲女銀行職員都要小心

樓主應該記住 唔係著黑絲既銀行女職員都唔好當銀行職員  仲要係親身見過樣見得人先叫係  唔係好易中伏破產仲要失一大筆
作者: roy2014    時間: 14-8-2014 00:19
Heihei 發表於 13-8-2014 23:45
祝你好運。
生活費個個都唔同,無話最差批幾少,最好批幾多。視孚你搵幾多、欠幾多、結婚未、有無仔好、有 ...

不知道顧問好不好境...只知道人慌張了有人說幫到你..心就亂了.
弄好後才上網找帖看..越看越多想法了..
張約我也不多細說..只說有個時間幫你申請..如因申請人問題時間過期了..錢照受..
與顧問傾問題是可以..小弟想了解多些情況才與他們傾..免比他們胡說也不知道..
如師兄說錢比了我也不了解程序..他們可能好多事也不做的...
作者: smallcat    時間: 14-8-2014 00:31
所謂既顧問, 基本好多都係呃鬼, 佢話同你約律師, 好多時只係最後pass 比律師, 基本你既野佢都唔清唔楚, 最好你問下佢係邊間律師樓既樓師, 唔係到時無pass比律師又點計數? 執生
作者: roy2014    時間: 14-8-2014 00:34
smallcat 發表於 14-8-2014 00:17

樓主應該記住 唔係著黑絲既銀行女職員都唔好當銀行職 ...

我也不知怎說了..因之前已接觸另一間顧問..他的提意是做舒緩..因做不了重組..沒有說收費如何..
與現在這間傾後,得知銀行重組也有底線..做不了之前另一間顧問所說的每月還款數目..
只望這間顧問真的物有所值吧..
作者: smallcat    時間: 14-8-2014 00:38
roy2014 發表於 14-8-2014 00:34
我也不知怎說了..因之前已接觸另一間顧問..他的提意是做舒緩..因做不了重組..沒有說收費如何..
與現在這 ...

都係個句, 顧問公司已多次被法官批評亂up24, 所以, 你自己聽完顧問既野, 唯有再拿上來呢處大家幫你分析下, 現在只好咁了, 反正你約都簽左, 其實最專業都係如dopod123講只有6C, 其它所謂顧問都係牛鬼蛇神多, 自己小心D  
作者: roy2014    時間: 14-8-2014 00:44
smallcat 發表於 14-8-2014 00:38
都係個句, 顧問公司已多次被法官批評亂up24, 所以, 你自己聽完顧問既野, 唯有再拿上來呢處大家幫你分析下 ...

多謝師兄既提點..會預顧問再傾下..及見完律師再上來說一下..是否做了孤子仔..
作者: dopod123    時間: 14-8-2014 00:57
smallcat 發表於 14-8-2014 00:17

樓主應該記住 唔係著黑絲既銀行女職員都唔好當銀行職 ...

黑絲上面有黑森林
作者: vicvic    時間: 14-8-2014 00:58
我想請問一下, 我計劃FILE破產的, 現未有工作, 如我將找到的新工作收入可有兩萬幾至三萬左右, 官會不會不批我破產 ?    FYI. 我欠銀行咭數及滙豐一私人LOAN全部合共約50萬, 另外我欠家人及朋友40萬但這40萬我不會搞破產而是破產後(即4年後)努力工作還他們.  (我可對不起銀行但不能對不起家人朋友.)
作者: dopod123    時間: 14-8-2014 01:04
vicvic 發表於 14-8-2014 00:58
我想請問一下, 我計劃FILE破產的, 現未有工作, 如我將找到的新工作收入可有兩萬幾至三萬左右, 官會不會不批 ...

共50萬??/?你如果未來工作收入有2-3萬唔洗破架.破都要還錢喎
作者: vicvic    時間: 14-8-2014 01:28
dopod123 發表於 14-8-2014 01:04
共50萬??/?你如果未來工作收入有2-3萬唔洗破架.破都要還錢喎

但已超過一年無還過錢喇.  (有錢賭無錢還, 搞到現在什麼都無, 我真該死).
我唔敢100%SURE 揾到2萬至3萬的工作, 但如我揾到是否你認為我不應破產?
如我唔好彩只找到萬多元的, 我又應不應破 ?
作者: chongxin    時間: 14-8-2014 08:23
Heihei 發表於 13-8-2014 23:50
真係唔明,而家D顧問真係咁好搵,個CLIENT連呢D野都上網問,咁佢地PROVIE左D咩SERVICE比人呢? ...

