破產聯盟

急問 !!! 主咭破左產,間銀行話要收番附屬卡d欠錢??

財仔,

x眾 $78000  , $2991 x 36

邦x $20000 循環錢

我$13000收入 , 自己有兩條數欠債$90000左右(我無遲還過)

top101 發表於 2010-2-24 12:41

師兄淨係爭財仔而無卡數,record 有的野喎!:) 如果你"答應"個額有用,連埋息就差唔多總數 $127,000 ,算係您月薪10倍啦!

信貸產品(陷阱) 中最衰就係"循環錢",因為找完又會番出泥!沒完沒了!
財仔,

x眾 $78000  , $2991 x 36

邦x $20000 循環錢
top101 發表於 2010-2-24 12:41

x眾 $78000  , $2991 x 36=$107,676

利息支出107,676-$78,000=$29,676 (暴利)
師兄淨係爭財仔而無卡數,record 有的野喎!:) 如果你"答應"個額有用,連埋息就差唔多總數 $127,000 ,算係您月薪10倍啦!

信貸產品(陷阱) 中最衰就係"循環錢",因為找完又會番出泥!沒完沒了! ...
zbridgehead 發表於 2010-2-25 11:25

record咩有的野呢?
43# top101

師兄唔好介意喎!因為一般人踏上欠債之路都係從信用卡開始、然係係銀行私人貸款、再後期爆哂額先至去借財仔既!好小好似你咁樣?
你又無信用卡(自已),我肯定你唔係係恆仔autopay 出糧!加上你用附屬卡咁耐,而恆仔又無俾的pre-approva既卡都算小有勒!

故我才會話您record 有的野!
唔好意思,由於你情況特別!故我幫你問左我大佬-橋頭,橋頭建議你可以試下咁做!

如果你願意承擔,作為“附屬卡”卡主,其實你只需要找番你曾經簽賬既金額就可以勒!

最正確計算做法,係將你由開卡開始你所有簽賬計算,case 特別,一般銀行職員唔識做你呢隻case 架,故你需要找主管級職員,佢會先取回所有月結單副本,再計算你 “附屬卡” 所有簽賬。(一般需時一、兩個星期)

假設總數是$8,000,而你能提供記錄/証明,你pps找過$5,000,咁尾數你只需要找$3,000就可以,利息會waive 左去既。

如果找完,你需要銀行出番封信俾你証明戶口係 fully settled,或要求佢開番張卡,當然要求信用卡戶口不變,這樣你將來唔會有壞賬記錄。

待續………
43# top101

師兄唔好介意喎!因為一般人踏上欠債之路都係從信用卡開始、然係係銀行私人貸款、再後期爆哂額先至去借財仔既!好小好似你咁樣?
你又無信用卡(自已),我肯定你唔係係恆仔autopay 出糧!加上你用附屬 ...
zbridgehead 發表於 2010-2-26 00:12

我從未試過申請到信用卡架,所以先用附屬卡

我現金出糧,所以幾難申請到信用卡
唔好意思,由於你情況特別!故我幫你問左我大佬-橋頭,橋頭建議你可以試下咁做!

如果你願意承擔,作為“附屬卡”卡主,其實你只需要找番你曾經簽賬既金額就可以勒!

最正確計算做法,係將你由開卡開始你所有簽賬計算,case 特別,一般銀行職員唔識做你呢隻case 架,故你需要找主管級職員,佢會先取回所有月結單副本,再計算你 “附屬卡” 所有簽賬。(一般需時一、兩個星期)

假設總數是$8,000,而你能提供記錄/証明,你pps找過$5,000,咁尾數你只需要找$3,000就可以,利息會waive 左去既。

如果找完,你需要銀行出番封信俾你証明戶口係 fully settled,或要求佢開番張卡,當然要求信用卡戶口不變,這樣你將來唔會有壞賬記錄。

待續………]

可以唔計利息?
恆x到而家已無再打比主咭叫我還錢?

上次打黎電話2月6日到3月3日仲未打過電話黎

我雖要主動打比佢嗎?

佢會唔會計過條數之後,無雖要我還?
48# top101

睇完我篇文,究竟你想還定唔還?
49# zbridgehead

橋哥~ 係人都想唔洗還.

不過如果"樓主"唔理唔還,又會唔會有手尾先?
今日恆x終於又寄信黎追還錢$
但係附屬卡要負責埋主咭欠款, 有矛盾喎!

