破產聯盟

標題: 好大鑊呀,急急急 [打印本頁]

作者: Heihei    時間: 11-1-2014 00:20
標題: 好大鑊呀,急急急
而家填緊初步問卷,有一part係自營作業,我啱啱先記得幾年前用我個名幫朋友開咗間公司,但我咩都無理。間公司2006年開始,2009結束。我聽日就交文件,但我無呢間公司嘅會計悵目。我可以㸃?

作者: smallcat    時間: 11-1-2014 00:31
2009年咁耐, 都結束埋, 仲點解要填?
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 00:32
你有無聽 我地偉大既梁先生講, 僭建處理左就唔存在, 咁間公司都結束左, 又點解存在你申報中呢?
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 00:40
smallcat 發表於 11-1-2014 00:32
你有無聽 我地偉大既梁先生講, 僭建處理左就唔存在, 咁間公司都結束左, 又點解存在你申報中呢? ...

因為佢有一欄係停業日前三年內的每年營業額
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 00:42
09年結業係唔係唔洗報?
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 00:44
Heihei 發表於 11-1-2014 00:42

依家2014, 你09年結束左, 其實真係唔使報架wor

作者: smallcat    時間: 11-1-2014 00:49
Heihei 發表於 11-1-2014 00:42

一般破產開始2, 3年前既野, 都唔算入係資產轉移了  你公司09結束左, 咁同你破產係無關

自營作業
因為佢有一欄係停業日前三年內的每年營業額
--> 我相信係你有公司破產前1年內先需要填, 而3年內的營業額相信係睇你有無轉移資產後才破產

你09年結束左,  2013年底攪破產, 當中4年時間你有公司同你破產已經係分開, 沒有關連性, 所以, 我絕對係覺得唔使報, 至於其他人點睇, 等佢地回你

作者: Heihei    時間: 11-1-2014 00:54
smallcat 發表於 11-1-2014 00:44
依家2014, 你09年結束左, 其實真係唔使報架wor

我都好混亂,"在停對日期前三年內的每年營業額",咁係唔係09年倒數前三年呢?09年結束係唔係唔洗報?
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 00:58
Heihei 發表於 11-1-2014 00:54
我都好混亂,"在停對日期前三年內的每年營業額",咁係唔係09年倒數前三年呢?09年結束係唔係唔洗報? ...

其實你想下, 破產點解要你寫, 要你報, 就係想查翻你破產前有無做任何資產轉移, 目的係咁

當然, 你可以寫, 你係某公司董事, 09年已結束營業, 我想問題也不大, 睇你自己想點寫
基本上你鐘意寫又得, 唔寫又得, 寫左佢地都唔會追究你 4年前既野

或者又咁睇, 如果假設你間公司又早多4年結束, 即05年結業, 咁你又會唔會寫?  基本上05年結業, 同你2014年破產扯唔上任何關係

作者: Heihei    時間: 11-1-2014 01:04
smallcat 發表於 11-1-2014 00:49
一般破產開始2, 3年前既野, 都唔算入係資產轉移了  你公司09結束左, 咁同你破產係無關

自營作業

由於時間關係我而家都做唔到d咩,唔上報住,希望真係唔洗報。
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 01:07
Heihei 發表於 11-1-2014 01:04

唔使驚既, 破產唔係坐監,  只係查翻你有無轉移資產, 同每個月還到幾多錢, 其它野個官或主任或外判無興趣理咁多的

就算你唔報, 個外判報上去, 話你隱瞞? 隱瞞D乜, 09年既事, 同破產有乜關係? 個官絕對唔會判係隱瞞, 最多話你疏忽, 而呢類疏忽同你想資產轉移無乜關係, 咁個官可以判你點?  加監? 唔會吧  
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 01:12
smallcat 發表於 11-1-2014 01:07
唔使驚既, 破產唔係坐監,  只係查翻你有無轉移資產, 同每個月還到其多錢, 其它野個官或主任或外判無興趣 ...

