破產聯盟

查看: 9415|回復: 62

我哋能做到啲乜嘢可以幫手緝兇?

一幅花貓垂死前吐血的可憐遺照在網上熱傳,揭露秀茂坪順天邨出現殘酷虐貓狂徒。一隻流浪花貓上樓覓食時,在走廊遭兩黑衣男子起飛腳狂踢至半空重創吐血,兩虐貓狂徒之後與三名同黨逃去,花貓最後因傷重要人道毀滅。目擊者不齒狂徒所為,將花貓死前慘狀上載互聯網,呼籲全城協助緝拿虐貓狂徒,獲逾萬憤怒網民響應。( c& n( L% d0 S  E' R3 f$ [
5 }4 l; }- M  U5 G2 o  M  J
被虐殺花貓、街坊叫牠阿miu,約七歲大、雄性,與10多隻流浪貓聚居順天邨停車場平台及附近草叢,但每晚7時,牠都與另一隻貓往天池樓覓食;由於11樓有住客常給牠們湯渣魚肉,兩貓幾乎每晚都準時到走廊找食物,同時在梯間遺下貓糞,未知是否因此招來殺身之禍。6 S0 O/ ~' j- n9 I0 k1 d  V
兩名殺貓狂年約20至30歲,身高1.7米,身穿黑色短袖上衣及黑長褲;兩男一女同黨約20多歲,其中一人穿adidas外套,女子穿毛毛波衫。警方事後到場調查,翻看大廈閉路電視錄影片段,看有否錄下虐貓狂徒容貌。4 R+ N1 X$ e) {# z- p0 ^

) v/ C8 }& i# i不能便溺被人道毀滅此宗殺貓案發生在順天邨天池樓11樓走廊,前晚7時許,阿miu如常到走廊覓食發出貓叫聲,四男一女出現從後追趕牠,其中追在前面兩男,不停起飛腳追踢阿miu,阿miu被踢倒地上滾動發出哀號,負傷向前奔逃10米,至走廊轉角位吐血;狂徒仍不罷休,其中一人再起腳踢阿miu,牠被踢至半空、拋前七米墮1102室門外,因嚴重受創後肢不能動,靠前肢撐坐地上口吐鮮血,雙眼流淚悲鳴。
. l* d, O' ], y+ e1 S# U. k狂徒虐貓行徑,驚動在附近工作的電訊公司人員查看,兩狂徒才收手與同黨逃去。未幾,居1102室姓麥男住客返家時聞異聲發現阿miu,從目擊者口中獲悉事件,他報警及通知愛護動物協會後,將垂死花貓照片上載互聯網,呼籲網民協助緝兇。愛協人員將阿miu交獸醫檢查,發現牠下半身癱瘓不能大小便,於昨午3時45分將牠人道毀滅。$ H4 Q/ e5 O0 ^# c5 T7 Q& K$ s
從事會計的麥與父母同住,家中有收養來的流浪貓阿黑,麥估計虐貓狂初時只是逗貓玩,後越玩越癲起腳將貓踢死。 # i! V- |# w/ z( s+ l  x- V: P- [
" H1 {9 e' r" f; D0 L: O5 B: x
網民出暗花人肉搜尋虐貓事件昨在fb瘋傳,網民喪插變態虐貓狂,怒吼「香港絕對唔容許虐畜事件發生,一次都唔得!」各討論區網民發起「人肉大起底」,有人揚言自掏腰包出「暗花」,誓要緝拿虐貓狂,怒轟「垃圾,淨係識蝦小動物」,又謂「點解啲人會狠心落手」。" P0 G5 {4 |0 {7 c" U
觀塘區議員郭必錚對事件感震驚、難過及憤怒,要求警方全力緝兇,而順天邨的街貓年前經絕育整治後一度改善,去年底開始收到投訴多街貓。另一區議員蔡澤鴻稱,青少年不開心向貓洩憤「唔啱」,難保「遲啲會打細路」,應用法律制裁虐貓者。
* ], N1 [( y. i* O4 m( w% L: C: v* }/ x" Z  g; `
http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20121118/18070785
& v. C$ F5 {, \( |( c4 K/ m. l( B0 [9 H; c, l

3 G9 j3 R% [: b9 c. L5 ~2 q/ j
+ A, D/ q2 R) t$ @
& J. e* j* v* a6 }! {7 F
/ w9 r: C7 i1 S+ J# M- R) E& q# S  t1 Q1 u; t: @4 c* Q