附屬卡申請人可以0係冇收入人仕, 例如學生, 主婦, 退休人仕
即係銀行批附屬卡果陣已暗示左借唔借 $ 比你, 係基於主咭嘅信貸資料, 還款能力...
如今主咭冇$還, 難道佢向附屬卡持有人, 如學生, 主婦, 退休人仕追債合理嗎?
簡直係輸打贏要!
48# top101

睇完我篇文,究竟你想還定唔還?
zbridgehead 發表於 2010-3-4 11:07

師兄:間銀行去左小額錢債追我還錢,4月7日出庭

我而家係銀行攪緊月結單記錄,諗住用先前師兄教我既方法去做,由開卡到out卡既消費減去我既還記錄,

我直接比法官睇好,定比銀行睇好?

thanks!!!
53# top101

您又話銀行搵到你架!記然 CHECK 緊,點解會扔左去小額錢債呢?問番跟你CASE 個OFFICER乜事?你係咪問候人老母?

我之前都話過您呢種CASE 要計出個欠債、等STATEMENT 加計數都要幾個星期咯!

53# top101

您又話銀行搵到你架!記然 CHECK 緊,點解會扔左去小額錢債呢?問番跟你CASE 個OFFICER乜事?你係咪問候人老母?

我之前都話過您呢種CASE 要計出個欠債、等STATEMENT 加計數都要幾個星期咯! ...
zbridgehead 發表於 2010-3-19 16:45

我而家等緊銀行由開卡到OUT卡D記錄寄黎

去小額錢債我而家應該點做好呢?

THANKS!!!

最正確計算做法,係將你由開卡開始你所有簽賬計算,case 特別,一般銀行職員唔識做你呢隻case 架,故你需要找主管級職員,佢會先 ...
zbridgehead 發表於 2010-3-19 16:48

間銀行話無附屬卡還錢記錄 , 要我堤供 (柑大間銀行竟然話無記錄 )

我之後去豐峰銀行問,佢話每次每張記錄要收$50一張(兩年幾咪要成千幾銀 )

我諗住用豐峰既紅簿仔,同佢對數,(例如:09年12年12日我過數$1000入落附屬卡度 , 而信用卡月結單記錄同日09年12年12日有$1000入錢記錄(我柑樣同佢對數得呢?)(呢兩年幾我每月都有過數)

同埋我初步自己計條數(我呢兩年幾還既錢,仲多過我既簽賬記錄呀  )還凸有多

57# top101

你上庭咪同個官講,照你所講....

你要對數....銀行又唔出單比你,

你計過無欠銀行錢,如果你有單就更好.而家簿仔"証明"都好過無.

等個官判......

星期日zbridgehead  未必出現,睇下佢又咩意見比你.
間銀行話無附屬卡還錢記錄 , 要我堤供 (柑大間銀行竟然話無記錄 )

我之後去豐峰銀行問,佢話每次每張記錄要收$50一張(兩年幾咪要成千幾銀 )

我諗住用豐峰既紅簿仔,同佢對數,(例如:09年12年12日我過 ...
top101 發表於 2010-3-21 16:45

師兄:你問既問題及答案,基本上我早就寫左出泥!

咁又點分係邊種呢?當主卡係申請表申請時,其實係有選擇將來 “附屬卡” 簽賬誰人負責,理論/法理上,(Add) 卡及主卡其實係要共同承擔信用卡利息及所有簽賬,故師姐你才會收到恆仔追數電話!入錢落 (Add) 卡,錢會自動記錄落主卡Account 號碼 ,將來搵唔搵得番找數記錄就比較難!

我之後去豐峰銀行問,佢話每次每張記錄要收$50一張(兩年幾咪要成千幾銀

收你係正常,如果唔係銀行食屎呀!你肯找數自然會waive 左去!attituades 差就收 $50 一張!

您應該無"正式"同銀行傾過喎!打電話問番個officer 點解扔去小額!問下個$25,000究竟點計先啦?

to: top101
橋頭兄所講你張係咩卡就有唔同責任成擔欠款.呢點你應先向銀行查詢.
多年前我上過小額庭3次(比人告)就未見過銀行追數.其他就真係咩都有.我估計銀行用小額庭追錢原因主要係等在法庭上判定你的責任.
然後向你追討.另原告人應有狀告理由之副本寄比你你可睇清問題先,你都可在開庭前書面反駁,另如果你等文件雖時,可向法庭題出延期.
我唔知銀行追錢在小額庭上可有得傾, 但正常開庭日上庭時間前可要求安排與原告代表傾,
因為如果是其他問題有部份在開庭前傾好數就將結果通知法庭再由個官判定雙方傾好結果.
其實主要你想唔想比錢,你真的有入數証明就比足資料等官判.你果你嬴.... ...就入紙追番銀行收你啲手續費(當然理由要好好)

輸再傾...............