破產聯盟

欠20萬卡數,月入1萬

4張,每張5皮
咁我唔一次過借咁多,10-15萬,批的機會又會唔會大好多?
breakheart 發表於 2010-1-23 07:49

真係好難講... 因為10-15萬都係你月薪10-15倍... 好睇你個信貸評級去到邊囉... 銀行好少會咁冒險... 除非你有野做抵押... 財務公司就有d 機...

而且如果你借呢個數... 又唔係全數清哂d 咭數... 到時你一邊要還loan... 一邊又要還咭... 都幾係野喎... 因為咭都話可以還min pay... 但如果係loan (我講係銀行的loan)... 你還遲一日 or 無錢還... 佢地就會即追... 你計清楚條數係咪計得掂先好呀...

我以前就係成日諗住借loan 來清咭... 當時都懶係有決心咁話唔會再用咭... 點知轉個頭張loan 鬆動左... 又再簽咭... 就係咁... 咭數越來越大... loan 越借越多... 所以真係要三思!
大佬,我本來都唔想出聲,但係你的case好似是想借款借到盡,然後再看看有沒有機會中六合彩多d WOW.
如果係咁你其實唔洗問咁多,你自己有收到信用卡公司的借款分期還的宣傳單張,你就打單張上的電話去申請就得. ...
lalaeveryday 發表於 2010-1-23 08:54

本來我上黎問野應該謙虛D,不過你有冇睇清楚我的內容
我想借到盡,只係唔想咁煩,每個月還一條數,又清楚又易處理同埋利息低過CC好多
我點都睇唔到我D內容話想中六合彩搞掂條數(正常人都想中,不論有冇欠人錢)
19# breakheart

攞貸款最長還款期找最貴息個2-3張先,但問清楚每個月還幾錢,你是否可負擔先.仲有問2間銀行同財仔如果唔批,可能有後遺症.

20萬.min pay點止7k呀
24# 盲仔

冇現金透支,都可以差不多7000
本來我上黎問野應該謙虛D,不過你有冇睇清楚我的內容
我想借到盡,只係唔想咁煩,每個月還一條數,又清楚又易處理同埋利息低過CC好多
我點都睇唔到我D內容話想中六合彩搞掂條數(正常人都想中,不論有冇欠人錢) ...
breakheart 發表於 2010-1-23 09:24

咁你就有d問題了...d個forum是為了  "破產會員及準會員"開的.你就係到         問點樣 借錢
當然借到盡卡數,都係成為"破產會員"的其中一項必要條件,so welcome la la  我都係講事實,我都唔想太串咀的
19# breakheart

攞貸款最長還款期找最貴息個2-3張先,但問清楚每個月還幾錢,你是否可負擔先.仲有問2間銀行同財仔如果唔批,可能有後遺症.
dopod123 發表於 2010-1-23 13:48

佢只想知可唔可以姐,佢又唔想聽d negative的野, 你就直接和佢說可唔可以就可以了. 反正 佢的 結果都係 "借到盡後...."
搵卡數一筆清批唔批? 點解你唔係問銀行/財務公司,而係問我地嘅
nokia 發表於 2010-1-17 18:41

佢知我地有 經驗 呀麻  (我都唔想串咁,但新年要開下年)
首先好多謝咁多位的意見
我問左好多銀行和財務都唔批,惟有繼續還MIN PAY
新年個陣,我兩個家姐黎我屋企拜年(我同阿爸阿媽一齊住)
咁好彩開櫃桶攞野果陣跌左二張STATEMENT,又咁好彩比我家姐睇到
結果拜年變左公審大會,係冇得暪的情況之下講晒出黎,之後比人X左幾個鐘
不過我屋企人冇放棄過我,剛剛入左20萬比我清晒D數(下個月開始還$5000*40),問題亦都已經解決
純綷提供1D意見。你去唔去借或值唔值得去借並不是這篇重點。

我所理解銀行借唔借是建基於你的還款能力。
而條數我唔識計,但係會靠:
1. 過去還錢紀錄,最近半年同3 個月好重要
2. 你的還錢能力。
3. 你有無抵押。

重有,如果你已經係還 min pay。我可以講,你借個個一筆清,個利息係會非常接近 credit card 個息口!
首先好多謝咁多位的意見
我問左好多銀行和財務都唔批,惟有繼續還MIN PAY
新年個陣,我兩個家姐黎我屋企拜年(我同阿爸阿媽一齊住)
咁好彩開櫃桶攞野果陣跌左二張STATEMENT,又咁好彩比我家姐睇到
結果拜年變左公審大會, ...
breakheart 發表於 2010-3-1 21:46

咁你要俾心機喇
唔係次次咁好彩架
29# breakheart

可以嘅話以後唔好留卡係身邊喇
剪卡啦....到自己忍耐力可以先用番
星期四還晒所有卡數,星期五CUT CARD
而家身上得番一張提款卡 ^^
公喜你呀,無債一身輕,要珍惜家人對你的幫忙.
樓主, 我不是危言聳聽
你要的起心肝捱呢40個月
你捱得到你屋企人就沒幫錯你
想當初我都有你相同經驗
之不過...唔生性之下再做錯事
結果...今日就做左呢度member喇
(不過都好開心, 呢度係一個好有supportive 的family)

總之記住, 你係受緊人幫之下努力重新做人
當你自己而家已經老破左咁去捱就一定掂(唔駛4年就ok)
祝你好運!
20萬.min pay $6000
恭喜你吖~ 一定要堅持, 唔好令你屋企人失望吖~
對屋企人好d勒 我就唔想屋企人 煩我錢銀問題 因為 我都唔知佢地有冇同幫唔幫 自己去左攪 iva 咩都好啦 而家就死慳死底 都冇晒計
屋企人幫到就最好啦,你每日定期還$比屋企好過還比銀行
唔好再LOOK卡使$$,你的家人會傷心的
珍惜你而家擁有既野,幸福唔係必然!