3 N' k9 v1 o% z/ A. r* A! h$ z4 [& `. K' z% d* O& Q

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
【專訊】
下午2時許,
警方在順天邨天池樓拘捕2男女,
他們涉嫌與早前發生的虐貓案有關。  
看到這段新聞 心的真係很酸 就算捉到人判了有罪 但她巳沒命了 点解世界咁大 容不下她
捉到兩個喇...仲有三個正一變態...都唔知食咩大...重判喇
呢d仆街,打埋d唔識還手嘅小動物,一Q d 用都無..........
希望啲團體比啲壓力有關當局,真係應該要重判
清風 发表于 18-11-2012 20:46 % a! b, W) b5 n: V7 w
呢d仆街,打埋d唔識還手嘅小動物,一Q d 用都無..........

0 E% h$ a, D- Q" ]隻貓好慘,內臟我諗都被踢到爛晒係咁嘔血
301 发表于 18-11-2012 18:49 3 t6 K) A/ l* {' j/ g% |
【專訊】下午2時許,警方在順天邨天池樓拘捕2男女,他們涉嫌與早前發生的虐貓案有關。   ...
8 s$ {2 m! [- ^  t$ C: R+ u
希望能重判達到阻嚇作用,因呢啲事件好多
wahtung 发表于 18-11-2012 21:21 3 y, u) ^. Q9 Q
希望能重判達到阻嚇作用,因呢啲事件好多
4 ~  u& x4 [4 D' q' _( S
呢班死0靚仔  下世做曱甴
wahtung 发表于 18-11-2012 21:20 , n& Z$ ~* h' o2 C/ F/ N. t
隻貓好慘,內臟我諗都被踢到爛晒係咁嘔血

7 w2 Q% }& O0 ?5 O- z! t新聞講拉到2個
wahtung 发表于 18-11-2012 21:19 ! ~" s# j+ X! m! f' f% i
希望啲團體比啲壓力有關當局,真係應該要重判

5 }  S7 G4 b, l香港真係好落後, 仲有警察哥哥一向唔重視虐貓虐狗案, 呢樣野要改了
每次都唔想睇呢張相, 不過, 生果報頭條, 希望將來愈來愈少受傷害既寵物 5 E3 o- w& z) H- h
; f# z1 [* Z+ J4 b* Q
依家好多花0靚無人教加無家教, 無野好講
拉極都有呢啲人
wahtung 发表于 18-11-2012 21:20
; k. h6 O- m2 U- ?; i7 N隻貓好慘,內臟我諗都被踢到爛晒係咁嘔血

: q. s$ G6 L$ oD賤人可以唔愛佢地,但唔可以傷害佢地......
呢個係香港父母的教育子女問題。
* i* k$ [, M; U' J
* e& {1 O6 e2 Q0 ^8 z係細個個時,已經由得子女呼喝,甚至打姐姐,無禮貌,大D就會咁。
admin 发表于 19-11-2012 09:40
7 c9 c+ r8 `; ]- @, x( q& r呢個係香港父母的教育子女問題。
  L% H& s6 q+ ?) E& z$ |2 Y7 l0 c3 n& `5 G( V7 P8 i' E3 ?# i, j
係細個個時,已經由得子女呼喝,甚至打姐姐,無禮貌,大D就會咁。 ...

& m8 |. T) Y, L. ]) x$ \- R& `, F呢個情況好似越來越嚴重
清風 发表于 19-11-2012 07:53 2 t0 a: c) J/ Z2 h2 L6 }# Y
D賤人可以唔愛佢地,但唔可以傷害佢地......

' p/ p; u4 R* \無意識咁虐待小動物,長大將呢類人係危險人物
smallcat 发表于 18-11-2012 22:03 9 M, s  i1 f, v% m' o0 e
香港真係好落後, 仲有警察哥哥一向唔重視虐貓虐狗案, 呢樣野要改了

3 B1 d6 R, V# f* A6 v8 u$ z% T今次因網上好多網民給警方壓力,所以好高調處理呢單嘢
smallcat 发表于 18-11-2012 22:02 & D7 Y; O  ^: o3 d, a
新聞講拉到2個

6 C- b" _$ ^  r# S希望盡快輯拿其餘三個無人性兇手繩之以法
smallcat 发表于 18-11-2012 22:01
4 F8 i! N9 {$ P, `4 o呢班死0靚仔  下世做曱甴

3 _8 O! k, {5 p/ q) L4 O  G人神共憤