破產聯盟

標題: 1月10日要開債權人大會,擔心中 [打印本頁]

作者: dicky348    時間: 2-12-2013 10:56
標題: 1月10日要開債權人大會,擔心中
剛剛致電主任問野,點知主任同我報喜,話要1月10日要開大會,有兩個債權人律師代表,我差星星19萬7,同痕身3萬卡數,同aexn16萬會邊開多,有無師兄欠過佢地人情又俾外判架,好驚去左殺手到呀

作者: queenielamok    時間: 2-12-2013 15:47
我都有欠星剪同痕身... 仲有其他幾間... 我係外判殺手...

宜家驚都無用... 煮到來就食啦...

開債權人大會唔使驚... 聽其他師兄講... 都係去坐下... 巡例話聲你知判俾邊間... 之後外判同你傾生活費先係戲肉...
作者: dicky348    時間: 2-12-2013 16:04
queenielamok 發表於 2-12-2013 15:47
我都有欠星剪同痕身... 仲有其他幾間... 我係外判殺手...

宜家驚都無用... 煮到來就食啦...

我行佣金制睇個款要
月月報數了
作者: queenielamok    時間: 2-12-2013 16:54
債權人大會之後... 外判會再約你上去傾生活費... 上去之前做好準備... 有咩要fight的... 自己做好功課先... 盡量佢地拗...

你宜家放鬆d先啦... 想當年... 我2月宣破... 4月先話叫我開債權會... 8月外判先call我上去傾生活費... 你唔使咁快就驚定...
作者: Heihei    時間: 2-12-2013 20:54
C 兄,想問下你上庭同開會相隔幾耐呀?
作者: dicky348    時間: 2-12-2013 21:20
Heihei 發表於 2-12-2013 20:54
C 兄,想問下你上庭同開會相隔幾耐呀?

15號頒令,1月10日大會,足足係第十二星期尾,同d兄弟姐妹呼籲,頒完令,交完文件,一個月左右好打俾主任問清楚,唔係洗大左就煩
作者: Heihei    時間: 2-12-2013 21:51
dicky348 發表於 2-12-2013 21:20
15號頒令,1月10日大會,足足係第十二星期尾,同d兄弟姐妹呼籲,頒完令,交完文件,一個月左右好打俾主任 ...

咁係唔係,頒令到交文件等左幾耐?

作者: dicky348    時間: 3-12-2013 00:08
Heihei 發表於 2-12-2013 21:51
咁係唔係,頒令到交文件等左幾耐?

40日左右,係自己打電話去問先知
作者: Nicolecc    時間: 3-12-2013 01:23
我就10月8日頒令11月29剛開完大會,外判約我2月4上去傾生活費,初初未開大會之前都擔心既,但其實去到等仲耐過真正開會,你預半個鐘等,半個鐘開會啦,到時咩都唔洗帶去,純粹係聽完主任講野之後等叫名出去簽份野就會見埋外判,個外判會交代返一啲基本野同埋約你幾時上去傾生活費
作者: dicky348    時間: 3-12-2013 01:46
Nicolecc 發表於 3-12-2013 01:23
我就10月8日頒令11月29剛開完大會,外判約我2月4上去傾生活費,初初未開大會之前都擔心既,但其實去到等仲 ...

咁你判左邊間外判呀
作者: Heihei    時間: 3-12-2013 07:03
Nicolecc 發表於 3-12-2013 01:23
我就10月8日頒令11月29剛開完大會,外判約我2月4上去傾生活費,初初未開大會之前都擔心既,但其實去到等仲 ...

C兄,請問大會係咪係破署開呀?
作者: smallcat    時間: 3-12-2013 10:28
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... A%E6%9C%83%E8%AD%B0

債權人會議
作者: smallcat    時間: 3-12-2013 10:28
Heihei 發表於 3-12-2013 07:03
C兄,請問大會係咪係破署開呀?

係破署開的  
作者: Heihei    時間: 3-12-2013 12:31
smallcat 發表於 3-12-2013 10:28
係破署開的

知道,到時就知係跟邊個?
作者: smallcat    時間: 3-12-2013 13:11
Heihei 發表於 3-12-2013 12:31
知道,到時就知係跟邊個?

開大會目的就係比你知邊個跟
作者: masaki    時間: 3-12-2013 16:37
我想問, 如果我經律c攪, 咁到時債權人會議, 我要唔要出席架 ???
作者: Nicolecc    時間: 3-12-2013 21:35
經律師搞到時都要本人出席ga~
作者: smallcat    時間: 3-12-2013 22:59
masaki 發表於 3-12-2013 16:37
我想問, 如果我經律c攪, 咁到時債權人會議, 我要唔要出席架 ???

你用任何方法攪, 同開唔開債權人會議無關係的

有人係唔出席, 但會唔會被外判玩, 就後果自負而已

唔出席佢都吹你唔漲 好似大學上tutorial 咁, 後果自負而已
作者: queenielamok    時間: 6-12-2013 13:32
masaki 發表於 3-12-2013 16:37

我當年係無出席債權人會議...