顧問就係趁火打劫!!
趁你急乘機賺你一筆!
仲要先收一筆訂金等你走吾甩!!
作者: flypig    時間: 14-8-2014 14:50
roy2014 發表於 14-8-2014 00:07
是信用額分期...錢已取出..只是有好多數未到期還款...
表面數是已在月結單上..還不到要俾過期利息..
因初 ...

破左產你仲想咩住20個數還俾銀行????
1 欠款就係欠款. 無分 下個月要還10K,下下月要還15K 就唔係欠款.
你要做O既野,就係 將所有BANK/財務/債務寫出黎.
A 如果可以,連親朋戚友都寫埋(不過要有SUPPORTING,如 BANK 過數)
好處係4年後,你 親朋戚友 已收番一筆..(因為你月月還款,依例平分債櫂人)
至於4年後你點再還,就係你地O既事.
B 怕麻煩,都要報埋呢20個上去.

2 老友!!! 你去BANK 度 PRINT STATEMENT, 不過 $50/月.點會無STATEMENT 架.而且即時PRINT 架.
再者,無STATEMENT,都可以照報上去.到時破署慢慢同債櫂人傾,你欠款實際幾多.
你一唔申報呢20個,已違反破產條例.
其實你搞清楚破產人的義務同權利,有咩一定要做有咩一定唔好做先.
因初時未想到要做破..月結單沒留好..有些是用電子月結單..入不了網上銀行..又不寄回屋企被人知道.
作者: roy2014    時間: 14-8-2014 15:34
flypig 發表於 14-8-2014 14:50
破左產你仲想咩住20個數還俾銀行????
1 欠款就係欠款. 無分 下個月要還10K,下下月要還15K 就唔係欠款.
你 ...

多谢饰兄指点。。所有欠数已全報给顧問。應族不會計少。破產理由如房大駛及賭博,官的亩法會有負面泻?。我也不知欠債數目是否大額。。相對收入是較少。。好多大大也有萬幾至幾萬
作者: flypig    時間: 14-8-2014 15:43
roy2014 發表於 14-8-2014 15:34
多谢饰兄指点。。所有欠数已全報给顧問。應族不會計少。破產理由如房大駛及賭博,官的亩法會有負面泻?。 ...

1 你係打工都做老細?
破產者係打工仔無問題的. 賭錢輸仲好,唔駛俾佢質疑你 收埋D $$$$$,呢版有位KC打就係上年 賣左STOCK 有
14K, 俾人問緊佢D錢點洗. 當然,有BANK TRANSFER 最好喇.

作者: roy2014    時間: 14-8-2014 15:51
flypig 發表於 14-8-2014 15:43
1 你係打工都做老細?
破產者係打工仔無問題的. 賭錢輸仲好,唔駛俾佢質疑你 收埋D $$$$$,呢版有位KC打就係 ...

打工仔萬1收入。。衰貪心。。天真。以為馬會係老豆。。想要就有。。。
作者: flypig    時間: 14-8-2014 15:57
roy2014 發表於 14-8-2014 15:51
打工仔萬1收入。。衰貪心。。天真。以為馬會係老豆。。想要就有。。。

馬會抽稅太重.....
細個專心刨馬,年年都打個和.其實已經好叻.
宜家太多馬,唔刨,輸多喇.
作者: kumiko1030    時間: 14-8-2014 17:42
flypig 發表於 14-8-2014 15:57
馬會抽稅太重.....
細個專心刨馬,年年都打個和.其實已經好叻.
宜家太多馬,唔刨,輸多喇. ...

馬仔邊到使刨架@@
作者: kumiko1030    時間: 14-8-2014 17:43
3+6=9。3+9=12咪得囉
作者: kungfu    時間: 14-8-2014 18:22
我買馬重簡單:全日所有塲X號披士,邊飲邊睇,開開心心玩一日。不過多數輸。
作者: chongxin    時間: 14-8-2014 19:29
kungfu 發表於 14-8-2014 18:22
我買馬重簡單:全日所有塲X號披士,邊飲邊睇,開開心心玩一日。不過多數輸。 ...

