破產聯盟

標題: 高院頒令許仕仁破產 [打印本頁]

作者: elevenbrother    時間: 27-11-2013 12:36
標題: 高院頒令許仕仁破產
涉及貪污而被檢控的前政務司司長許仕仁,同時亦債務連連,他近半年間已被多間金融機構先後入稟法庭追債。當中「大債主」東亞銀行更在今年9月入稟高院申請將他破產,案件今在高等法院處理,高院頒令許仕仁破產,而許仕仁並無到庭。

東亞銀行曾在今年4月入稟高院,向許仕仁追討信用卡和透支欠款,但就未有披露對方的欠款金額。
作者: kungfu    時間: 27-11-2013 12:41
多咗個猛新人
作者: 301    時間: 27-11-2013 12:51
kungfu 發表於 27-11-2013 12:41
多咗個猛新人

你有多一個"師弟".
作者: Heihei    時間: 27-11-2013 13:40
咁我可唔可以話同許生平起平坐
作者: admin    時間: 27-11-2013 13:40
大家要留意新會員,邊個話敏感,好多錢,要人 pm個D,好大機會係仁仁!
作者: admin    時間: 27-11-2013 13:41
如果你係仁仁,pm 我!等我同你分析一下!
作者: hkstyle28    時間: 27-11-2013 15:39
被仁仁破先,我12月先到我破....
作者: flypig    時間: 27-11-2013 16:38
如果樹仁哥肯出黎飯聚,記住通知我.
可能係遊艇會度食海鮮,到時極可能有人找數添
作者: flypig    時間: 27-11-2013 16:40
我諗呢個科林有史以來的會員條數加埋,都未必有人人多...
當呢度有200個MEMBER,平均40個,都係8000個貨仔....
作者: smallcat    時間: 27-11-2013 17:54
睇來東東銀兩店今次都輸唔少  應該條數唔細
作者: elevenbrother    時間: 27-11-2013 18:19
唔知佢主任跟定外判跟呢?
作者: 301    時間: 27-11-2013 18:43
"名人"一定係主任跟啦.
作者: elevenbrother    時間: 27-11-2013 23:56
原來佢係第一人

許仕仁成首位擁大紫荊勳章破產人士

涉及貪污指控的前政務司司長許仕仁,因無法償還巨債,被「大債主」東亞銀行入稟申請破產,今正式被高院頒令破產,成為首名擁有大紫荊勳章的破產人士。破產管理署將接管其財產和每月逾8萬元長俸,用作償還欠債,而他被控貪污的案件將在半年後開審,屆時他可能要由法援署聘請律師為其辯護。換言之,納稅人不但要代他還債,甚至有可能要出錢請律師替他辯護。

65歲的許仕仁在曾蔭權爵士擔任特首期間,於07年與東亞銀行主席李國寶同獲頒大紫荊勳章,6年後竟被東亞申請破產。許仕仁一直無出席破產案聆訊,也沒聘律師代表出庭。東亞的律師今表示,案件上周三提訊後,東亞上周五已把補充誓章送交許仕仁,但許截至昨日仍未還債。高院遂即時頒令許仕仁破產及要他支付有關法例費用。

東亞今年4月入稟高院向許仕仁追債,許沒回應和抗辯。法庭8月判他敗訴,下令他償還欠款給東亞,東亞遂向他發出法定要求償債書,啟動申請他破產的程序,但許仍不還錢。東亞9月入稟申請他破產,許未有回應和抗辯,也沒償還法庭判定欠款。東亞一直拒絕透露許仕仁欠款總額及還款情況,有消息指許欠款達6千萬元,加上另有4間金融機構先後入稟向他追討近1,500萬元,估計他累積欠款近7,500萬元。

作者: flypig    時間: 27-11-2013 23:59
elevenbrother 發表於 27-11-2013 23:56
原來佢係第一人

許仕仁成首位擁大紫荊勳章破產人士

到時會唔會逼佢拍賣個大g經 徵章??
應該起碼賣到幾K架
作者: flypig    時間: 28-11-2013 00:01
東X太有人情味。
就係死黨先幫埋佢破﹐送佢一程。

當日﹐我為左10K籌旗﹐不知幾希望有人告到我破
作者: dopod123    時間: 28-11-2013 00:09
smallcat 發表於 27-11-2013 17:54

講咗噤耐,終於破..............
作者: dopod123    時間: 28-11-2013 00:10
elevenbrother 發表於 27-11-2013 18:19
唔知佢主任跟定外判跟呢?

可能寶寶自己跟
作者: smallcat    時間: 28-11-2013 00:21
dopod123 發表於 28-11-2013 00:09
講咗噤耐,終於破..............

老實, 今時今日無利用價值, 邊個大媽沙會比水佢花?