當年破署打俾我話要開呢個會... 但因為當時公司太忙... 唔方便請假... 就問破署可唔可以唔出席... 佢話可以... 叫我寫返埋通知信fax返俾佢就ok...

但見外判時... 外判又問返我做乜當日唔出席... 我話我已通知左破署... 但佢都叫我補返封信俾佢地做record...
作者: masaki    時間: 6-12-2013 13:51
smallcat 發表於 3-12-2013 22:59
你用任何方法攪, 同開唔開債權人會議無關係的

有人係唔出席, 但會唔會被外判玩, 就後果自負而已

另外我想問, 其實係咪一定會開債權人會議架 ~
同埋開會果時, 佢地會唔會係咁鬧我架 ???
作者: masaki    時間: 6-12-2013 13:54
queenielamok 發表於 6-12-2013 13:32
我當年係無出席債權人會議...

當年破署打俾我話要開呢個會... 但因為當時公司太忙... 唔方便請假... 就 ...

thx
另外我想問多少少~
一入紙會凍結我戶口第1次, 次後我去攪解凍
頒令後會再凍結我戶口多一次, 之後我再去攪解凍
咁開會前後同傾生活費前後, 會唔會再凍結我戶口架 ???
作者: smallcat    時間: 6-12-2013 14:20
masaki 發表於 6-12-2013 13:51
同埋開會果時, 佢地會唔會係咁鬧我架 ??? ...

---> 唔係, 但事實係愈來愈多判被外判, 破署唔係太想做, 同埋如你欠 獅子, 大兜, 星星, 恆蚊, 等都會有機會的, 因為銀行會自信出信比破署反對你比主任跟

同埋開會果時, 佢地會唔會係咁鬧我架 ???
----> 開會只係話你知判被邊間做, 同個間既職員會叫你簽文件, 佢地只係做野, 唔會鬧你
作者: masaki    時間: 6-12-2013 14:28
smallcat 發表於 6-12-2013 14:20
---> 唔係, 但事實係愈來愈多判被外判, 破署唔係太想做,  ...

唔該晒你呀~~

其實我係欠3間財仔錢,兄弟, UX, 小眾~~ 希望佢地唔會開大會啦~~
作者: flypig    時間: 6-12-2013 18:37
masaki 發表於 6-12-2013 13:54
thx
另外我想問多少少~
一入紙會凍結我戶口第1次, 次後我去攪解凍

唔會!!
而且如果你開頭用永0,第一次都唔會被凍添.

作者: flypig    時間: 6-12-2013 18:38
masaki 發表於 6-12-2013 13:51
同埋開會果時, 佢地會唔會係咁鬧我架 ??? ...

其實係咪一定會開債權人會議架
我就唔駛開....
作者: HKSSHK    時間: 7-12-2013 00:12
我唔駛開債權人會議too
作者: dicky348    時間: 20-12-2013 23:30
終於收到信通知要開武林大會喇到時係咪會通知邊間外判跟同埋要帶咩文件跟住執就得?仲有信中提及會訊問問題,會唔會好難答同抽秤架
作者: smallcat    時間: 21-12-2013 00:22
dicky348 發表於 20-12-2013 23:30
終於收到信通知要開武林大會喇到時係咪會通知邊間外判跟同埋要帶咩文件跟住執就得?仲有信中提及會訊問 ...

武林大會  只需要你拿身份證  同知道係邊個時間開會  你只要早到5分鐘就可以 10分鐘已經非常穩陣, 太早得個等字, 叫名係在 破署樓層詢問處個邊的, 唔係主任個邊

因為佢地係一批批人咁入去   一次大概有10個名左右  

但如果你得閒都應該出席, 唔係都可能好似queenie講將來要解釋翻點解唔到

作者: kungfu    時間: 21-12-2013 23:12
我冇去過呢個會, 甚至唔知有呢件事。破產令頒佈當日銀行打嚟通知我D戶口凍結哂我先知破咗產。打去破署揾到跟呢單嘢嘅主任, 約咗三個禮拜之後見, 一剔過做哂所有要做嘅嘢, 平平靜靜過咗4年。
作者: dicky348    時間: 8-1-2014 10:18
仲有兩日大會喇心情好不安
作者: supremelok    時間: 8-1-2014 21:06
師兄,我都是在1月10日早上10時半開債權人會議,既然都要開,都沒必要在擔心,順奇自然,加油
作者: supremelok    時間: 8-1-2014 21:06
師兄,我都是在1月10日早上10時半開債權人會議,既然都要開,都沒必要在擔心,順奇自然,加油
作者: dicky348    時間: 8-1-2014 22:19
我果日1130
作者: smallcat    時間: 8-1-2014 23:42
dicky348 發表於 8-1-2014 22:19
我果日1130