我好欣賞你啊!!
作者: flypig    時間: 14-8-2014 19:41
kumiko1030 發表於 14-8-2014 17:42
馬仔邊到使刨架@@

以前仲會寫個PROGRAM 架,個排執少少.
後來太忙,無時間入DATA....
作者: kumiko1030    時間: 15-8-2014 00:54
roy2014 發表於 14-8-2014 00:44
多謝師兄既提點..會預顧問再傾下..及見完律師再上來說一下..是否做了孤子仔.. ...

仲顧問,算吧啦!唔好成日都顧問啦,我話你知你自己之後再去搵人幫你填表4年包晒都係2000蚊咋
作者: kumiko1030    時間: 15-8-2014 00:56
kungfu 發表於 14-8-2014 18:22
我買馬重簡單:全日所有塲X號披士,邊飲邊睇,開開心心玩一日。不過多數輸。 ...

我唔會買死一個號碼,因為多數唔work!我用加減乘除XDDDDDD可以有返一千幾百執
作者: dopod123    時間: 16-8-2014 00:23
vicvic 發表於 14-8-2014 01:28
但已超過一年無還過錢喇.  (有錢賭無錢還, 搞到現在什麼都無, 我真該死).
我唔敢100%SURE 揾到2萬至3萬的 ...

因生活費如單身的(就算要交6000租)最多咪14-15K 好多好盡唔係易

你30K  即要你還15K 一個月X12=180K X4年咪多過本???

生活費你可扒下文先.非必然但差不多

所以應先確定工作先,如高咪同銀行傾番條數.....低過14000咪去申破
作者: chongxin    時間: 16-8-2014 09:46
kumiko1030 發表於 15-8-2014 00:56
我唔會買死一個號碼,因為多數唔work!我用加減乘除XDDDDDD可以有返一千幾百執 ...

師姐﹐新馬季靠晒你喇
作者: pallmall2012    時間: 17-8-2014 15:47
我都是覺得搵律師, 不知你現在付了多少, 其實都是係繼續找律師做, 另外,

只要你錢是借了, 就算無單! 都一樣可以報上去申請破產! 只要你填上去的是真確就可以了!
作者: roy2014    時間: 17-8-2014 17:12
佢已做了文件,見律師與宣誓是同一日,不用上庭。。付款是走不了,因约上寫有按此約追討。
有没有師兄用顧問的,可提下注意的事項。。
作者: roy2014    時間: 3-9-2014 01:02
幻想與現實真太大分别。原是申報在外居住,因朋友不便,只有報與家人居住,物業是兩老没工作另有兄妹3人同住。2人有工作約十K,兩老年過70,申報这些資料,官會否要否提供他們資料,生活費會否批好少!压力越來越大了。。希望可以挺下去。。現在離去又不甘心。。因已没有留下什麽了
作者: flypig    時間: 3-9-2014 18:04
roy2014 發表於 3-9-2014 01:02
幻想與現實真太大分别。原是申報在外居住,因朋友不便,只有報與家人居住,物業是兩老没工作另有兄妹3人同 ...

搵朋友幫手,人地唔係老馮架.我借過60K 俾一個朋友,欠左12年左右.我破前清哂數.老破後佢有筆橫財100K左右,我問佢借10K 喇.結果5K成交.

另一個欠我33K, 後來還左20K, 但仲有13K 佢話唔記得.因為個13K 係15年前的舊事.當時我有錢,佢又唔係太掂,一直無追.
今日佢月入50K 左右,我問佢借10K.唔借!!!! 搵人幫手,要預左D人唔幫的.

不過好處係,下次第2位朋友再叫我幫,我就可以理直氣壯地SAY NO.

所以我老破時候,搵人幫手都好有氣勢,因為我諗住邊個唔幫我,我地都係朋友,但就唔可以講錢了.

