破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

吹貓經

wahtung 发表于 4-11-2011 20:39 $ u7 F4 Q# `1 q3 A' [% ~
我今日去我朋友屋企睇到佢隻英國短毛貓,好可愛,又好肥,叫啊豹

, [: q7 g& O/ v+ {1 z. l( M; k活生生的老虎雖絕迹香港多年,但與老虎近親的貓隨處可見。幸運的貓得到主人愛惜,不幸的則流落街頭變成流浪貓。[url=]愛護動物協會    [/url]近10年已為逾2萬隻流浪貓絕育,近年成效顯著,由協會人道毁滅的貓逐年減少,由2006年前每年至少3000隻,至08年已大幅減少一半。
, G& q/ q5 b& e- r- c % g7 f& J+ I& _# A
4 u' j' z( n- k1 F, s3 x% n6 s8 T
- h* Y; l+ R! Y: Y7 r8 Q# g* {
義工彭美麗正在逗愛護動物協會的貓兒玩耍,協會執行總監麥履善希望更多市民在新一年懂得愛護動物,尊重動物的生存權利

- ^! e9 `4 v) t/ r7 {5 S5 D流浪貓絕育植晶片剪耳識別) g8 m+ L9 J" d& P) h; D
在街頭遇見崩耳流浪貓,如耳尖剪掉小角,代表牠已接受絕育手術。「貓隻領域護理計劃」(下稱CCCP)的義工捕捉流浪貓,做絕育手術及植入晶片後剪掉耳尖以資識別,然後放回原地。香港愛護動物協會執行總監麥履善(Sandy Macalister)表示,計劃由2000年開始至今,已為逾2萬隻流浪貓絕育,比殺貓更有效控制街貓數目。
+ l5 z" b( Y) y$ g- N& `4 J& j2 U - |6 e9 V! \$ ]& |" C

- u- c: c0 I; o4 |  a0 K8 Q3 {同樣是貓科動物中體型超大的獅子和老虎,若打架誰會贏?這是民眾最常問的問題,動物園表示,老虎分布在叢林,而獅子除了少數族群的亞洲獅分布在印度西部外,主要分布在非洲地區,基本上老虎和獅子在自然環境是碰不到面的,沒有機會互相搶奪獵物,很難預估兩隻「大貓」打起架來究竟誰贏。
4 V& j. H' y# N. N6 Q) ~
wahtung 发表于 4-11-2011 20:39
. m" f* {# \- ^3 G8 l; x5 \  P+ F我今日去我朋友屋企睇到佢隻英國短毛貓,好可愛,又好肥,叫啊豹

1 w1 L' K' ]. V# D% j* Q5 ?' A% G" P5 _' h

3 Z7 v( A4 u0 P4 i/ }$ ]3 {" t2 k
7 z  v6 z" t4 u* w8 U
0 L$ ]! L# x! j. _3 C, Q" C" @2 t# L. ?, X$ L; L7 p$ T" {

# Y2 w1 a/ q: o8 G6 b# m) _
) D7 c( O  S( I5 U; K" D
  A4 ?' b, E( w5 z+ l- `- ~大眼仔與小虎近照

( S% D; G; r3 _ . [# Y8 t/ g' v8 d" ~8 T$ Q

; C2 B9 s( ?6 P! X8 |; t+ P6 y

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

: ~* w! x* c2 f1 r, U( \  @- l7 w/ h  Q

% B0 W* I  Y" \
1 [& x: y/ N3 ]8 a! J( ]
- x; Q& \, C) m1 K) j- D) w1 H$ N: C( R* ^5 [# Q" J
仲有幾張大眼仔小虎照片
3 j6 ]; Y! z7 R+ b2 E

B% j& f; |; h0 s5 K' O5 k
; d6 D3 |. r& w; [& K+ _
$ V" r6 x. ^; {7 i/ g

本帖子中包含更多資源

x
下邊果隻好靚喎,死喇,越黎越想養貓添
cc4321 发表于 13-11-2011 23:39
7 G! ?# ?- [5 E& Z1 L+ d3 e1 Z下邊果隻好靚喎,死喇,越黎越想養貓添

( [& l" Z, Q% [& S. }1 u呢隻係大眼仔,係隻老貓嚟,成十六歲
wahtung 发表于 14-11-2011 10:50
# y7 X% Z; e# k3 t呢隻係大眼仔,係隻老貓嚟,成十六歲
0 v( p* z- R' R
16歲KEEP得幾好喎,我個隻都有15/16年,瘦到得棚骨
cc4321 发表于 14-11-2011 10:55
& p5 o9 T: c) I$ {$ H- [! L5 z16歲KEEP得幾好喎,我個隻都有15/16年,瘦到得棚骨

7 t9 W" f' C  L' g係呀,佢真係KEEP得好好架,佢身體都係算係咁上下,只係每年打一次預防針,但我都有心理預備,因一般貓狗年齡都係咁上下,自己咪珍惜吓同牠的時間養咗佢十六年,真係呢段感情好深的
wahtung 发表于 14-11-2011 11:05
* R; C& z) G, B! E0 t5 U1 ^3 B係呀,佢真係KEEP得好好架,佢身體都係算係咁上下,只係每年打一次預防針,但我都有心理預備,因一般貓狗年齡 ...