唔使不安, 個度無靚女架, 哈哈  基本上你有手機整無聲, 坐後排玩遊戲扮聽緊都得

反正唔到你個名基本你都係等  

作者: smallcat    時間: 8-1-2014 23:44
dicky348 發表於 8-1-2014 22:19
我果日1130

早5-10分鐘到上面就得, 唔使太早   去詢問處個邊 話開債權人會議, 個服務窗哥哥就會叫你搵個位坐, 基本係唔夠椅, 企一陣睇下D野咁
作者: smallcat    時間: 8-1-2014 23:46
dicky348 發表於 8-1-2014 10:18
仲有兩日大會喇心情好不安

基本上你破左產, 佢地外判想攪到你要還錢, 佢地都仲會有一半當你係老細咁, 唔會催殘你, 一定養肥你等你4年有錢還的
作者: dicky348    時間: 10-1-2014 12:09
開完大會喇
作者: smallcat    時間: 10-1-2014 12:27
dicky348 發表於 10-1-2014 12:09
開完大會喇

師兄爽唔爽?  來來去去都係判個幾間
作者: dicky348    時間: 10-1-2014 12:42
smallcat 發表於 10-1-2014 12:27
師兄爽唔爽?  來來去去都係判個幾間

我判左李x痕周x難,唔知係唔係殺手

作者: supremelok    時間: 10-1-2014 13:20
dicky348 發表於 10-1-2014 12:42
我判左李x痕周x難,唔知係唔係殺手

我都在早上開完了...我同你既受託人一樣!!!!
約左3月X日先傾生活費!!
作者: dicky348    時間: 10-1-2014 13:48

我三月x號
作者: masaki    時間: 10-1-2014 14:20
我一直都好想知, 如果最後判我每個月都要還錢(我都預左的)
請問佢係以頒令日就開始計還款, 定以傾生活費果日開始計???
假如我交左文件後, 佢2-3個月後先搵我傾生活費, 佢會唔會要我嘔番果2-3個月既還款架 ?
作者: dicky348    時間: 10-1-2014 14:57
masaki 發表於 10-1-2014 14:20
請問佢係以頒令日就開始計還款, 定以傾生活費果 ...

正常要既
作者: dicky348    時間: 10-1-2014 19:18
仲未有人答我李x行周x難係咪殺手
作者: smallcat    時間: 10-1-2014 23:14
dicky348 發表於 10-1-2014 19:18
仲未有人答我李x行周x難係咪殺手

殺手係一向講開是 石仔, 唔係呢間

不過, 依家外判都愈來愈辣
作者: smallcat    時間: 10-1-2014 23:16
masaki 發表於 10-1-2014 14:20
請問佢係以頒令日就開始計還款, 定以傾生活費果 ...

頒令日開始計   你傾生活費時一般已過了, 2-3個月, 會要求你分期還, 一般係頭3個月還兩期

又唔算係嘔, 總之頒令日開始計數, 唔係傾生活費日

我就係頭2個月還2期, 因我比較快傾生活費   但還錢一定係咁還, 無得走雞
作者: smallcat    時間: 10-1-2014 23:17
dicky348 發表於 10-1-2014 13:48
我三月七號

師兄改改日期, 保障你自己  3月X號
作者: smallcat    時間: 10-1-2014 23:18
supremelok 發表於 10-1-2014 13:20
我都在早上開完了...我同你既受託人一樣!!!!
約左3月5日先傾生活費!!

保障你自己, 3月X 日  雖然同一日有唔少人, 但無乜實際必要講邊日出來
作者: dicky348    時間: 11-1-2014 00:48
已改了不主任今日一開頭講有邊兩間外判之後,叫幾個人名無我份,果下都幾驚,之後就話除左叫名呢幾個係跟王+石,其餘係跟另一間之後即刻鬆一口氣
作者: masaki    時間: 11-1-2014 11:01
dicky348 發表於 11-1-2014 00:48
已改了不主任今日一開頭講有邊兩間外判之後,叫幾個人名無我份,果下都幾驚,之後就話除左叫名呢幾個係跟 ...

請問想幾時會知跟主任定外判架 ???
作者: masaki    時間: 11-1-2014 11:03
smallcat 發表於 10-1-2014 23:16
頒令日開始計   你傾生活費時一般已過了, 2-3個月, 會要求你分期還, 一般係頭3個月還兩期

又唔算係嘔,  ...

thx~~ 我應會2月頭就頒令了
姐係我呢2個月都要留定d錢來還
btw, 我想問公司利是果d我係咪可以自己袋落袋架 ???

作者: smallcat    時間: 11-1-2014 13:48
masaki 發表於 11-1-2014 11:03
thx~~ 我應會2月頭就頒令了
姐係我呢2個月都要留定d錢來還
btw, 我想問公司利是果d我係咪可以自己袋落 ...

絕對留翻D錢還2期咁還

公司利是  唔算收入  又唔會報稅   你袋袋平安
作者: masaki    時間: 11-1-2014 14:22
smallcat 發表於 11-1-2014 13:48
絕對留翻D錢還2期咁還

公司利是  唔算收入  又唔會報稅   你袋袋平安 ...

謝謝你呀~~~

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3