破產聯盟

查看: 27124|回復: 50

欠20萬卡數,月入1萬

而家每個月MIN PAY 6K-7K,真係頂唔住
搵卡數一筆清批唔批?
搵卡數一筆清批唔批?
breakheart 發表於 2010-1-17 11:16

搵卡數一筆清批唔批? 點解你唔係問銀行/財務公司,而係問我地嘅
搵卡數一筆清批唔批?
breakheart 發表於 2010-1-17 11:16

我地好難答到你批唔批的... 始終銀行/ 財務佢地有佢地的準則... 你試下問下你出糧果間bank 睇下佢批唔批先啦...
唔洗啦。。。老破指数99。。。
20個唔洗破嘅
搵卡數一筆清批唔批? 點解你唔係問銀行/財務公司,而係問我地嘅
nokia 發表於 2010-1-17 18:41

其實想睇下呢度D人的經驗,我的CASE一次過借唔借到咁多錢
每個月找完卡數,剩底個3-4K,唔駛比屋企,D錢係夠用,應該唔駛老破
而家D卡全部剪晒,不過唔想無了期找卡數
每個月找完卡數,剩底個3-4K,唔駛比屋企,D錢係夠用,應該唔駛老破
而家D卡全部剪晒,不過唔想無了期找卡數 ...
breakheart 發表於 2010-1-19 23:02

你要借月薪20倍咁多... 睇怕銀行/財務都未必借到咁多... 除非你有抵押品 or 你係公務員... 咁機會可能有...
而家D卡全部剪晒,不過唔想無了期找卡數 ...
breakheart 發表於 2010-1-19 23:02

如果月入$10,000,欠債$200,000,每月可還$6,000的話,無需再借錢,借到錢遲早又俾你使左,到時唔破產都唔得喇。

不再動用信用卡,,定額還款信用額之 3% ( 最低還款額多數是 3% ),即是信用額是 $20,000(每張卡計),就定額每月還 $600,唔使 5 年就可以清晒的數。

見下表

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
如果月入$10,000,欠債$200,000,每月可還$6,000的話,無需再借錢,借到錢遲早又俾你使左,到時唔破產都唔得喇。

不再動用信用卡,,定額還款信用額之 3% ( 最低還款額多數是 3% ),即是信用額是 $20,000(每張卡 ...
豬公 發表於 2010-1-20 10:19

你個表... 只係假設佢無再用張咭... 而咭入面又無未供完的分期數咋... 如果你有做開分期果d 數... 而每月又無全數清還咭數... 咁分期果d 數係會即時開始起息... 所以條數都係計唔清的...
你個表... 只係假設佢無再用張咭... 而咭入面又無未供完的分期數咋... 如果你有做開分期果d 數... 而每月又無全數清還咭數... 咁分期果d 數係會即時開始起息... 所以條數都係計唔清的... ...
queenielamok 發表於 2010-1-20 10:56

首要條件一定係唔再用卡,佢話的卡剪晒的。

還款是計信用額,不是計戶口結餘,所有分期都已經計算在內(因為所有分期都會計算在信用額內)。
搵卡數一筆清批唔批?

一筆清批唔批..係人地既事,

唔知,

不過通常銀行及財仔一筆清都係大約做到收入既15,16倍左右.

幾多都批 嗰 d 係廣告口吻唔好信呀 !

問題係你餘三千幾用頂得住嗎?

剪左卡要有恆心,毅力撑落去....

我都試過剪卡,
但忍唔住..打個電話俾 card center 佢又免費寄返來....

唉...
補充一下...

卡數 20 萬,
非貸款 20 萬也.

同樣 20 萬銀碼,相比下卡數殺傷力何止超 2 倍.

不用言明;
過來人心照咯.

首要條件一定係唔再用卡,佢話的卡剪晒的。

還款是計信用額,不是計戶口結餘,所有分期都已經計算在內(因為所有分期都會計算在信用額內)。
豬公 發表於 2010-1-20 11:12

係... 分期數係已經計算在信用額內... 但當你有未供完的分期數... 佢係當你每月的新簽帳咁計的(雖然總信用額不變).. 即係你還唔到全數... 佢係當你分期數無還... 之後新一期就會即刻起複息架...

(註: 我講的分期唔係免息分期... 係自己向銀行申請的簽帳分期 / 低息分期)
20萬卡數睇吓幾多張咭同每條數幾大,一般貸款利息低好多,借唔倒20萬,借10個都差好遠,當然卡一定唔再用.
d card已經冇用幾個月,只係auto pay 電話費($150/m)
還左幾個月都好似冇還過,好唔抵嘛
如果我逐間銀行打去,話想將d card數分期還得唔得?
如果銀行唔批,會唔會要我一次過還晒d錢??
我而家係個個月有錢還 min pay,但搞到釣鹽水,勁辛苦 T.T
你一共幾多張卡?
如果我逐間銀行打去,話想將d card數分期還得唔得?
正常唔得,得都可能放你入黑名單,20仲要幾張卡,每張幾萬,我估99%no
如果銀行唔批,會唔會要我一次過還晒d錢??
有可能
吓,
你遂間打去問,
追數行動將提早開始,

你知唔知銀行可不用理由
隨時可收回你張卡兼要立即清數?
4張,每張5皮
咁我唔一次過借咁多,10-15萬,批的機會又會唔會大好多?
4張,每張5皮
咁我唔一次過借咁多,10-15萬,批的機會又會唔會大好多?
breakheart 發表於 2010-1-23 07:49

大佬,我本來都唔想出聲,但係你的case好似是想借款借到盡,然後再看看有沒有機會中六合彩多d WOW.
如果係咁你其實唔洗問咁多,你自己有收到信用卡公司的借款分期還的宣傳單張,你就打單張上的電話去申請就得. 結果批唔批或是批幾多都係銀行對你的評估決定的. 我上年就被批了十幾萬元(人工的十多倍),但因為個人性格問題再加上條命水唔好,所以上年都走上破產的路.
而我地在此網經常講笑說申破前早知就去借盡D,都係純搞笑的. 如果你一借到十幾萬唔夠半年就去搞破產,銀行點搞你的CASE我地就唔知.我的CASE是十幾萬都還了1/3,且到申破前無野做幾個月都還 MIN PAY.而個幾個月的心理壓力我估好多此網的師兄師姊都曾經體驗過.
(緊記,如果銀行發現突然好多人借錢後在很短時間申請破產,佢地都  可能 做番 D 野當做向股東交代的.)