破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: wahtung
打印 上一主題 下一主題

隻貓告急呀

smallcat 发表于 2-9-2012 23:23
7 w; W% A1 z1 f7 @) }8 q打針好似打頸既位?
/ U" M9 w: a. C8 p* s
佢後正頸對下位置,扯起佢部份皮下脂肪,吉落去注射,頭尾約兩秒左右
smallcat 发表于 2-9-2012 23:21 5 s9 P' y+ d3 c$ M3 ~, ?; M1 a
一般隻貓病, 情緒都會受影響, 華兄可以摸貓頭多D 鼓勵下佢!

3 U. f! Q9 L8 N! p8 S$ X摸咗佢成晚
wexchau 发表于 2-9-2012 23:25 $ K$ h! h; Q& w, W: @
最緊要你自己放鬆D,你咁緊張,隻猫都感受到架,唔好比壓力自己,好快無事架喇 ...

: @7 h- P  G) N8 e咁多嘢唔係話放鬆就放鬆,聽朝仲要精神科見醫生及醫務社工(係佢打比我的,有關我媽的事)
smallcat 发表于 2-9-2012 23:25
' C: n3 S. \& y自己打有D唔忍心
: U  f- R0 O" M* N* a" X. g
哦,咁又唔會好痛,有可能佢都唔知,因用手抽佢小部份皮下脂肪,今日獸醫已教我點打
smallcat 发表于 2-9-2012 23:34 7 z* S4 H" ]7 m; g6 h
我記憶中好似獸醫有用綿花濕濕(少少麻醉) 先打, 係唔係? 我都唔記得 ...
  M# C+ B* k" s8 b$ O( T/ k6 @
我見佢哋而家都無,至緊要係抽佢小部份皮下脂肪,咁佢會減低被吉時之痛
wexchau 发表于 2-9-2012 23:39
( S' D; A+ O0 Z  o我明白呀,我都好多年才學到今天的心情,有些事我地真係控制唔到,只可以控制自己樂觀些面對所有事,加油呀:h ...

# \* x; l. J1 u  Q! V1 N我都好好多架,不過呢兩日俾隻貓嚇死,真係好大壓力,下午佢排尿時突然大叫,應該膀胱及尿道好痛,真係嚇死
smallcat 发表于 2-9-2012 23:41 : N; ~4 k/ s1 n  X7 {1 p/ S
涼生工作咁忙, 如果打針好似咁打法都幾方便
% r7 ?" `3 j8 D7 {) @% z) ^
佢呢壇嘢大把時間做,三年為限先强制性的必讀科目,三年後你估有無咁多人反對,貓兄,唔好唔記得,香港人好多好快唔記得啲嘢架
smallcat 发表于 2-9-2012 23:52 1 f3 N5 p1 c0 J1 x: U8 G- u
我一向支持 梁生依法施政!  施降!

0 j% S# O" O( r3 y. i三年後都唔知乜嘢環境,況且日日都搞嘢認命啦
smallcat 发表于 2-9-2012 23:52
0 H5 T: U- Q6 e/ q$ x) d  B' {我一向支持 涼生依法施政!  施降!
, u) [6 r# W' I& {  ]回到題目, 涼生只不過係隻肚餓既貓 好可憐架
6 y$ @7 j0 D" L5 q ...

4 _! V/ D7 P1 v佢點似貓呀,係老虎嚟
smallcat 发表于 2-9-2012 23:49
( a6 u$ o& i. T. ~4 x1 e但D石應該會排出來  抗生素殺左菌應該會止痛
1 P! r5 e" H: r0 }8 Y( _3 ~
佢獸醫都有俾兩支止痛針俾我,但叫我必要時先用三天後再覆診,無時就掹咗條導尿管就無事,獸醫都OK,佢都知我要返工,無時間日日帶佢嚟打針,況且日日帶隻貓出嚟隻貓都好緊張,所以佢俾啲針叫我自己注射
smallcat 发表于 2-9-2012 23:57 + h* L# T7 `1 Y  {$ H4 |
或者 係一隻塑膠做既貓     膠質比較硬
+ u" {. b& X4 R+ |
佢塊面都膠啦,永遠對住傳媒都係咁笑的表情
smallcat 发表于 2-9-2012 23:59 ; z! f7 T- x. |4 [
D貓一般唔鐘意出街,  醫生貓例外, 因為醫生貓去探D小朋友, 唔驚人仲好鬼定 ...

5 ~4 `* k0 x: ^! p: Q醫生貓有咩,醫生狗我就聽過
smallcat 发表于 3-9-2012 00:02   g8 o) F' l& c7 @# L! A
不過, 呢排隻貓食乜真係有D頭痛, 但點都要比D野佢飲, 食少少
5 x* q$ ~, |, c" l9 `2 `& m
飲多啲水囉,佢以往好餵食架
smallcat 发表于 3-9-2012 00:00
7 n2 U. P4 L2 p5 g0 [- }涼貓呢排日日出街
+ f, |; x+ [+ C- R, c# D0 T
唔係日日扑街咩
smallcat 发表于 3-9-2012 00:04
. M3 w) N% o9 h: A. k隻隻貓都好定, 好乖!

; [: E& W* y+ p% D咁應該受過啲特別訓練
smallcat 发表于 3-9-2012 00:03 ! A. a' C( X, c% B9 C/ H% q
有, 以前我摸過D貓, 有個組織有醫生貓的, 大部份係D波斯貓, 去探D智障小朋友, 或抑鬱小朋友!& e$ _/ M- b3 ]8 e2 N8 r
( }- W& |# u. K
...

% ?+ W/ m6 ~& e# S0 n咁都幾得意喎波斯貓我未養過,啲長毛貓好難打理
smallcat 发表于 3-9-2012 00:13
0 I& y* h4 I. L# l( v波斯貓一般幾貴, 送既又好小有人送, 有D短毛摺耳貓都有, 應該係有訓練過, 但中國街貓點訓練都會比較驚人0 m& `  J% }9 ^  \* l
...

! _( `3 H6 x. D% t. z5 ?# ]2 W& _摺耳短貓好得意喎
smallcat 发表于 3-9-2012 00:58
0 o6 @7 V4 n" H1 n& h係呀 有D灰色
& o* f! B: y4 U3 O- x3 I
但價錢好貴