破產聯盟

標題: 填破產表格既文件上問題 [打印本頁]

作者: holy1234    時間: 27-1-2014 17:28
標題: 填破產表格既文件上問題
請問係咪要5年內既資料呢??
例如, 銀行戶口,要有近5年的紀錄嗎?? 即係今日去攪破產, 就要2009年的紀錄到2014年紀錄嗎??
另外, 如果昨天已經取消了馬會戶口及個人保險, 是否也要寫埋落去個表格嗎??
作者: smallcat    時間: 27-1-2014 19:32
一般半年至1年內記錄可以的, 如你有齊既當然唔好掉
取消左 我唔記得使唔使寫, 寫埋都無問題, 反正你清白, 取消晒, 但保險取消之前有錢拿出來, 要解釋d錢用左去邊, 一般用左去還款 (自己度翻掂條數)  
作者: flypig    時間: 27-1-2014 19:34
個人申破,9成9唔會填5年.....
你睇左FORM 未????
作者: 264man    時間: 27-1-2014 20:44
我所有申破前已取消之保險及轉名,包括冇欠债的銀行户口信用卡馬会户口等
都不填寫,免多事端,交文件至倾生活费後都冇题及但最好保留纪錄
作者: holy1234    時間: 27-1-2014 21:40
五年紀錄是之前跟6c 查詢既時候,佢話要睇5年record....
即是我有saving account 取消 都可以不用申報嗎??? (個銀行戶口,得百幾蚊,想取消左佢...)

作者: EWB    時間: 27-1-2014 21:42
如果已經排左上庭,咁d保險受保人可以轉比其他人嗎?
作者: smallcat    時間: 27-1-2014 22:07
holy1234 發表於 27-1-2014 21:40
五年紀錄是之前跟6c 查詢既時候,佢話要睇5年record....
即是我有saving account 取消 都可以不用 ...

5年係條例可追查到最盡既時間

但大部份人都係得1年內bank record    邊有人keep 5年銀行記錄咁企理?  係咁企理既人我相信唔會咁易破產
作者: smallcat    時間: 27-1-2014 22:08
264man 發表於 27-1-2014 20:44
我所有申破前已取消之保險及轉名,包括冇欠债的銀行户口信用卡馬会户口等
都不填寫,免多事端,交文件至倾 ...

保險破前取消其實要填, 因為佢地會問你保險D錢用左係邊

你唔填可以但追查到未必咁好
作者: 264man    時間: 27-1-2014 22:25
到現在都冇問
作者: flypig    時間: 28-1-2014 12:46
264man 發表於 27-1-2014 22:25
到現在都冇問

呢D CASE,人地未必得閒理你,但一CHECK 你,你都幾麻煩.
到時話你漏左申報,道理唔係你度...

作者: 264man    時間: 28-1-2014 12:59
到時就要呕返出嚟
作者: smallcat    時間: 28-1-2014 19:30
264man 發表於 27-1-2014 22:25
到現在都冇問

冇問唔代表百份百安全, 因為解破前佢地會再check一次  
作者: holy1234    時間: 28-1-2014 21:21
thanks 大家~~

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3