破產聯盟

查看: 28676|回復: 398
打印 上一主題 下一主題

冒牌黃綠獸醫WAHTUNG打針記事

本帖最后由 wahtung 于 3-9-2012 21:31 编辑 4 b' @# U" E9 P, C5 w" P# [4 G
; y# [' S6 V# w3 _5 d
最近家裡11歲的貓仔因為尿道炎兼有結石的關係,排尿困難及出現血尿。
" c9 ~$ M) n# u1 Q昨日去某獸醫檢查兼做小手術導尿管幫助排小便,但貓仔說什麼也不肯乖乖吃藥。
9 t% v" M! S7 A1 Z先是把藥拌在牠最愛的罐頭裡,但奸巧的貓仔只要一聞到味道,馬上掉轉頭走;如把藥放入膠囊硬塞入嘴中,貓仔又兇神惡煞,兼且最近牠胃口不佳,餵藥無法行得通。( J' \9 O" v3 N
最後獸醫師決定傳授我打針技巧,讓我每天在家為貓仔注射抗生素,成為貓仔專屬的冒牌黃綠獸醫師。" `8 `2 q7 ^' Y8 c2 ~4 V
所以從今朝開始,我就得每天幫貓仔打一支針了。
  l  L5 a& ]9 Q( `  h一開始還真的蠻緊張的,特別是當針穿過皮膚的那一剎那,原本表皮的阻力消失了,針頭在貓的皮下空蕩蕩的,真是種詭異的「觸感」。因始終隻貓係自己的。0 N$ [8 N* |  _. s& N
試了一兩次後就發現其實幫貓打針還蠻可以的:只要把貓的皮拎起來,把針輕輕插入皮的根部靠近肉的地方即可,但針尖端處的斜角要朝上,這樣插進去比較不會痛。0 k7 c, K) p: U( t
: ~4 l1 q+ N0 f" o' j
用具:酒精棉與針。' z/ H: G6 V- G& E
: y; Q# L. c' b% f4 m# ~5 L4 n8 D* v
& _0 n! ]0 P4 b3 V
$ L% H( W/ V: F0 n9 ?2 c
: E3 R1 k" P, [5 b5 R! ~
針頭斜角注意要朝上,落針後貓兒無咁痛。& h: I1 V$ s; V. B4 `( {" [
% V4 Z2 D# h3 f9 o; L; O
) U2 U$ D* l% j! t" M; `
  R0 c- U: O! S6 f9 D% S. y

* }8 f. s" v" ?: P; }3 [5 QOh my God...原來是冒牌醫生要幫我打針!(呢隻唔係WAHTUNG隻貓,係示範圖,因WAHTUNG幫牠打針時都無手影相。
# c2 f0 V) x! L+ L
& E; `: `( y' g6 f. F* l) a6 B& t' d
5 R; ~! a$ H, _. l5 w0 z
& J) X1 T! x0 F( b4 O( j
乖乖給你打,但拜託要一次OK啊...(無奈),拎起背部皮下脂肪
6 t* B% b5 i; Y7 h& r! n3 Y- ?. n2 N8 a6 z# K
) b4 Q0 A/ U/ X" J

- Z1 g3 a# V3 L: \. T& b: A
- Z* k% M* W# w: U此是WAHTUNG做咗幾十年人破天荒同動物注射打針。
7 C: X$ s' c: j& |: y- Y

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
OK喇,合格喇....仲唔去掛牌搵食
睇到都有d痛......個心又痛..........
wexchau 发表于 3-9-2012 21:31 ) x! B8 B, U$ z% Z
OK喇,合格喇....仲唔去掛牌搵食

