破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新手上路。急出糧問題求解答

昨天已上去搵6C.應該過兩日去宣誓。問左公司月尾不能出支票。想問各位師兄。我應該幾時適合去開個新銀行戶口先唔會被凍結令今個月既人工順利發放? 係咪宣誓後就即刻去? 定係等宣誓後過兩三日 所有戶口被凍結咗再去試下開個新嘅?
推薦
最後生還者 發表於 10-4-2024 19:35
有D凍左可入不可出,有啲出入不可,睇邊間。我Cxti 可入不可出。我係遞紙當日同時申請cxti 戶口解凍,要寫 ...

師兄呢個係最正確方法。 但我需要嘅係能夠喺呢兩個月準時25號攞到份糧。所以先要左計右計。依家唯有聽朝打電話問下佢。如果唔可以幫手排遲少少既。咁我就唯有等到下星期先宣。咁就可以拖後幾日到下個月25號先上庭。 真係分秒必爭。 始終榨乾揸淨所以要計到咁盡。 希望可以捱埋最後呢關。
回復 支持 0 反對 1

依家6c問我要唔要整張解凍令。我見有d師兄話宣前去小新/永lon開戶.宣左都無凍到.咁我應唔應該搏?幫忙求解答
爬左好多文。真係頭都大埋。有師兄話入左紙有no.先去開新戶口。6c又話要開左戶口再俾資料佢整解凍先正確。。講真。我最怕係佢凍左我份糧。。解凍令二千是少。拖住份糧係大。。。真心求師兄俾我一個最好既方案。。
前路茫茫 發表於 10-4-2024 14:54
爬左好多文。真係頭都大埋。有師兄話入左紙有no.先去開新戶口。6c又話要開左戶口再俾資料佢整解凍先正確。 ...

份糧幾多?
最後生還者 發表於 10-4-2024 15:11
份糧幾多?

兩萬幾。 最主要都係想月尾可以順利出到嚟過到今個月生活 等上庭
最後生還者 發表於 10-4-2024 15:11
份糧幾多?

仲想問下師兄其實宣咗入紙有no. 律師其實係咪主要send個no.畀啲債權人. 而我喺冇任何牙齒嘅銀行開戶口咁佢係咪唔應該未知我將會上庭破產。 等我可以安靜到過埋呢個幾月順利出糧
有師兄師姐可以解答到我嗎????????

我今日自己舉手 即日拎NO. 排期都已經要5月21號
大約等快一個半月時間 我都諗緊係咪去開個戶口先比較穩陣
我爬文就係永O 可以捱到頒令 我都打算試試
始終時間唔短
要睇你公司轉出糧戶口要幾耐.
你過兩日先去宣誓, 宣誓完又過兩日先遞紙排期, 排左期有號碼後, 你咪偷雞去開個戶口比公司出今個月糧. 轉得切咪出去新戶口.
轉唔切就去舊戶口, 舊戶口銀行有欠款就好快凍結, 凍結有機會入唔到, 但又有機會入到, 凍結就當然係提取唔到啦. 凍結左係舊戶口有錢就等頒令後, 找受託人申請提出來作生活費.
欠一百萬 發表於 10-4-2024 18:37
要睇你公司轉出糧戶口要幾耐.
你過兩日先去宣誓, 宣誓完又過兩日先遞紙排期, 排左期有號碼後, 你咪偷雞去 ...

6c話明天可以宣。 我諗住宣完就去開定兩個戶口。 其中一間係永o. 開多一間做後備。萬一永o真係凍左咗。都仲有間 試下。 師兄可以推薦仲有邊間銀行凍機會少d. 月尾出糧問過人事部。應該一個禮拜內都可以轉到戶口。 希望可以順利頂埋呢兩個月。。。
接受現實 發表於 10-4-2024 18:15
我今日自己舉手 即日拎NO. 排期都已經要5月21號
大約等快一個半月時間 我都諗緊係咪去開個戶口先比較穩陣
...

師兄。我聽日宣咁應該同你排既日子差唔多。不過呢個日子好尷尬。我25出糧。如果排到22.23咁就麻煩。個糧期實卡住。唔知聽日可唔可以叫6c幫手排後幾日。等到25出左糧先上庭。咁5月糧可以提到。就可以安心上庭凍曬戶口
前路茫茫 發表於 10-4-2024 14:54
爬左好多文。真係頭都大埋。有師兄話入左紙有no.先去開新戶口。6c又話要開左戶口再俾資料佢整解凍先正確。 ...

6C 想 cap 水,完
尋日問過6c.佢話未上庭份糧唔駛計回生活費上繳。希望可以攞到空窗期呢兩個月吧。
前路茫茫 發表於 10-4-2024 18:57
師兄。我聽日宣咁應該同你排既日子差唔多。不過呢個日子好尷尬。我25出糧。如果排到22.23咁就麻煩。個糧 ...

正常6C幫你宣完 佢地應該唔會即日交文件 不過時間應該都係呢幾日咁上下...
因為我今日一早去人都幾多下 本來聽人講話最快都要22號
但我搞完就排左21比我 所以時間呢樣野真係好難就
我教你勒,我岩岩先整完
你一出no大部分銀行即凍
有D凍左可入不可出,有啲出入不可,睇邊間。我Cxti 可入不可出。我係遞紙當日同時申請cxti 戶口解凍,要寫收入同支出等法庭批,我當時申請$20000順利批出。大約3星期之後返去高等法院攞解凍,之後攞住封信去銀行順利攞曬錢出嚟
最後想問多一個問題。 究竟我應該宣誓後就即刻去永x開戶口. 定係等宣誓後幾日等6c出咗number後。我先去永x再試開戶口?出左number係咪去到銀行正常唔會再開到?所以要係宣後有number前偷時間去開?但我又聽人講正常有number所有銀行就即知即凍。。好亂好亂。。應該點做。。。
有無大佬可以答到我????????