作者: roy2014    時間: 3-9-2014 18:56
大大真大方。。我朋友不是不幫忙。。只是佢住公屋怕影響到他。。大大可否如按以上資料家庭補貼是否好少?
作者: flypig    時間: 3-9-2014 19:58
roy2014 發表於 3-9-2014 18:56
大大真大方。。我朋友不是不幫忙。。只是佢住公屋怕影響到他。。大大可否如按以上資料家庭補貼是否好少? ...

佢住公屋,當然唔好喇.
我以為你朋友住私人樓宇添.咁屋租都黎個5-6K ......
其實分別唔會好大.你將生活費列出黎,大家研究下.
作者: roy2014    時間: 3-9-2014 20:11
flypig 發表於 3-9-2014 19:58
佢住公屋,當然唔好喇.
我以為你朋友住私人樓宇添.咁屋租都黎個5-6K ......
其實分別唔會好大.你將生活費 ...

好像说供養父母合共3-4千,個人駛费3千多些。。其它雜項约3-4千實際情况未清楚。。這樣上報是否丁以。。
作者: flypig    時間: 3-9-2014 21:48
roy2014 發表於 3-9-2014 20:11
好像说供養父母合共3-4千,個人駛费3千多些。。其它雜項约3-4千實際情况未清楚。。這樣上報是否丁以。。 ...

1 你父母有無工作??
2 meals 都3.5k 個人.

實際家庭你俾幾多??係唔係淨俾番自己個份,要睇實際家庭收入而定.
呢part 個差異可以非常之大.
作者: roy2014    時間: 3-9-2014 22:49
兩老年過70無工作,没報兄姐有俾家用(因不知佢吔比多少)。。專家约说報3-4千是家庭開支
作者: flypig    時間: 4-9-2014 11:45
roy2014 發表於 3-9-2014 22:49
兩老年過70無工作,没報兄姐有俾家用(因不知佢吔比多少)。。專家约说報3-4千是家庭開支 ...

你俾得錢專家就信佢地.我又講下我睇法:

1 公價. 公價多數係禮約俗成.漸漸成為不成文的公價.
2 個別情況:如電費,你用開2K 2個月,有人用2舊2個月(即未申破前的紀錄).
誠然,殺手/外判 可能只批 5舊. 你可以反駁,由於電器老殘,特別食電.
一 係就批你 兩雞 去買新電器.

其實洗費好多時無準則. 你可以拒絕簽字. 等法官去判決.

其實,當你認真同屋企人坐低,將屋企盤數 計一下.

你同住,仲好.好多洗費可以 你出埋.因為父母無收入.
而你兄姊,是否同住?? 同住的話,都可以睇下佢地係唔係 成日番屋企訓.好多人
好少番歸,咁就當然俾少D.

最後,準則只有一項,就係:
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankrdn.htm
破產人獲得入息後,有權保留其中款項以應付其本人及其家庭的合理家庭需要,包括﹕

住所開支,例如﹕租金、公用設施費用等(必須為合理並與該家庭的需要相稱)﹔
膳食開支﹔
衣服開支﹔
教育開支﹔
交通開支﹔
醫療開支﹔
入息稅開支﹔
法例規定的強制性公積金供款﹔以及
在家庭需要的範疇內任何其他被認為合理的家庭開支。
呢項真係可大可小. 根據實際需要的.
作者: roy2014    時間: 4-9-2014 14:42
flypig 發表於 4-9-2014 11:45
你俾得錢專家就信佢地.我又講下我睇法:

1 公價. 公價多數係禮約俗成.漸漸成為不成文的公價.

只好信佢地吧,現有朋友可借住,不過無租單,不用報同家人住。。想問下在外住要后证明什么,,没可能要朋友证明吧   最近精神好差,想太多頭脹眼矇可作減肥
作者: flypig    時間: 4-9-2014 16:16
roy2014 發表於 4-9-2014 14:42
只好信佢地吧,現有朋友可借住,不過無租單,不用報同家人住。。想問下在外住要后证明什么,,没可能要朋 ...

你報邊度住都唔係問題.重點係你要申報支出.你覺得申報同屋企人住呢定係同朋友住支出較大???
無論邊一個選擇,最好有單有據.

