破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生意失敗 準備入學

話說依幾年生意唔掂  早3年前開始 抵押左個寫字樓同私樓 又借左公司百份百 過年前借埋1。2線 6間加埋球半 出埋伙記糧 諗住過年前後點都會有啲錢返填返落去
點知撐到斷氣都收唔返啲錢  上個月干干淨淨無數供 銀行 1。2線全走晒  接近20M數
公司伙員散晒無欠糧 依加無錢再供落去等收樓 ,
寫字樓同自住私樓樓下都比人大字報
屋企都無返啦(我自己1個人住) 走左返大陸散下心  
加下彈盡糧絕再返香港舉手之後打工算數
我依個情況 有物業抵押等銀行清我定我自己舉手 我真係唔識點做
麻煩師兄教路一下
舉手後銀行會同你清,包括樓按同百份百。在未有人告下舉手簡單好多,宣誓前 resign 晒所有公司 director,如果你一人有限公司,用單掛號寄ND4去公司注冊處 resign (留意回郵地址你要收到 receipt),如果有兩個股東以上就直接去公司注冊處入 ND4 拿 receipt 就得。我破時有幾間公司廿條數差不多三球,自己搵律師攪用D 錢比較順利,因有家人係擔心收數,頒令前後都有貼街招,有報過警,但總算冇大件事發生。頒令後重新做人,為家庭,為自己,為社會,是新生 :)