生意佬最現實    但問題係佢連影響力都無埋, 因為  皇上當政  佢連政策都收唔到風, 仲唔收工才怪

所以, 錢真係唔好亂花, 依家我都養成好好既習慣, 嘿嘿

作者: smallcat    時間: 28-11-2013 00:22
dopod123 發表於 28-11-2013 00:10
可能寶寶自己跟

呢D大單機密野 老頂先會知
作者: 唯一    時間: 28-11-2013 23:04
吳知他洗吳洗打工呢

作者: hic2008    時間: 1-12-2013 06:43
南柯一夢.
作者: bb_q_888    時間: 3-12-2013 15:58
smallcat 發表於 27-11-2013 17:54

東東銀兩店都係要向估東交代,點都要劃清界線.

當日睇新聞...佢咁可破,我只能說不枉此生.
破都都有人比,無幾多個.

作者: diyhard2002    時間: 3-12-2013 16:02
好羨慕亞瘦龍.最少6000萬+,我就好慚愧
作者: smallcat    時間: 3-12-2013 18:02
bb_q_888 發表於 3-12-2013 15:58

但依家淒涼, 所以, 亂使錢真大獲
破產係好好訓練慳錢  但許大佬依家慳都無用, 又好似病又無水, 真大獲

作者: flypig    時間: 3-12-2013 19:43
diyhard2002 發表於 3-12-2013 16:02
好羨慕亞瘦龍.最少6000萬+,我就好慚愧

報紙估計7500萬,其實有D 私底下數,應該過億.
唔係老廉郁手,應該今日都撐得住.

時代背景係,97之後,有一班特別工作者搜集全港知名人士的黑材料.
有人腳痛之後,工作者加多兩錢肉緊.
到選特首之前,就開始一路路爆鑊. 選完更加要打殘前朝以示自己要改革,因為僧朝太腐敗.
如果今次唔係大K 精神有問題,周圍放料,其實肥人未必有事.

慘!!!

作者: flypig    時間: 3-12-2013 19:48
smallcat 發表於 3-12-2013 18:02
破產係好好訓練慳錢  但許大佬依家慳都無用, 又好似 ...

第一人地爛船都有3分釘,富貴好友眾多,佢又有8萬一個月,以佢洗法,可能過得豐富過我未破之時.
可能佢住屋都可以CLAIM 番3-4萬.
第二人地4年之後,8萬可以完全唔上繳.
生活不憂.

佢PK 過我地,係面對官非,應該要坐走唔甩.另外人地做開人上之人,咁一跌真係未必頂到.
最後佢係名人,佢生活圈子,個面子/自尊等係好難好難放得低.
作者: diyhard2002    時間: 3-12-2013 21:37
flypig 發表於 3-12-2013 19:43
報紙估計7500萬,其實有D 私底下數,應該過億.
唔係老廉郁手,應該今日都撐得住.

我話鎮嬰哥點都好過粒糖,起碼吾會似貧僧果支水甘腐敗.
作者: diyhard2002    時間: 3-12-2013 21:39
smallcat 發表於 3-12-2013 18:02
破產係好好訓練慳錢  但許大佬依家慳都無用, 又好似 ...

淒涼??我估佢80K/月,一個仙都吾使上繳呀
作者: diyhard2002    時間: 3-12-2013 21:43
bb_q_888 發表於 3-12-2013 15:58

我都想知道"銀兩店"點解籤,為勿可以借甘多錢比佢?如果有擔保人咪追擔保人囉,D小股東真系比人搵笨賊
作者: 唯一    時間: 3-12-2013 22:04
diyhard2002 發表於 3-12-2013 21:39

有沒甘多生活費阿?

作者: 唯一    時間: 3-12-2013 22:05
最多1萬元
作者: smallcat    時間: 3-12-2013 22:46
flypig 發表於 3-12-2013 19:48
第一人地爛船都有3分釘,富貴好友眾多,佢又有8萬一個月,以佢洗法,可能過得豐富過我未破之時.
可能佢住屋 ...

人係好現實, 之前佢有利用價值, 大把人馬住佢, 依家都會有人接濟既, 但風光不再係事實, 而且病痛纏身, 你睇佢個樣都已經謝左, 人就係靠一度氣, 我睇佢都散左架喇
作者: smallcat    時間: 3-12-2013 22:47
diyhard2002 發表於 3-12-2013 21:39

你咁清楚佢底細? 唔通你係佢破產顧問?
作者: flypig    時間: 4-12-2013 08:02
diyhard2002 發表於 3-12-2013 21:37
我話鎮嬰哥點都好過粒糖,起碼吾會似貧僧果支水甘腐敗.

根據呢期政治分析最好的練乙錚教授講,曾梁只係持牌人.後面各有金權板塊.
至此,再無邊個貪多D的分別,只係邊個集團贏的分別.輸家命運好慘,必定俾另一方趕盡殺絕.
曾生只係貪細眉細眼,用國內標準,呢D係最基本福利,根本係大清官.

另一方又真係好人?大話連篇,人格都無埋.一方面攻擊對手僭建,自己係地牢加幾塊磚當無做過.
佢頭馬真軟哥,前粉DREAM BEAR 都古靂精怪.搵得到百份報老細做金主,你以為人地做義工,唔駛回報咩!!!

歡迎光臨 破產聯盟 (https://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3