破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

解破後想申請信用咭一問

小弟05年解破,06年家人比咗張附屬白金visa,07年有幸買到間居屋,按"痕身",自僱人士(即每年呈報收入幾萬),11年申請enjoy預付卡批咗,14年被痕身電話邀請master卡,批咗白金卡,信用額40000

多謝分享.  發表於 12-6-2014 12:23
Benz雄 發表於 12-6-2014 12:11
小弟05年解破,06年家人比咗張附屬白金visa,07年有幸買到間居屋,按"痕身",自僱人士(即每年呈報收入幾萬),11 ...

始終都有得用番信用卡日子的
Benz雄 發表於 12-6-2014 12:11
小弟05年解破,06年家人比咗張附屬白金visa,07年有幸買到間居屋,按"痕身",自僱人士(即每年呈報收入幾萬),11 ...

好有參考價值。
我而家洗左底,年薪都20K。成功申請hsbc金卡同恆生白金卡了

good, 珍惜 !   發表於 19-8-2015 18:42
而家用卡都會再還下下期D卡數,一定唔會再欠銀行錢了
本人解破後三個月左右,憑"解除破產令"巳成功申請Aeon $5000額的信用卡,何必要買預付卡? 早前曾經看到此帖,我也以為沒辦法申請了,所以閱讀了很多有關預付卡既資料,現在有張正式既信用卡我巳很滿足了。
希望我既分享可以幫到大家

thanks, 珍惜 !   發表於 19-8-2015 18:42
大家暫時不應該去申請,等到十年後,我就是一個成功的例子。是因為環聯要破產人到十年後才會自動注銷,但最好申請前fax你張解破信到它們office,再等3星期先apply,成功率有90%以上。(當然最好之前無壞賬的銀行)
去年底已解除破產令,上月申請"兄弟"信用咭,昨晚信用咭已到手(之前沒有牙齒印),真的很開心!

恭喜, 珍惜 !  發表於 20-6-2015 11:14
上年年底畢業,但到今年5月先攞到解除破產令,7月頭申請"兄弟"信用咭,終於昨天收到,有$10,000LIMIT,比預期高,已經好開心,其實呢4年已習慣冇卡用用,申請番張卡都只係方便去旅行網上訂酒店用,最攪笑係最後一次係電話核對完所有資料後,當然都有提已收到我張解破令,之後佢居然問:「你需唔需要借錢」,我話唔駛喇,見過鬼仲唔怕黑咩

你唔係上網申請,你係直接去分行申請?  發表於 13-8-2015 14:56
珍惜,珍重。  發表於 11-8-2015 11:29
mickey7100 發表於 11-8-2015 11:17
上年年底畢業,但到今年5月先攞到解除破產令,7月頭申請"兄弟"信用咭,終於昨天收到,有$10,000LIMIT,比預期高, ...

請問你申請時連埋解破信比佢,定係之後先後補比佢?

我申請時已經俾埋  發表於 13-8-2015 11:14
我係網上申請,同時俾文件時一併將解破令俾埋,因為根本一查就查到,遲早都要俾,不如一開始就俾.
mickey7100 發表於 13-8-2015 15:07
我係網上申請,同時俾文件時一併將解破令俾埋,因為根本一查就查到,遲早都要俾,不如一開始就俾. ...

你有無去環聯更新資料?

有  發表於 14-8-2015 10:39
mickey7100 發表於 13-8-2015 15:07
我係網上申請,同時俾文件時一併將解破令俾埋,因為根本一查就查到,遲早都要俾,不如一開始就俾. ...

我申請AEXN 時就連解破信都無俾, 當普通申請咁, 結果都批到
尋日收到SMS批左張宗x銀行白金卡,等收卡。之前有好多師兄話有過老破或者DPR/IVA 既朋友好難申請,可能我份工返左7年亦是大公司。所以我可以申請到痕身同宗x銀行。依家有2張得閒用左買下煙同交1000蚊保費同增值百達X就算。搞返好TU再申請買樓。
其實以前銀行都好睇TU REPORT。但是跟據我所知道,銀行信貸個邊已經將TU作為參考值資料。(早3年前銀行未行電腦計分)所以又未必一定要去申請財仔卡。
同之前C HING 所提,你拎將財仔卡始終好多人都會知道你可能有前科,所以銀行先唔批卡比你。
大家如果畢業左一段時間,銀行又個個月有剩,我相信只要提供多D資料銀行冇理由唔批卡俾你。
"本人以上2間銀行都有MPF供緊"呢個是現在批卡比較重要因素,但亦不是唯一因素**
是的,
同意'戰士'説法。
TU 祇是發卡機構之參考數據,
301認為細銀行更未必依據TU分數。
每月餘款在儲蓄戶口必成更有力被批出信用卡之支持原因。
請問戰士,你係去分行定上網申請架?
痕身我就平時拎FORM 交文件去:
有HK ID COPY, NAME CARD, STAFF CARD, 銀行薄仔,痕生MPF STATEMENT, 地証, 過去2年稅單, 糧單(3個月)
宗 X 銀行,
行開銀行俾職員撩左2野咪申請
HK ID COPY, NAME CARD , STAFF CARD, 其他一樣都冇俾。3星期後通知批左
不過有年事我都幾肯定,銀行睇我地呢批出過事既人。一般批刻會比較慢。據我了解因為銀行想等到最後限期去DRAW你份TU睇。睇下你有冇同時間申請多過一份,如果有會唔批,由於TU會見到有銀行DRAW你份野睇,但又唔開戶*即係唔批啦*你唔批咁我都唔批啦!所以我地要有D耐性。不要心急!當然我覺得我最大優勢是,我份工做左岩岩8年。所以可以再做銀行卡,如果大家想再用銀行借貸服務,我真是建議你地唔會亂轉工!
戰士師兄有冇update TU? 同畢業咗幾耐再申請?Thanks a lot!
我係到多講原因是,過去2年之前,家中有事需要錢!我自己又供緊未斷,(我搞DRP屋企人冇人知)係呢個情況下我只好去再借貸,坦白講我既情況根本1-2線財仔銀本唔會借到俾我。(有2間大既我仲供緊)
所以只好向3線財仔直接借,雖然冇扣D咩人續費咩擔保費,(借足5萬) 但是就要付我48.9%既利息仲要14個月內清數。
個次件事我就一定搞返好個TU。如果唔係一世都買唔到樓,所以我完左之後先一步步處理,每年2次睇自己TU,又去投訴銀行唔DELETE我份記錄,其實有100個人有105個都話TU 要5年後先會自動刪除。呢個是岩,但我一完左就叫銀行刪除紀錄。
其實TU 只是紀錄機構,所有野都是銀行話事,所以雖然我TU GRADE 是I 但是2015 已經冇晒戶口紀錄!
經過呢2個月既處理我打破一D定理:

-TU 紀錄是可以刪除的,只要銀行同意
-GRADING低是可以重新做人
-唔係間間銀行都唔批卡俾我地D有過去既人,我地都有權利去選擇一D利率比較好既借貸服務
-3線財仔都有D好好,不過利息就真是超高!同埋成日打黎搵你再借錢,好煩!
super_skuller 發表於 17-8-2015 00:36
戰士師兄有冇update TU? 同畢業咗幾耐再申請?Thanks a lot!

我畢業岩岩8個月,有UPDATE。所有銀行通知刪除我戶口紀錄既信有KEEP,之後DRAW自己份TU睇,有問題即場拎份正本俾TU搞