破產聯盟

查看: 7146|回復: 10

預付卡

好多會員都問過嘅問題......好多會員都想再出信用咭
信用咭的確在生活上有好多方便,但同時有利亦有弊!
點幣?嚟得呢度.....都唔使我講啦,
當然,亦有會員話工作上有須要,又有啲面子上的問題,始終都想攞番一咭傍身!
之不過,我哋呢班有"身份"嘅人仕,要攞都唔係容易,退而求其次.....其實,仲有以下呢種咭可選擇嘅。↓ ↓

中X預付卡
無需申請,於購買及儲值後,便可到全球接受VISA(只適用於VISA港幣預付卡)/銀聯(只適用於銀聯港幣或人民幣預付卡)的商戶簽帳消費。適合送禮、公務、自用或紀念。

購買方便
中X預付卡可於全港各中X香港、南X商業銀行及集X銀行分行購買,無需申請。
購買時更可自由選擇儲值金額(港幣預付卡儲值額最少為港幣100元及最高為港幣5,000元; 人民幣預付卡的儲值額最少為人民幣100元及最高為人民幣5,000元。每次購買總儲值額不可超過HK$8,000),購買後的下一個工作天,即可使用。

我只係偶然睇到上文,忽然又諗起大家,所以至Post出嚟,唔係賣廣告,咪誤會!

咁都好似啲電話儲值咭咁,用到咁上下便增值
不朽都知有"預付卡",
但無用過.
覺得用"cash"現金仲好,
301朋友(老破)曾經用過,
佢最後都無再用.

原來好多時系統繁忙或出錯,,
分分鐘罰企在收銀前大半小時,
你咪用囉 !

用呢 D 咭冇乜用,同用發達通差唔多!!!!!

其實呢度 D 會員再想申請用信用咭!!!主要目的係 ~~~

1. 預定 酒店

2. 預定   機票或船飛.............. 等等

以上張咭就做唔到 ~~~~~~~~~~~   

會唔會 去d 酒樓餐廳食野, 唔知 預付卡係乜野卡 ?  或者部機讀唔到, 或者店鋪攞唔到code確認唔到張卡係堅定流?

以前試過用AE 彩x 酒樓唔收

或者預付卡又使唔使好似以前既卡要簽名 ?
20202003 发表于 22-8-2012 13:59
用呢 D 咭冇乜用,同用發達通差唔多!!!!!

其實呢度 D 會員再想申請用信用咭!!!主要目的係 ~~~

好似係分2種咭,一張visa、一張係銀聯喎!
酒店用唔到咩??
温sir 发表于 22-8-2012 18:06
好似係分2種咭,一張visa、一張係銀聯喎!
酒店用唔到咩??

聽講係唔可以做 deposit架   溫蛇
smallcat 发表于 22-8-2012 19:32
聽講係唔可以做 deposit架   溫蛇

嗯......明白 ! 因為戶口隨時可能無錢嘅,所以唔接受係合理,
不過無所謂,我都無諗過用佢
温sir 发表于 22-8-2012 21:24
嗯......明白 ! 因為戶口隨時可能無錢嘅,所以唔接受係合理,
不過無所謂,我都無諗過用佢{:4_1 ...

所以, 預付卡無很大作用, 但可以備一張小銀碼, 因為急起來真係唔夠現金都可以頂住先!

301 補充一下"預付卡",

中X預付卡 : VISA 及 銀聯 標誌商店消費.
                100元起 ~ 5000元 買後翌日可用.(見下圖)
                現發行出了中行百年紀念裝,至下月底.
                    適合送禮(有禮封)或自用.
http://www.boci.com.hk/chi/prepaid/boci_prepaid.php

創X預付卡 :100元~5600元 買後可即用.(見下圖)
禮封都無.
http://www.chbank.com/tc/personal/cards/pre-paid-cards/chong-hing-gift-card/index.shtml

以上兩張301均持有及使用.
例如連鎖店免簽拉卡便可,方便.

注意:
*(一次性)用完額不能充值,真失敗.
  銀行又不甲用收手續費,
  真係做卡成本都蝕埋.

**不能網上消費,
     訂酒店,團購,免了.

***購買時均要紀錄身分証,係咪"多舊魚",

可找人代購買.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我都有一張預付卡係2011年我嚮馬會員工投注遊戲全年最高分第三名,季度最高分第二名但佢話張預付卡可以充值@@" 我係咁拎咗馬會2000旅遊禮券+1000預付額