作者: roy2014    時間: 4-9-2014 23:27
flypig 發表於 4-9-2014 16:16
你報邊度住都唔係問題.重點係你要申報支出.你覺得申報同屋企人住呢定係同朋友住支出較大???
無論邊一個 ...

好似真的沒什麼單據, 因全不是我名字..批生活費會不會有難度?
剛去了X隆開戶口,是食飯時間去的..佢要查一些才好,明天才弄好..希望順利吧
銀行方面說如是公司指定的出糧公司就沒有最低存款要求,公司應該不是的..
作者: vicvic    時間: 5-9-2014 01:08
FLYPIG兄, 我也是想請教一下, 除了租單單據外, 是否還會派人來家訪來查証是真正住在該租住住址?   如不查的話, 我又覺得好像好兒戲的.  究竟會不會家訪查証?
作者: flypig    時間: 5-9-2014 13:29
vicvic 發表於 5-9-2014 01:08
FLYPIG兄, 我也是想請教一下, 除了租單單據外, 是否還會派人來家訪來查証是真正住在該租住住址?   如不查的 ...

如果你係許生,EX B嫂,同D債主 仇口好大,或者會.
如果 呀 長毛,兄姐 呢D 老破,可能會.因為香港進入東廠西廠時代.

如果一般人,唔會.
因為 根本無人出錢請人去查你.查到,你又無錢. 佢仲要告你上庭.

所以,我成日話,咩家庭洗費 除以N. 呢D 野有得拗.
作者: flypig    時間: 5-9-2014 13:31
roy2014 發表於 4-9-2014 23:27
好似真的沒什麼單據, 因全不是我名字..批生活費會不會有難度?
剛去了X隆開戶口,是食飯時間去的..佢要查一 ...

1 你照 顧問所講去做吧. 佢地都做過好多CASE
2 單據唔用自己名,FINE!!! 你照 PASS 上去就得.
如果有齊單據,就可以 更有說服力.
3 你情況,同屋企住,自己出去住的分別在於:
邊度的洗費可以報高D.
但最好要有SUPPORTING.
作者: roy2014    時間: 5-9-2014 14:41
flypig 發表於 5-9-2014 13:31
1 你照 顧問所講去做吧. 佢地都做過好多CASE
2 單據唔用自己名,FINE!!! 你照 PASS 上去就得.
如果有齊單 ...

想知下私人租出房。。朋友方面要否報税^。如要報税怕他覺煩-_-||
就快去律師行做咬,,看看如何
作者: flypig    時間: 5-9-2014 16:01
roy2014 發表於 5-9-2014 14:41
想知下私人租出房。。朋友方面要否報税^。如要報税怕他覺煩-_-||
就快去律師行做咬,,看看如何 ...

1 所謂租私人房,係兩個朋友夾份租屋.佢唔需要報稅架.大家SHARE 一間房姐.
2 你如果唔知點填個BREAKDOWN....咩電/租/水費 ETC... 你都係跟番顧問.
有事先再上黎.
作者: roy2014    時間: 5-9-2014 16:39
flypig 發表於 5-9-2014 16:01
1 所謂租私人房,係兩個朋友夾份租屋.佢唔需要報稅架.大家SHARE 一間房姐.
2 你如果唔知點填個BREAKDOWN.. ...

單位是朋友的。。不是合租。。現在已出事了只望朋友可幫忙。。
另有開怗,師兄可去看看给些意見
作者: hohochi    時間: 5-9-2014 18:40
roy2014 發表於 5-9-2014 16:39
單位是朋友的。。不是合租。。現在已出事了只望朋友可幫忙。。
另有開怗,師兄可去看看给些意見 ...

如果你朋友係住公屋就唔好la.公屋再分租係犯法,住私人樓就唔怕。朋友租俾你佢都要報稅
作者: roy2014    時間: 5-9-2014 18:59
hohochi 發表於 5-9-2014 18:40
如果你朋友係住公屋就唔好la.公屋再分租係犯法,住私人樓就唔怕。朋友租俾你佢都要報稅 ...

朋友住居屋,如要報税只怕他不肯。。又不想家人知道。。之想每月他千千多元當潤貼。。現要求上庭説更好。。。好煩惱

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3