% l5 M% A% @  u& t' G實唔夠一星期俾人拉去坐花廳
wahtung 发表于 3-9-2012 21:33
3 D7 M0 w, @! b% [8 r實唔夠一星期俾人拉去坐花廳
6 W* |) V5 J4 I5 E7 _6 v. i8 p$ [
返強國掛牌囉...無咁易拉
% ^" ]! c1 l5 C0 [! C$ I# A
wexchau 发表于 3-9-2012 21:34 & ?" i0 h4 e% g+ D
返強國掛牌囉...無咁易拉
  c5 D$ q, C9 x# i" K: a, k
强角大把冒牌黃綠獸醫,我無啦啦踩線上去命仔都無,到時俾啲强角冒牌黃綠醫師幫我打空氣針呀
清風 发表于 3-9-2012 21:33
; k9 Q; F" S2 s% \7 b睇到都有d痛......個心又痛..........
; y' i& q' a# o8 A
其實都痛一兩秒到,但貓主心痛就肯定唔止一兩秒,真係獸醫講先知,針頭尖位斜角位要向上插落去會無咁痛
wahtung 发表于 3-9-2012 21:37 4 }% ?" e: r: Q
强角大把冒牌黃綠獸醫,我無啦啦踩線上去命仔都無,到時俾啲强角冒牌黃綠醫師幫我打空氣針呀 ...
4 q5 y- Y: ^% S6 }" N9 ?* |6 v7 U" R
唔駛驚,上邊你收平D,著數多些,實大把生意,搵夠即走" F1 b. M3 c; g5 b
wexchau 发表于 3-9-2012 21:39
% r7 q* M& c9 j( @: e4 X唔駛驚,上邊你收平D,著數多些,實大把生意,搵夠即走
# q6 j9 ~! b& X) K
咁又係,上面咁多衣冠禽獸打針都有排打啦,實賺到盤滿砵滿,有得諗
隻貓咁順攤  華醫師功力深
wahtung 发表于 3-9-2012 21:41 * {$ L6 ?6 r# }7 r9 Z6 h
咁又係,上面咁多衣冠禽獸打針都有排打啦,實賺到盤滿砵滿,有得諗

% D$ Q# e3 P& V7 j# _華醫師, 我想勁D 有乜針幫我打? 7 g4 ^4 P: d8 w, p% `0 Z; f" v( q+ f
& J6 N4 V# z4 u. Y
smallcat 发表于 3-9-2012 21:44 ( L" w+ B- H/ ?. m' l+ d2 H
隻貓咁順攤  華醫師功力深

3 N# P9 g, l9 R+ g6 `果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢,佢殺傷力大減好多

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
smallcat 发表于 3-9-2012 21:45
- }  X$ ^. `8 F6 T) M" d華醫師, 我想勁D 有乜針幫我打?
. |. B; K3 a6 Z% m( p) W$ \
要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉
wahtung 发表于 3-9-2012 22:08 & N1 ~5 r0 S0 g+ e( S
果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢, ...
: x& y" j- C/ e* |
真係唔搵多個人捉住隻貓都幾難    華兄一個攪掂, 勁
wahtung 发表于 3-9-2012 22:09
1 m) w1 J" e% {& I要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉

3 w( ]; [0 Y6 P6 Q# }/ g! _  我既意思係 "胃口勁D", 食多D野, 哈哈, 我學左梁生語言藝術   
  z+ l% B6 M; l8 e9 [( _, Z. \9 X' @2 g$ ?3 E/ H$ B, S
梁生大恩大德, 教晒我地學呢D語言藝術
smallcat 发表于 3-9-2012 22:11 # g9 J& [" V) S" C5 i
真係唔搵多個人捉住隻貓都幾難    華兄一個攪掂, 勁

n; D( S0 z+ g- f; m( `! s7 ?如用洗衣網真係一個可以搞掂,第二次唔使,摸摸佢個頭,順手拎皮下,一篤,佢就貓一聲咁
wahtung 发表于 3-9-2012 22:08 # h: C+ [4 T- n& L) B& n
果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢, ...
) p8 i- h! Y: f! s
係....冇錯,用洗衣袋係最好方法,如果多個人手就唔洗出呢樣.......
wahtung 发表于 3-9-2012 22:14
5 V( c* x) w4 q6 m6 M7 r; L如用洗衣網真係一個可以搞掂,第二次唔使,摸摸佢個頭,順手拎皮下,一篤,佢就貓一聲咁 ...

8 K- [6 Q4 C3 y/ N; I  一日打一針?
smallcat 发表于 3-9-2012 22:13 ) h6 K- O8 B7 l. k: f; K; e
我既意思係 "胃口勁D", 食多D野, 哈哈, 我學左梁生語言藝術   " {$ N" D7 K* ]( ]
) A/ j, J& s) P4 y
梁生大恩大德, 教晒我地學 ...

% ?# j- D! z8 S8 O9 f5 p好難講,話唔定良生係痴膠花呢
smallcat 发表于 3-9-2012 22:16
0 {/ }4 M4 b* a一日打一針?

& d! g. |9 C" A; o係,過咗十二小時可以打仲有三支止痛針,但我非必要時唔幫佢打,因止痛針實有一定副作用