破產聯盟

查看: 19211|回復: 71

急問 !!! 主咭破左產,間銀行話要收番附屬卡d欠錢??

主卡破左產,間銀行話要收番附屬卡d欠錢??

佢真的可以柑做嗎??

個tu會唔會柑樣比佢攪花左架??

還唔還比佢好??

間銀行係恆x
其實我個個月都有比$主卡還$ , 佢唔還清關我咩事wo??    

如果我有單同正句,正明我每月有比$佢還,可否找律師同佢傾唔洗還得唔得呢??
話明附屬卡咯,
你係主卡主,點可以唔負責任架.

你申請簽名時,
有無睇到條文!
主卡主係要"上身"負責架?

3# 301

301 你好似誤會左,佢應該係"附屬卡"咭主.

我諗佢意思係佢有比錢"主咭主"找數(附屬卡),

不過而家銀行追佢找數....附屬卡d數.  <即係主咭主無同佢找數>

如果我有單同正句,正明我每月有比$佢還,可否找律師同佢傾唔洗還得唔得呢??

top101 發表於 2010-2-22 01:03

你有比錢佢....佢無找數,又關銀行咩事?

咭係你簽....銀行梗追你找數.

你係可以同銀行傾,了解下先....

不過搵律師....可能連律師費都蝕左,最終都係要找數.

top101 發表於 2010-2-22 01:03

其實個數有幾大 ?
因為你找律師又要比錢律師 ,
可能仲整大條數 .
1# top101

你呢個問題等我問啦!但你要俾的時間等我,今日開年好忙,而家返緊工,答案包你滿意!
可否找律師同佢傾唔洗還得唔得呢??top101 發表於 2010-2-22 01:03

唔洗搵律師,搵"破聯"得啦!
7# zbridgehead

我都想.....知,

其實我一見到呢條問題就想起你.

好彩你自動出現.
我先生申請破產,銀行分別寄信給我和我先生,講已知我先生已申請破產佢係主卡吾使還但我附屬卡要還錢,我同銀行講我冇錢,冇可能一次過還,佢講可以分期還,我當然分期啦!
我先生申請破產,銀行分別寄信給我和我先生,講已知我先生已申請破產佢係主卡吾使還但我附屬卡要還錢,我同銀行講我冇錢,冇可能一次過還,佢講可以分期還,我當然分期啦! ...
maggie 發表於 2010-2-22 12:45

Thanks ,
正確.

主卡破產銀行當然可以向附屬卡卡主之欠債收錢cut卡.
其實個數有幾大 ?
因為你找律師又要比錢律師 ,
可能仲整大條數 .
由零開始 發表於 2010-2-22 09:52

個數$25000幾
13# top101

2萬5,定25萬?
13# top101

2萬5,定25萬?
dopod123 發表於 2010-2-22 19:03

2萬5....
15# top101

同佢講做分期啦,反正卡一定cut
1# top101

我大膽假設主卡係師姐既男朋友啦!而家男朋友要 ”老破” !師姐..................

而家大家接觸得到既所謂 “附屬卡”,其實再細分兩種:
1) Additional Card (Add) 卡
2) Separate Card (Sep) 卡

咁又點分係邊種呢?當主卡係申請表申請時,其實係有選擇將來 “附屬卡” 簽賬誰人負責,理論/法理上,(Add) 卡及主卡其實係要共同承擔信用卡利息及所有簽賬,故師姐你才會收到恆仔追數電話!入錢落 (Add) 卡,錢會自動記錄落主卡Account 號碼 ,將來搵唔搵得番找數記錄就比較難!

而 (Sep) 卡名義上係 “附屬卡” ,但實質上其實係一個獨立Account,所有簽賬自已負責,同主卡無關係架!但(Sep) 卡失蹤/走數,銀行又會 “試” 下追主卡數喎!找唔找就自已決定囉!

係而家銀行濫批卡既年代,真係唔多人擁有“附屬卡” 囉!不過係柔情密意下,可以俾張卡女方,又係好 “喎心” 既,我係女都好冧架!個人認為係拍拖其間就無謂接受 “附屬卡” 饋贈,結左婚又唔同喎!老婆用老公錢天公地道!嘻嘻!

評分

參與人數 2城市人氣 +100 城市金錢 +120 收起 理由
roy + 100 + 100 精品文章
admin + 20 勁!勁!勁!

查看全部評分

主卡破左產,間銀行話要收番附屬卡d欠錢?? 銀行大哂!

佢真的可以柑做嗎?? 真的可以!

個tu會唔會柑樣比佢攪花左架?? 如果你張卡既 status 變左 "blocked card" 會有影響!有時間請參考小弟舊作,公行經理都唔識寫!

還唔還比佢好?? 欠債還錢!

間銀行係恆x
1# top101

我大膽假設主卡係師姐既男朋友啦!而家男朋友要 ”老破” !師姐..................

而家大家接觸得到既所謂 “附屬卡”,其實再細分兩種:
1) Additional Card (Add) 卡
2) Separate Card (Sep) 卡 ...
zbridgehead 發表於 2010-2-22 21:35

sorry ar 我係男 , 主卡係我家姐.....
17# zbridgehead

咁係咪'附屬卡'cut咭先,就一定唔洗上身?