真係好彩有破聯,如果唔係我真係唔知點算。多謝Ching
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 01:14
Heihei 發表於 11-1-2014 01:04

咁好多野可以解釋既, 比如, 就算佢話你自營作業點解唔報, 咁你咪問翻佢點解要報? 自營作業又無寫幾時? 唔通10年前又報? 4年前又報? 個時賺到錢, 同依家破產有乜關係? 你問翻佢, 佢答到你佢咪好野, 佢可以話一定要報, 咁你咪話依家知, 可能我誤會左破產前一年內既先要申報, 或顧問咁講, 佢吹得你帳至奇

咁你話我漏我咪依家報翻, 理由係4年前結束左既公司我唔當作自營作業
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 01:16
Heihei 發表於 11-1-2014 01:12

唔使客氣, 呢D報左同唔報影響不是大, 所以, 最終你點寫睇你想點

作者: smallcat    時間: 11-1-2014 01:17

如果你真係咁驚,你咪照寫, 但記著 寫翻 "09年已結業"
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 01:23

你又再驚D, 咪直接問個外判, 09年結束左使唔使寫?

佢地會教埋你, 好好服務架, 但到同你計數批幾多錢時, 要唔要還錢, 先會認真同你玩
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 01:33
smallcat 發表於 11-1-2014 01:23
你又再驚D, 咪直接問個外判, 09年結束左使唔使寫?

佢地會教埋你, 好好服務架, 但到同你計數批幾多錢 ...

而家都未知邊個係外判,我聽日去譚仔交文件咋,約譚仔交文件時,佢一論咀講要點填。我話我填到有唔明再打比佢,佢話有嘢唔明唔好揾佢,佢已經講得好清楚。
作者: flypig    時間: 11-1-2014 08:13
呢D野無人得閒查你.
如上面CHING 講,應該合法..
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 08:31
flypig 發表於 11-1-2014 08:13
呢D野無人得閒查你.
如上面CHING 講,應該合法..

因為係等一次,又係自己做,所以好多地方都唔白明。嚇親大家唔好意思
作者: flypig    時間: 11-1-2014 09:14
Heihei 發表於 11-1-2014 08:31
因為係等一次,又係自己做,所以好多地方都唔白明。嚇親大家唔好意思

You are welcome and it is why the forum is here.
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 09:38
Heihei 發表於 11-1-2014 01:33
而家都未知邊個係外判,我聽日去譚仔交文件咋,約譚仔交文件時,佢一論咀講要點填。我話我填到有唔明再打 ...

所以咪反映左依家D外判唔太關心你填既野, 佢地主要關心你有無錢還, 同之前有無資產轉移, 佢地一個case收唔多錢, 但你有錢還佢地好似有著數, 同佢地做到野比債權人又會多D case 接

點填你自己決定, 我個人覺得你填或不填都沒大問題, 3年營業額報告基本唔使睬佢, 好多破產人交記錄都交唔到, 最後又不了了之
作者: kungfu    時間: 11-1-2014 09:40
提都唔使提, 絕對冇人得閒理。
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 10:42
smallcat 發表於 11-1-2014 01:16
唔使客氣, 呢D報左同唔報影響不是大, 所以, 最終你點寫睇你想點

...

多謝你呀。
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 10:43
smallcat 發表於 11-1-2014 01:16

...

多謝你嘅意見。
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 10:50
kungfu 發表於 11-1-2014 09:40
提都唔使提, 絕對冇人得閒理。

明白哂,謝謝意見。
作者: Heihei    時間: 11-1-2014 12:24
真係好多謝各位係咁急嘅情況下都比咗咁多意見我,好彩有呢個Forum。
作者: smallcat    時間: 11-1-2014 13:44
Heihei 發表於 11-1-2014 10:43
多謝你嘅意見。

不用客氣 舉手之勞  最主要你明白破產係乜野, 清楚個概念就唔使驚

最重要要申報既野都係破產前1年內, 因為會比較可疑, 最大機會轉移資產就係破前1-2年內

太耐既野佢地無興趣知, 知道亦吹你唔漲, 因為好難舉證證明你意圖3年前開始轉移資產
作者: Heihei    時間: 13-1-2014 00:05
smallcat 發表於 11-1-2014 13:44
不用客氣 舉手之勞  最主要你明白破產係乜野, 清楚個概念就唔使驚

最重要要申報既野都係破產前1年內, 因 ...

