破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

隻貓告急呀

wexchau 发表于 31-8-2012 10:49 5 W% {2 Q. {- q" D
點呀,隻猫...
& N9 g7 E7 A# c# V! F
今朝無胃口,唔肯食嘢,餵唔到藥,呢次好難搞
wahtung 发表于 31-8-2012 10:53
0 {. U2 q7 d1 \0 Y* W今朝無胃口,唔肯食嘢,餵唔到藥,呢次好難搞
) Y- [! @1 p* H! {( R
無睇咩...醫生點講4 Q5 H( d* L/ R8 m. j, |
wexchau 发表于 31-8-2012 10:55 % n! m- e$ G% b4 a) r
無睇咩...醫生點講

' U, l: }0 O0 J4 c* c有睇,咪尿道炎,打咗支針,我同佢諣我隻貓好難餵藥,佢話如只係打針要嚟十日,真係好麻煩,咪比咗啲肉味啲藥丸佢,昨晚都好啲,但今朝又無胃口,有可能呢關過唔到
wahtung 发表于 31-8-2012 11:09 : f; j5 J& Q% B
有睇,咪尿道炎,打咗支針,我同佢諣我隻貓好難餵藥,佢話如只係打針要嚟十日,真係好麻煩,咪比咗啲肉味啲藥丸 ...
, `. L: e- N: G
温sir 发表于 31-8-2012 11:15
, O# ^! D. X' L" j! w  X4 D
我今年真係黑到pk,樣樣衰嘢輪住嚟個老媽有時而家又輪到隻貓,幾時輪到我,係就快啲爽手呀
wahtung 发表于 31-8-2012 11:17 7 b# l* F' v) A% c
我今年真係黑到pk,樣樣衰嘢輪住嚟個老媽有時而家又輪到隻貓,幾時輪到我,係就快啲爽手 ...

S1 i! Z$ i8 s( e9 }* V咪學我諗D衰野,人生係咁架喇..梗有好多難關要過..樂觀面對,總會過到,明天又新一天喇,加油喇
wahtung 发表于 31-8-2012 10:30
5 z3 w$ ]: O9 a- z( S" A: E, H價錢都另一個問題,係啲獸醫有好多會拖症,另一啲真係麻麻地,在網上睇啲資料我覺得好多信唔過,因好多都係寫 ...
4 b9 s" J  H: ]% e* i; |6 O1 P
不過, 有d錢收得唔平仲要比過期藥, 所以, 最好有人去開, 介紹, 太多衰醫生為搵水
smallcat 发表于 31-8-2012 11:37
. O# v* q7 g  u+ d( c% {; [% i3 d* m不過, 有d錢收得唔平仲要比過期藥, 所以, 最好有人去開, 介紹, 太多衰醫生為搵水  ...

, z' W" f; f) f: ~係,有好多仲拖症,使咗錢又醫唔好,主人同隻寵物都辛苦
wahtung 发表于 31-8-2012 11:46 7 j* g7 i2 e1 M
係,有好多仲拖症,使咗錢又醫唔好,主人同隻寵物都辛苦

" B- f/ V, z$ x# z& \' C/ ?/ C/ Q 依家個社會好無良架喇  
+ C" j" e# F! G- q1 W) I; J等我 打壓下獸醫價先  推出十大措施
smallcat 发表于 31-8-2012 11:48
+ d/ |# Q0 @3 ^依家個社會好無良架喇  6 m* l7 }9 A$ E2 d, C" ?
等我 打壓下獸醫價先  推出十大措施  ...
& a, R4 O& e  t) i) D$ U% w+ s
貓兄,莫講話睇寵物,現時睇人都有啲醫生拖症啦,啲感冒傷風都好少睇一次會好起碼睇兩次,一般普通收費診金都二佰幾,兩鑊成五舊水無乜走雞0 J0 i! ]. l8 o$ {

- `. F9 C$ y7 D# t; j/ K( L! w: g. ]8 T/ `; w* g$ m3 V; w2 h0 x
呢度都有個獸醫評分網
, R! `" Y  \/ ]) [" \- Chttp://www.pet28.com/veterinary.asp?S=61 h+ [+ A! G7 t0 }( n
wahtung 发表于 31-8-2012 11:52 % R! N1 l( o+ ^2 _
貓兄,莫講話睇寵物,現時睇人都有啲醫生拖症啦,啲感冒傷風都好少睇一次會好起碼睇兩次,一般普通 ...
0 s5 B* |1 O# r; r' x/ d% R$ ^
以前兩日藥變左 3日藥老奉  
smallcat 发表于 31-8-2012 11:55
& [1 g: K! h  q6 h' J3 I0 v* z: n# f以前兩日藥變左 3日藥老奉

/ f) |$ }3 q  a9 v3 B俾三日藥仲未必會好喎,仲係抗生素,唔好都要食晒,因抗生素唔食晒日後對某啲病毒又抗拒
wahtung 发表于 31-8-2012 12:00
) K9 i, v* g# T! X4 ?0 m: X/ s9 z; G俾三日藥仲未必會好喎,仲係抗生素,唔好都要食晒,因抗生素唔食晒日後對某啲病毒又抗拒 ...

' g7 \4 z3 T0 f感冒一般唔好食抗生素, 除左個喉嚨發炎好勁, 食抗生素殺左腸入面好多 好既菌!
smallcat 发表于 31-8-2012 12:05
* i' {4 _( L0 R* v感冒一般唔好食抗生素, 除左個喉嚨發炎好勁, 食抗生素殺左腸入面好多 好既菌!   ...

( r: V3 Y9 z% }6 t& j: `一般西藥都好霸道架,所以有啲人咪去睇中醫囉
我個隻去開荃x  x 和都ok
kan6225 发表于 31-8-2012 14:40 8 X" i( `: v# m# a
) Z$ _" e- {- s1 s8 B
唔該晒
kan6225 发表于 31-8-2012 14:40   |) s8 v( D& g
6 V4 d$ f% V0 {
享和街安x大廈???近邊度嚟
隻貓今日排尿仍然困難,下午仲大嗌起來拿拿臨至電獸醫今日有無開診,知道有拿拿聲帶佢去睇,可能途中牠有啲緊張,在貓籠中賴尿,見到有血尿去到獸醫診所,經獸醫檢查要做導尿管手術,要麻醉,唉....真係心痛獸醫知道我無法餵此貓食藥,事後給我四支抗生素針藥,叫我每天為牠注射一支便可,估唔到尿道炎結石咁大鑊,個人真係好DOWN,隻貓又辛苦及痛,我又大壓力,今年真係唔知係咪撞邪,除為此事心痛,WAHTUNG有排咁鬼窮
wahtung 发表于 2-9-2012 22:30
9 v* Z1 g) Z( _/ a隻貓今日排尿仍然困難,下午仲大嗌起來拿拿臨至電獸醫今日有無開診,知道有拿拿聲帶佢去睇,可能途中 ...
& @7 e0 z+ m( L/ W2 Q
打左針就會慢慢康復!    支持華貓
6 r8 a! m. D6 O6 A5 s2 E
5 j* b- e( q  m. `/ R
係唔係打左4支就會康復? 應該D石走左就會無事, 放心