破產聯盟

解破後想申請信用咭一問

請問我是否真的可申請信用卡? 而不用買預付卡出TRIP呀?
聽講有兄弟話最有機會是申請AEON信用卡, 但我破產前曾經欠他們錢, 請問有無其他兄弟有類似情況, 而申請到AEON信用卡呢?
19# survivor

X銀銀行預付卡
http://www.boci.com.hk/chi/prepaid/boci_prepaid.php

X通銀行..卡
http://www.bankcomm.com.hk/tw/creditcard/bcom_giftcard.html

有電話可查詢架.

解破後根本申請到信用卡,
使 ...
301 發表於 2010-10-15 16:35

你有冇申請時比埋解破令間bank呀??同埋批左幾多比你呀
我想問破產期間可否用預付卡?另預付卡可否用於網上購物?
我想問破產期間可否用預付卡?另預付卡可否用於網上購物?
super_skuller 發表於 2010-10-24 02:25

我已出咗張中x禮物卡,其實即係預付卡,樓上問題答案係可以!
想問: 咁既情況下, 可唔可以叫屋企人申請附屬信用卡給自己?
各位兄弟,

我自己都有同樣嘅問題,所以呢幾個月都不停去揾資料,同埋親身去銀行問。

下面係我揾到嘅資料,大家可參詳:

1) 預付卡: 差不多所有銀行都有,但係好多限制:
A) 卡上沒有名字 (有一D直情寫住Gift Card)
B) 不能增值,如你買咗一張有5000元嘅預付卡,你係唔可以再加錢入去,用完5000元後,只可再買另外一張卡。
C) 最重要嘅係,銀行話比我知,預付卡有好多係唔可以做Pre-authorization嘅,即係唔可以當酒店住房嘅按金/租車按金用,俾錢可以 (我相信好多同我一樣嘅朋友就係因為呢個原因先需要張卡^^; 我無試過,只係銀行職員同我講)

2) 扣賬卡:我揾過好多銀行,但只有2間銀行有,富邦同恆生。但富邦係上年開始唔再做新嘅扣賬卡。所以依家只有恆生有 (我自已用緊,用咗1個月左右)
A) 恆生Enjoy消費卡 (記住,唔係Enjoy 卡,係Enjoy 消費卡),張卡有Visa Function, 但無得借貸,你入1000,就可以有1000用,另外,要申請呢張卡,你一定要有恆生户口(建議要埋E-Banking)。當張卡唔夠錢俾嘅時候,銀行會係你户口自動過500或1000去張卡到 (每日最多1000(自動),無限(自已過 -經E-Banking / 櫃員機 /銀行排隊都得)
B) 所有消費卡都係白金卡,表面上同正常卡無分別,但係如果細心睇係有唔同嘅,正常嘅Enjoy Visa 係有Visa Wave Function,但消費卡係無嘅。
C) 可網上購物,仲有恆生網上認証
D) 熱線話可以當酒店住房嘅按金/租車按金用,但未試過。

當我係銀行申請時,D職員都唔係好知有呢張卡,淨係話有Enjoy Visa, 但係當我開咗户口同埋E-Banking 之後,係E-Banking裡面有得申請,申請3個星期到就收到通知去攞卡,衣家用緊。)

***)
恆生Enjoy消費卡:
https://bank.hangseng.com/1/2/ch ... ions/spending-cards

希望幫到大家。

(幾時可以入到IVA論壇呢^^;)
21# chrischoi6688

sorry 我申請唔到AXON是因為4年前欠佢數而破產
noeyec 發表於 2011-6-15 01:08

我破之前都有欠AXON, 不過解破後都申請到!
我09解破!即去兄弟申請visa ok! 得5000,個個月碌,個個月淸用左3個月加到10000,跟住10年仲批左20000貸款分12期!
請問恒生張 enjoy 消費卡有冇得享受一d 鋪頭或者食肆既優惠, 同埋可唔可以賺分 / cash dollar 之類呢?

thanks.
redlion 发表于 20-5-2011 11:54
各位兄弟,

我自己都有同樣嘅問題,所以呢幾個月都不停去揾資料,同埋親身去銀行問。

多謝你的分亨,因為香港人,無信用card真的好不方便,原本打算4年後,在一d財務公司開的銀行申請信用卡,如兄弟,大象,e安等,而家多一樣考慮
macauranger 发表于 13-12-2011 21:49
呢四年以來已習慣用cash,鬼死咁方便,而家隨身都帶一兩萬出街!

哈哈!仲勁過我!我都只係日日袋住三幾仟啫………
温sir 发表于 13-12-2011 22:22
哈哈!仲勁過我!我都只係日日袋住三幾仟啫………

溫蛇有無申請翻張卡呀? 無卡其實生活都好正常, 但最怕係銀包仔唔夠錢點算呢?

macauranger 发表于 13-12-2011 21:49
呢四年以來已習慣用cash,鬼死咁方便,而家隨身都帶一兩萬出街!

師兄, 咁多cash不如做張預付卡, 5000蚊額去代替其中5000cash, 好過咁多cash咁厚

macauranger兄,你平時出街小唔小心.唔太小心的話通知去向
macauranger 发表于 13-12-2011 23:30
上次買地通拿,都係現兜兜,唔係好厚姐!

嗯, 我都係怕依家坐車好逼, 如果真係有扒手會危險少少咁解
我將來解破後都希望有張預付卡, 主係希望係代替cash, 太多現金我都有少少唔習慣, 驚自己唔記得有無跌左, 有時論盡既時候
smallcat 发表于 13-12-2011 22:34
溫蛇有無申請翻張卡呀? 無卡其實生活都好正常, 但最怕係銀包仔唔夠錢點算呢?

...

好簡單啫!無錢咪唔買囉,
必要時就叫老婆用咭,可以控制自己使錢,又可增進感情
温sir 发表于 14-12-2011 00:26
好簡單啫!無錢咪唔買囉,
必要時就叫老婆用咭,可以控制自己使錢,又可增進 ...

溫蛇, 其實我係怕自己, 基本上用錢唔怕超出預算, 怕係論盡 跌左錢或帶唔夠錢就死了  到時仲有張卡可以翻屋企咁解   不過, 好在依家仲有八達通, 只要唔會唔見八達通就應該可以翻到屋企
其實最驚係在大陸, 你知大陸無錢去醫院係無人救的

我最多都係五舊水,同理張提款CARD,可以用EPS嘛.
macauranger 发表于 14-12-2011 13:31
個人意見,credit得第一次,就會有第二次,以前爭咭數就因為咁!

師兄, 我以前欠卡數係比人累的