破產聯盟

隻貓告急呀

wexchau 发表于 31-8-2012 10:49 ' `5 W: A* e3 X. |7 g  G
點呀,隻猫...

. }- G+ w/ G* y  i$ i, K, E) ~/ M今朝無胃口,唔肯食嘢,餵唔到藥,呢次好難搞
wahtung 发表于 31-8-2012 10:53 ' |1 p: J+ q% g+ V
今朝無胃口,唔肯食嘢,餵唔到藥,呢次好難搞
  O2 g0 k) r1 q, ^
無睇咩...醫生點講
; u3 x' e6 c# l/ I9 @- a
wexchau 发表于 31-8-2012 10:55 8 f( T: {2 n6 s0 I4 m2 }
無睇咩...醫生點講
- y( b( Z5 o; M" z
有睇,咪尿道炎,打咗支針,我同佢諣我隻貓好難餵藥,佢話如只係打針要嚟十日,真係好麻煩,咪比咗啲肉味啲藥丸佢,昨晚都好啲,但今朝又無胃口,有可能呢關過唔到
wahtung 发表于 31-8-2012 11:09
8 D7 E+ P7 k/ S" w& I1 \1 V, G! t有睇,咪尿道炎,打咗支針,我同佢諣我隻貓好難餵藥,佢話如只係打針要嚟十日,真係好麻煩,咪比咗啲肉味啲藥丸 ...
8 l( x: i9 N$ c
温sir 发表于 31-8-2012 11:15

9 }% O8 m2 K. Q2 B我今年真係黑到pk,樣樣衰嘢輪住嚟個老媽有時而家又輪到隻貓,幾時輪到我,係就快啲爽手呀
wahtung 发表于 31-8-2012 11:17
8 u' }  I/ q$ h) h' p+ ]4 v6 b我今年真係黑到pk,樣樣衰嘢輪住嚟個老媽有時而家又輪到隻貓,幾時輪到我,係就快啲爽手 ...

/ a) r$ O$ [/ _. ?" J咪學我諗D衰野,人生係咁架喇..梗有好多難關要過..樂觀面對,總會過到,明天又新一天喇,加油喇
wahtung 发表于 31-8-2012 10:30 9 v% ~* ]# F9 m. q
價錢都另一個問題,係啲獸醫有好多會拖症,另一啲真係麻麻地,在網上睇啲資料我覺得好多信唔過,因好多都係寫 ...
8 H; j+ {4 T: x$ V8 ?& ]5 \
不過, 有d錢收得唔平仲要比過期藥, 所以, 最好有人去開, 介紹, 太多衰醫生為搵水
smallcat 发表于 31-8-2012 11:37 0 ]8 i" ~" s! e
不過, 有d錢收得唔平仲要比過期藥, 所以, 最好有人去開, 介紹, 太多衰醫生為搵水  ...

' z3 q6 B' V! x係,有好多仲拖症,使咗錢又醫唔好,主人同隻寵物都辛苦
wahtung 发表于 31-8-2012 11:46
6 i$ f% p) l9 t' Z5 f, B$ G7 M係,有好多仲拖症,使咗錢又醫唔好,主人同隻寵物都辛苦

' a4 q' N( T* l: y; o: q; t* L 依家個社會好無良架喇  3 {; r; a  r* X2 V6 G+ i
等我 打壓下獸醫價先  推出十大措施
smallcat 发表于 31-8-2012 11:48
8 z5 K/ I! y8 [& q9 ^) _- R% P依家個社會好無良架喇  , v4 ]8 G2 m3 ^: k- L/ s) D
等我 打壓下獸醫價先  推出十大措施  ...

) N+ @: a' ]+ ^1 `/ j. w8 x貓兄,莫講話睇寵物,現時睇人都有啲醫生拖症啦,啲感冒傷風都好少睇一次會好起碼睇兩次,一般普通收費診金都二佰幾,兩鑊成五舊水無乜走雞
5 d% q4 E% t2 q( B* `- q# C9 ]
4 i$ \" C$ q# I( Q1 q, M
( n! U& \8 e  s" x, q& l呢度都有個獸醫評分網4 a/ u" Y4 R" v
http://www.pet28.com/veterinary.asp?S=64 |6 _  k0 b4 r0 h$ y/ {
wahtung 发表于 31-8-2012 11:52
& o4 L+ c# |& [8 F: L# D貓兄,莫講話睇寵物,現時睇人都有啲醫生拖症啦,啲感冒傷風都好少睇一次會好起碼睇兩次,一般普通 ...
" A0 {* e, z5 N" `7 ]0 D, V/ l
以前兩日藥變左 3日藥老奉  
smallcat 发表于 31-8-2012 11:55 3 U2 `- E& C8 G  j8 k- j' q
以前兩日藥變左 3日藥老奉
6 G$ J- |" l) }
俾三日藥仲未必會好喎,仲係抗生素,唔好都要食晒,因抗生素唔食晒日後對某啲病毒又抗拒
wahtung 发表于 31-8-2012 12:00 ; R5 d& u. [% Q4 p; n
俾三日藥仲未必會好喎,仲係抗生素,唔好都要食晒,因抗生素唔食晒日後對某啲病毒又抗拒 ...
" k+ g2 l0 [; m( W( E9 P, b. d
感冒一般唔好食抗生素, 除左個喉嚨發炎好勁, 食抗生素殺左腸入面好多 好既菌!
smallcat 发表于 31-8-2012 12:05
) c( _$ h, z3 I4 J* o感冒一般唔好食抗生素, 除左個喉嚨發炎好勁, 食抗生素殺左腸入面好多 好既菌!   ...
$ _4 b8 A( d( W# }( S1 l
一般西藥都好霸道架,所以有啲人咪去睇中醫囉
我個隻去開荃x  x 和都ok
kan6225 发表于 31-8-2012 14:40
5 S* Z. b4 r4 S5 d) u我個隻去開荃x  x 和都ok
9 O& J1 X3 ^# \% k% ?
唔該晒
kan6225 发表于 31-8-2012 14:40
6 B' @7 ?( y% f( K! ~3 y& W0 H我個隻去開荃x  x 和都ok

) Z& X8 k; U% v2 X4 V* s享和街安x大廈???近邊度嚟
隻貓今日排尿仍然困難,下午仲大嗌起來拿拿臨至電獸醫今日有無開診,知道有拿拿聲帶佢去睇,可能途中牠有啲緊張,在貓籠中賴尿,見到有血尿去到獸醫診所,經獸醫檢查要做導尿管手術,要麻醉,唉....真係心痛獸醫知道我無法餵此貓食藥,事後給我四支抗生素針藥,叫我每天為牠注射一支便可,估唔到尿道炎結石咁大鑊,個人真係好DOWN,隻貓又辛苦及痛,我又大壓力,今年真係唔知係咪撞邪,除為此事心痛,WAHTUNG有排咁鬼窮
wahtung 发表于 2-9-2012 22:30 ; j& d& d6 D9 p  ?  S* z
隻貓今日排尿仍然困難,下午仲大嗌起來拿拿臨至電獸醫今日有無開診,知道有拿拿聲帶佢去睇,可能途中 ...

S% H$ ?( Z! I) ]. o# j$ P打左針就會慢慢康復!    支持華貓% M5 ^4 ^& J/ A" }/ \
, k7 c% c/ K5 k2 h
係唔係打左4支就會康復? 應該D石走左就會無事, 放心