破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

解破後想申請信用咭一問

解破後想申請信用咭一問 ...

此 topic 瀏覽似破紀錄 !
受歡迎瀏覽當然是有需求.

現今世代確需"一卡傍身",
但不理是否曾破,都宜慎用.

過來人 301 都擁有兄弟精明VISA,
但通常用,包括網購都用 Travelu..MC 預付卡(以前講過),
等於錢包現金找數,
盡少俾機會先使未來錢.(信用卡=魔鬼)

即使真用了 credit card ,
便儘速交結單款項,
如此這般才易及快提升"TU".

*稍後須另闢 topic 論"解破後信用卡".

我完成左之後已經就宗銀同痕身 2 張白金卡. 成功打破左好多人話只可以申請財仔卡定論!
同意301所講,去旅行出TRIP真係有需要。但是一定要準時找數。
2面刃,有可以方便自己理財。一不小心就出事。
PS: 我已經出過事2次。一次19歲第二次22歲。代價有5年要同銀行打工。浪費左5年光陰。
所以我直頭係SET咗自動轉帳全數交,費事唔記得交
現在用卡都非常小心, 時常提自己信用卡係傍身物,未到緊急或必須時(酒店按金)都唔拎出黎。
mickey7100 發表於 27-8-2015 17:53
所以我直頭係SET咗自動轉帳全數交,費事唔記得交

自動轉帳最好, 吾怕吾記得交罰手續費
我08年破產, 12年解破.....比左解破紙tu...但tu冇評分....8年的士司機... 13到現在申請過中銀同恆生咭, 安信精明咭都失敗... 破產其中一間是aeon ....現在只有一張enjoy 消費咭...但我想方旅行租車...消費咭好像不能做按金......各位師兄有冇意見比下我....萬分感謝.....
dicky6317 發表於 18-9-2015 00:09
我08年破產, 12年解破.....比左解破紙tu...但tu冇評分....8年的士司機... 13到現在申請過中銀同恆生咭, 安 ...

你冇試過申請Aeon咭?? 另外恆生你之前有冇牙印??
恆生張消費咭應該都可以做到按金,只係佢係扣賬而唔係記賬.....
同aeon 以往有欠債,斦以未试,恆生冇牙印,滙豐有,如果張消费咭可以解决到国内外租車按金問题,我是不一定需要信用咭的,但有師兄試过神州租車和日本及17国外租車使用消费咭扣按金嗎?谢師兄们回复。。
dicky6317 發表於 18-9-2015 11:50
同aeon 以往有欠債,斦以未试,恆生冇牙印,滙豐有,如果張消费咭可以解决到国内外租車按金問题,我是不一 ...

AEON 卡就萛你之前有欠債, 都好大機會批, 當然要交得齊文件, 而且通常只有$5000 限額
小浩南 發表於 18-9-2015 20:42
AEON 卡就萛你之前有欠債, 都好大機會批, 當然要交得齊文件, 而且通常只有$5000 限額 ...

或者我會去試下, 門市好定網上好?
解破咗7年先前試過申請aeon, 恒生, 獅子同交通但申請時冇比埋解破令, 除咗aeon外全部先前都冇欠債但結果全部都唔批, 連有mpf 同用嚟出糧嘅獅子都唔批, 早幾日睇返TU 係I級同仲有欠債响度咁就fax 返張解破令比佢叫佢哋update返資料, 請問係咪要冇機會申請到咭呀
cacctung 發表於 21-9-2015 15:55
解破咗7年先前試過申請aeon, 恒生, 獅子同交通但申請時冇比埋解破令, 除咗aeon外全部先前都冇欠債但結果全 ...

你呢個問題真係有D "CAKE"手,
1)你冇更新TU 資料,咁你依家更新左。D 記錄會因為剛剛更新要再保留多7年,定係由於保留期限已經過了會即時刪除呢?
2)不過有件事我一定答到你,如果以上情況係後者,你可以逐間銀行打電話去要求取消記錄。由於 TU 只係負責 KEEP DATA,記錄擁有權係銀行,所以要銀行OK就冇問題(如果唔肯你要求書面解釋,之後打電話去香港金融管理局,投訴銀行處理你既 TU 記錄情序不當)  到時就人招呼你。
3)你先前申請你俾唔俾得足D文件呢個都係好重要既因素!我覺得你 XXON 已經批左卡俾你,你可以用佢算返TU 先。我都可以申請到,你唔會冇機會既!
你做份工多過3年
由今天開始保留最少2年既稅單。
保留糧單
最少2年MPF 每到5月既statement
每一個月一出糧就打薄,(申請卡時用薄仔影印好D,銀行可以清楚了解到你係唔係月月清)
你有以上文件 UNJOY 會接受,不竟佢真係好進取!
請問我係咪應該等埋UT update 埋個報告先, 如果依然仲有show 銀行欠款咁就打去銀行叫佢哋更正返? 係咪我打去銀行同佢講我已經破解咗7年佢哋要將UT 嘅資料delete 埋我係冇欠債? sorry, 我太多問題
重新戰士 發表於 21-9-2015 21:24
你呢個問題真係有D "CAKE"手,
1)你冇更新TU 資料,咁你依家更新左。D 記錄會因為剛剛更新要再保留多7年 ...

TU,無記錯,係計最後更新。所以要等多幾年!
cacctung 發表於 22-9-2015 13:29
請問我係咪應該等埋UT update 埋個報告先, 如果依然仲有show 銀行欠款咁就打去銀行叫佢哋更正返? 係咪我打 ...

冇錯!睇左先啦 2舊水唔慳得
ching,我已經睇咗佢就係仲有show某d舊數仲響度所以fax咗解破令去等UT Update完再睇d數仲有冇響度,thx~
cacctung 發表於 26-9-2015 09:28
ching,我已經睇咗佢就係仲有show某d舊數仲響度所以fax咗解破令去等UT Update完再睇d數仲有冇響度,thx~ ...

交回"解破令"copy 後update TU,
""其他撇賬戶口紀錄,則自解破日後年清除.""

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=13938&extra=page%3D1
本人2014年12月解破,今日收到兄弟電話信用卡已批,簽賬額有$20000
太開心了
danielwu 發表於 29-9-2015 10:44
本人2014年12月解破,今日收到兄弟電話信用卡已批,簽賬額有$20000
太開心了

恭喜......珍惜  !!

兄弟上月初全面提升息口,
近期又大做promo,
可能寬鬆了一點既,
非必要勿使用.

301 發表於 29-9-2015 12:37
恭喜......珍惜  !!

謝謝提點!