破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

隻貓告急呀

smallcat 发表于 2-9-2012 23:18 , h8 G$ B, Z: a+ C: O- c. _2 G
打左針就會慢慢康復!    支持華貓

- ]' z) c& w5 O4 a  N3 b" U1 S有心呀,貓兄,無計架,佢唔肯食藥,唯有用呢個方法
一般隻貓病, 情緒都會受影響, 華兄可以摸貓頭多D 鼓勵下佢!   
wahtung 发表于 2-9-2012 23:20
& U" }2 B" x0 B# ]2 l2 |+ A( o有心呀,貓兄,無計架,佢唔肯食藥,唯有用呢個方法

+ ]  O+ h$ p5 p# Q打針好似打頸既位?
smallcat 发表于 2-9-2012 23:23 & M+ i# L4 ~; q  Y! Y# n4 r& F
打針好似打頸既位?
& a( o: H+ H9 E% ?
佢後正頸對下位置,扯起佢部份皮下脂肪,吉落去注射,頭尾約兩秒左右
smallcat 发表于 2-9-2012 23:21
7 t! n' n( z3 C一般隻貓病, 情緒都會受影響, 華兄可以摸貓頭多D 鼓勵下佢!

$ \- O1 a9 W9 D1 {摸咗佢成晚
wahtung 发表于 2-9-2012 22:30 , r' D5 B6 p$ f! C$ `+ O
隻貓今日排尿仍然困難,下午仲大嗌起來拿拿臨至電獸醫今日有無開診,知道有拿拿聲帶佢去睇,可能途中 ...
: g/ @/ y% O* L8 O7 Q7 S. _
最緊要你自己放鬆D,你咁緊張,隻猫都感受到架,唔好比壓力自己,好快無事架喇
7 [% m" v3 ~! \$ ?/ g/ {' g& H
wahtung 发表于 2-9-2012 23:24
' Y. K4 }8 `; ~" f' `9 e佢後正頸對下位置,扯起佢部份皮下脂肪,吉落去注射,頭尾約兩秒左右

& s: O2 T  l- N1 }. h& h 自己打有D唔忍心
wexchau 发表于 2-9-2012 23:25
& z2 J. L9 _: p/ A" z( {  p最緊要你自己放鬆D,你咁緊張,隻猫都感受到架,唔好比壓力自己,好快無事架喇 ...
# z& x7 Q/ Z" n1 a; o
咁多嘢唔係話放鬆就放鬆,聽朝仲要精神科見醫生及醫務社工(係佢打比我的,有關我媽的事)
smallcat 发表于 2-9-2012 23:25
9 \* b) {1 d# k3 N自己打有D唔忍心

8 X3 L. T! g( r+ W  V哦,咁又唔會好痛,有可能佢都唔知,因用手抽佢小部份皮下脂肪,今日獸醫已教我點打
本帖最后由 smallcat 于 2-9-2012 23:34 编辑 + h7 C+ y: _' Y# Y& d# {- M
wahtung 发表于 2-9-2012 23:31
; m8 D5 c7 U; Z- v# |, b哦,咁又唔會好痛,有可能佢都唔知,因用手抽佢小部份皮下脂肪,今日獸醫已教我點打 ...

6 x5 ~( f4 _- L" V% l, z0 @ 我記憶中好似獸醫有用綿花濕濕(少少麻醉) 先打, 係唔係? 我都唔記得
wahtung 发表于 2-9-2012 23:28
, _+ G% V1 F: O8 R咁多嘢唔係話放鬆就放鬆,聽朝仲要精神科見醫生及醫務社工(係佢打比我的,有關我媽的事) ...
% @# A+ J) d; _0 X0 `- ]+ J
我明白呀,我都好多年才學到今天的心情,有些事我地真係控制唔到,只可以控制自己樂觀些面對所有事,加油呀
$ V" z9 [: {7 J# T
smallcat 发表于 2-9-2012 23:34
/ ]; y$ ~* F. ^2 x" l# n  |我記憶中好似獸醫有用綿花濕濕(少少麻醉) 先打, 係唔係? 我都唔記得 ...
# g/ ~7 V. Y% d3 f  C( I6 _
我見佢哋而家都無,至緊要係抽佢小部份皮下脂肪,咁佢會減低被吉時之痛
wexchau 发表于 2-9-2012 23:39
6 t' F+ L: D' @! q! a" I0 M: K我明白呀,我都好多年才學到今天的心情,有些事我地真係控制唔到,只可以控制自己樂觀些面對所有事,加油呀:h ...

4 z5 p+ k& P; I7 ] wex 兄我無油
wahtung 发表于 2-9-2012 23:40 % L( S: N$ s9 D7 m% n, ]& K/ W! }
我見佢哋而家都無,至緊要係抽佢小部份皮下脂肪,咁佢會減低被吉時之痛 ...

( D9 P% j  N1 J9 X' d涼生工作咁忙, 如果打針好似咁打法都幾方便
wexchau 发表于 2-9-2012 23:39 % t4 _( b3 A4 q& u. ]
我明白呀,我都好多年才學到今天的心情,有些事我地真係控制唔到,只可以控制自己樂觀些面對所有事,加油呀:h ...

! {2 Z+ m- {( F* x* N1 j我都好好多架,不過呢兩日俾隻貓嚇死,真係好大壓力,下午佢排尿時突然大叫,應該膀胱及尿道好痛,真係嚇死
smallcat 发表于 2-9-2012 23:40 ) F; a* N# P8 I. w
wex 兄我無油
. X1 I) v7 ?8 g$ U/ K
你又要...咁我實加比你嘅...加油呀,明天更好呀
. d! g0 C4 T( G1 C! Q* p- u( h
smallcat 发表于 2-9-2012 23:41 - u( d- p2 O3 N: F1 G# h
涼生工作咁忙, 如果打針好似咁打法都幾方便
8 b" `- s# w' @) U( u% X9 t5 t. x2 I
佢呢壇嘢大把時間做,三年為限先强制性的必讀科目,三年後你估有無咁多人反對,貓兄,唔好唔記得,香港人好多好快唔記得啲嘢架
wexchau 发表于 2-9-2012 23:45
; `* W- h% T7 f9 Q: I4 A你又要...咁我實加比你嘅...加油呀,明天更好呀
6 Z; k, I  ]* }! k7 h- Z
多謝晒, 但唔好比坑渠油我  或  女人口服液我
smallcat 发表于 2-9-2012 23:41
& v) ^2 I7 q$ Z& ^涼生工作咁忙, 如果打針好似咁打法都幾方便
7 Y/ F! `' J* K( b( Y
同佢打支長時間安眠嘅得喇..攪攪震
  `7 I$ T, Z2 ^8 @* z* _: w) e$ D
wahtung 发表于 2-9-2012 23:43
$ \% s9 a3 Y# \1 ?, L我都好好多架,不過呢兩日俾隻貓嚇死,真係好大壓力,下午佢排尿時突然大叫,應該膀胱及尿道好痛,真係嚇死 ...
' h0 |! b9 j, t/ a( V
但D石應該會排出來  抗生素殺左菌應該會止痛