% i- r3 V+ j  r* g( M1 \9 L& }5 s養貓養狗呢d真係要投入真感情,接受唔到生離死別就千萬唔好養,依家我養龜幾好,冷血動物同你無咩交流,離開左都唔會太傷心
cc4321 发表于 14-11-2011 11:17 9 F; a! {. _7 ?0 L. `
養貓養狗呢d真係要投入真感情,接受唔到生離死別就千萬唔好養,依家我養龜幾好,冷血動物同你無咩交流,離開 ...
  I# }9 @* P6 n/ ^
我仲記得我讀小學時養獅子頭金魚,佢去咗後哭咗好多日
wahtung 发表于 14-11-2011 11:23 . T! b% F3 Y, [8 N* A$ ^
我仲記得我讀小學時養獅子頭金魚,佢去咗後哭咗好多日

- [5 W% N+ J9 r/ A+ q! ^7 r睡得好可愛- n! o5 X! k: v9 i
5 l6 u- Z  O' [" L. t# Y

( {1 f/ Q$ H0 Q  v( ^, s

本帖子中包含更多資源

x
wahtung 发表于 23-11-2011 22:51 0 f- j& m/ k6 T
睡得好可愛
6 K! q3 c6 r2 A! I+ o/ p% @
今朝又幫大眼仔及小虎影番幅相
9 U' p$ w- X' d; ?: a6 w: }+ \& n  _& v" C, l- y6 L

+ c, ?( ]# ^1 ]- W' h

本帖子中包含更多資源

x
  L/ s1 T0 j  n7 h) l
wahtung 发表于 24-11-2011 23:04 ( s7 z1 M# k0 m
今朝又幫大眼仔及小虎影番幅相

- r3 }2 [5 ~7 g# a- q
9 E, r1 u& a# p$ H2 |; a6 w
3 s2 ?9 w0 S) l9 z; E, @% H( O. l: o9 D6 v- w7 U
! J; V4 s, t7 C& d, u* l2 p
& Z; A/ l# T( _

! f+ D, q! P7 v  C; U2 @8 s- v% e! f- d! _/ O
% V- Z/ |( v. k0 c5 G

本帖子中包含更多資源

x
wahtung 发表于 23-11-2011 22:51
: t% f- c( |6 b% P, i: W4 r睡得好可愛
/ d& `8 J' Z+ ^; s+ A$ {
嘩 無睇一排 多左好多相呀....呢張好得意

$ F& w6 y1 g3 b8 J, }# d" Z$ i. L. P, I/ E* A

1 H! R/ E+ }- \9 Z最近天氣凍 i仔都要著番件衫保暖
, c  E' C: r4 v0 L0 v
, z$ ]$ L4 P5 ?) j* B, g1 Q6 L

5 y; [; C2 P8 {$ N1 |/ E( e2 H$ T  c我好鐘意i仔呢個訓覺既樣子 無論佢宜家幾大個都好 我都仲覺得佢個樣好BB呀...7 U5 c+ O& J, L, B- S8 N% B$ `
annie728 发表于 4-12-2011 23:27 7 X6 h3 F9 {2 }+ C! s: }
嘩 無睇一排 多左好多相呀....呢張好得意

/ c' e7 `) }9 _/ y佢兩個係好得意架
wahtung 发表于 5-12-2011 10:44
% D' o6 R. j  Y佢兩個係好得意架
; Z  b6 M- W. g& H
annie728 发表于 5-12-2011 12:23

; b3 r, l& n# A4 l7 {( A" A你隻貓瞓得好可愛,咪咪細眼好陶醉
wahtung 发表于 5-12-2011 12:26 & L9 s- @: {" Z& L* _0 M3 C
你隻貓瞓得好可愛,咪咪細眼好陶醉
/ ?* O4 O- h5 h& Q7 n6 M9 d" O
係呀 呢d相都係最近影架

( M4 }0 R6 u0 h& |0 w% r早個星期去老媽子度影,肥婆 ; n) M! Y- c' Q

4 W1 H/ l! q/ F* g8 T. ]9 @' {4 r' _' y( B) I( U! W

本帖子中包含更多資源

x