破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

家貓的乾洗篇

! U0 U; ~6 P- ]% H2 i
) p' r7 W/ ?# O0 @/ ^$ P) e有些貓兒,天性怕水,可能會長期抗拒濕洗(我家中兩隻貓就係咁例子),如果是長毛貓,貓主就更頭痛了。  Q; J  }9 U8 x2 A0 c

0 g0 b$ s- a2 ^) s/ a4 B% L+ V* J8 Q所謂乾洗,即是灑上貓用的爽身粉,但灑時要用手掩蓋著牠的眼耳口鼻,以防爽身粉灑了進去。2 f8 M6 _# [5 @! `
2 c( P; X9 ?# t7 B( D4 g) k6 U0 N8 y
貓用爽身粉能夠吸收不潔的物體。我哋只要用刷子或梳子慢慢哋把爽身粉再擦出來的,便能夠一併擦除污垢。+ w% v$ X7 F6 s2 O$ B3 Y* I

1 `' R/ {5 r+ K但爽身粉不可過多,必須灑得均勻,否則會積成粉團,反而不美。5 t/ G+ g9 S' f- R& W2 z1 J- }5 q
7 @  w. ]8 e; m+ e
我哋替貓兒乾洗時,先噴稀釋了的護髮素溶液,要噴的均勻,並用手遮蓋牠的眼耳口鼻,然後用梳子擦毛,一層層依次咁擦,要有條理和系統。; z) y; L: G& H3 K7 z( O

) b% F$ W9 t0 z+ s# t8 p9 h第二個步驟,才灑爽身粉,要灑得均勻而稀薄,然後又再擦出粉末。" n: K) `/ y! q

; e+ {* \  E% S+ e護髮素和爽身粉的作用,都是除去長毛和皮膚上的汚垢的。  ]% A' Z' O9 m0 k0 t& u  W
反而乾洗我又未試過WOO: n; V- A* I- P* t  c
' A; w* ~8 i' p3 v
多謝分享
annie728 发表于 18-12-2011 02:21 9 T# C' [. R5 S; w
反而乾洗我又未試過WOO
# e* Z  B) G3 r/ g
. B# N& e( X! X4 j多謝分享

( [& U5 B, D* A& t- b因你啲貓唔怕水嘛,我果兩隻貓天生怕水
wahtung 发表于 18-12-2011 16:33 7 C. w* [. ?( m4 R: M# l+ U4 ^
因你啲貓唔怕水嘛,我果兩隻貓天生怕水

* H; V  ?; C3 J- _哈哈 係我夾硬黎咋 我要搵兩個人幫手先沖到涼 跟住大家都會傷痕雷雷!!~~
annie728 发表于 18-12-2011 16:44
4 |& }  W5 Z; M. C0 R' R) X哈哈 係我夾硬黎咋 我要搵兩個人幫手先沖到涼 跟住大家都會傷痕雷雷!!~~ ...

8 @% x- u# V) x6 ]# |/ h9 |嘩,乜沖個涼咁大工程架仲要損手架,照計牠習慣咗仲會反抗咩
wahtung 发表于 18-12-2011 16:45 6 R$ R' Q# x* ?
嘩,乜沖個涼咁大工程架仲要損手架,照計牠習慣咗仲會反抗咩
* t" _; D2 h+ V* v7 E
梗係會啦 無嘜貓真係鐘意用水沖涼 亦都係因為我迫得佢多 宜家只要帶佢入洗手間 佢就會嗌!!~~~跟住攬緊我" f$ j; T7 U! A, ~
annie728 发表于 18-12-2011 17:16
; `& v& c. p, y* c6 G0 [4 D1 h梗係會啦 無嘜貓真係鐘意用水沖涼 亦都係因為我迫得佢多 宜家只要帶佢入洗手間 佢就會嗌!!~~~跟住攬緊我
; y& W4 J8 {' z4 \2 X ...

& W. r: {9 }' x" h% D: k, i0 o咁減一半用乾洗囉,真係無咁煩架,一樣去到汚垢,買啲貓用爽身粉試吓啦
wahtung 发表于 18-12-2011 17:23
4 w8 n; _- l4 R* j- u# i咁減一半用乾洗囉,真係無咁煩架,一樣去到汚垢,買啲貓用爽身粉試吓啦 ...

8 W" Y; G9 s. q5 a% s* A9 W  O/ d. E宜家呢個天氣一定要用乾洗啦 如果唔係凍死i仔啦 得閒試下先
annie728 发表于 18-12-2011 22:20 ) X. ?  m! e  }, r& \- p
宜家呢個天氣一定要用乾洗啦 如果唔係凍死i仔啦 得閒試下先

8 l  v" C2 s( X9 A# G3 _$ o# {3 B咁凍天氣有乾洗好啲,試試啦