破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

信用卡升級投訴兩年27宗

消委會在2010年及2011年,共接獲27宗有關信用卡「升級」的投訴。
大部分投訴人不滿意發卡機構採用「選擇退出」(opt-out)的推廣手法,要求他們如不接受其信用卡自動「升級」,須通知發卡機構。
有投訴人收到銀行的信用卡「升級」邀約信,信中說明如卡戶不接受提升信用卡,須在通知信寄出後60天內知會該行。由於銀行的服務熱線線路繁忙,投訴人多次致電仍未能成功聯絡上該行職員,擔心60天限期過後會被徵收港幣1500元的新卡年費,最後要求消委會代為跟進。
另一投訴個案中,投訴人因為未有確認被「升級」的新卡而失去原有信用卡共6萬6439的原有信用卡的積分。原有信用卡的積分有效期至2013年,投訴人稱她未有收到銀行的通知,指會將其原有的信用卡積分轉至新白金卡帳戶內。投訴人向消委會求助,要求該行讓她繼續使用原有信用卡的服務。
消委會建議,發卡機構在推廣信用卡「升級」時,應採用由卡戶「選擇加入」(opt-in)的安排,並給予卡戶充裕的時間考慮和了解提升信用卡後的條款及細則、待卡戶回
覆同意後才作出相應的安排。
消費者在考慮是否接受信用卡「升級」邀約時,應了解新卡的條款及細則,以及發卡機構處理舊卡帳戶的安排。
我用恆生信用卡, 係普通咭, 佢加我信用額
但我好驚會洗突
其實我想佢upgrade 我去白金卡, 但唔想佢加我額
kitti 發表於 1-6-2015 18:13
我用恆生信用卡, 係普通咭, 佢加我信用額
但我好驚會洗突
其實我想佢upgrade 我去白金卡, 但唔想佢加我額

普通咭, 白金卡, 一樣咁用,
衹係年費不同
2 隻都永久免年由費
但諗下其實都係咁用
用落係無分別
好多永久免年由費都是有條件的,
例如要你超過某簽賬額
sydney2000 發表於 2-6-2015 23:24
好多永久免年由費都是有條件的,
例如要你超過某簽賬額

我用GE係恆生enjoy card
無條件永久免年中費
我都係enjoy 普通咭
問過係永久免年費先申請
我無做野
但係中銀有2張信用卡
準時還錢
申請個陣2萬額
後尾加到8萬
好怕洗突
叫佢唔好加額
維持原有2萬額
以前都20000 升 55000 都係email話不同意升額,  不負責 20000 以上結欠,   唔駛幾個鐘就downgrade番