交文件個陣,佢話我暫時跟主任,希望唔會轉啦。
作者: smallcat    時間: 13-1-2014 10:51
Heihei 發表於 13-1-2014 00:05
交文件個陣,佢話我暫時跟主任,希望唔會轉啦。

你有無欠 大獅子 恆心 渣兜  星星 等既數?  
作者: Heihei    時間: 13-1-2014 11:28
smallcat 發表於 13-1-2014 10:51
你有無欠 大獅子 恆心 渣兜  星星 等既數?

有渣兜
作者: smallcat    時間: 13-1-2014 18:42
Heihei 發表於 13-1-2014 11:28
有渣兜

都有機會比外判, 但又不一定, 作最壞打算將來就唔會太sad

依家問題係 署方真係判左好多case 比外判, 當然自己做翻一定有, 睇你好唔好運了
作者: HKSSHK    時間: 13-1-2014 19:37
我覺得呢個係睇你好唔好彩,我就好彩D,因為我都有欠渣X,兄弟,中X同星X呢幾間,機本上我都中晒,但係我都唔洗開大會,直接跟主任.
作者: Heihei    時間: 13-1-2014 20:15
我咁唸唔知岩唔岩,我覺得D容易既CASE會主任跟反,亦係個D入息底一蚊都還唔到,又無車、無樓、單身、無保險....百無人士。而個D都有機會還到少少錢既CASE就比外判,起碼佢地係會計C, 6C容易D知道破產人士收收埋埋D錢係邊。不過都無我既愚見
作者: wahtung    時間: 13-1-2014 21:15
Heihei 發表於 13-1-2014 20:15
我咁唸唔知岩唔岩,我覺得D容易既CASE會主任跟反,亦係個D入息底一蚊都還唔到,又無車、無樓、單身、無保險 ...

唔係喎.有啲人失業及攞綜擾都係外判跟的
作者: flypig    時間: 13-1-2014 21:40
wahtung 發表於 13-1-2014 21:15

真些少彩數,又有些少債主提議......
作者: wahtung    時間: 13-1-2014 21:51
flypig 發表於 13-1-2014 21:40
真些少彩數,又有些少債主提議......

絕對係,真係講啲運氣,有啲人收入都唔錯,但有可能是主任跟的,好似小弟收入頗少,但同三間發鈔銀行有牙醫印,註定是外判跟的
作者: bb_q_888    時間: 13-1-2014 21:57
Heihei 發表於 13-1-2014 20:15
我咁唸唔知岩唔岩,我覺得D容易既CASE會主任跟反,亦係個D入息底一蚊都還唔到,又無車、無樓、單身、無保險 ...

以前大部份人(會員)都係甘諗,不過之後都發現'豬頭骨'或好油水都一樣有機外判,事實上無理由蝕本都比哂破署跟掛?所以人人有機外判。

作者: Heihei    時間: 14-1-2014 01:30
wahtung 發表於 13-1-2014 21:15

Oops 咁我都要求下神係主任跟。
作者: Heihei    時間: 14-1-2014 01:32
bb_q_888 發表於 13-1-2014 21:57
以前大部份人(會員)都係甘諗,不過之後都發現'豬頭骨'或好油水都一樣有機外判,事實上無理由蝕本都比哂破 ...

原來真係我嘅愚見
作者: wavepower    時間: 24-1-2014 23:10
Sept 13 領令 , 4個月了還末開大會!  獅子 , 花旗 , 中建 .....

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3