破產聯盟

標題: 想問如果住父母名下物業可否將市值租金填入生活費? [打印本頁]

作者: Hkbestbro    時間: 12-1-2014 23:54
標題: 想問如果住父母名下物業可否將市值租金填入生活費?
市值租金約5000,可否填落生活費?THX
作者: kungfu    時間: 13-1-2014 00:51
點會唔得呢? 立正租約咪係囉。
作者: kungfu    時間: 13-1-2014 00:53
kungfu 發表於 13-1-2014 00:51
點會唔得呢? 立正租約咪係囉。

記得個個月出番張收條。
作者: bb_q_888    時間: 13-1-2014 01:23
你有冇供養父母先?同親人租屋唔係唔得,不過一定話你貴。
你本來係一齊住?還是獨居?主任會睇你以前生活(參考)作為未來生活費,你之前係點報?
作者: mickey7100    時間: 14-1-2014 12:04
仲有你之前有冇交開租,如果冇,主任一定問點解依家無啦啦要交?
作者: Hkbestbro    時間: 14-1-2014 23:22
冇供養父母...一條友
無報過,現在考慮破
我諗住橫死豎死,搬埋出去住

如果主任認為貴,我會租我公司附近,貴多兩至三成,仲要係湯房
作者: bb_q_888    時間: 15-1-2014 04:22
Hkbestbro 發表於 14-1-2014 23:22
冇供養父母...一條友
無報過,現在考慮破
我諗住橫死豎死,搬埋出去住

唔知點同你講,我只可以講報生活費,主任係有心中有"數",條件同目錄。即係點樣出數。
可能會雞蛋裏挑骨……我只係想你有D心理準備,生活費係有指定出數名稱……
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=87
你去睇睇先,支出係計,但唔可以超出收入。

入左你袋,你點分……係你既事。(有單據除外)

作者: mickey7100    時間: 15-1-2014 11:43
你一個人佢地會有一個數,唔係你話幾多就幾多,佢會叫你搵間平啲既搬,我之前都係咁
作者: Hkbestbro    時間: 20-1-2014 23:42
趕盡殺絕,雖則小弟人工不太高,一條友有萬一蚊,諗住還得幾少得幾少姐

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3