破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

銀行戶口問題

想問下各位師兄。 一般情況係咪搵律師宣誓咗後過兩三日 之前用緊嘅所有銀行都會被凍結? 咁究竟我應該係咩時候去開一個普通銀行戶口可以出到糧而唔會被凍結直至到上庭頒布破產令? 我知破產後係可以攞信去解凍戶口。 但宣誓同上庭中間都需要一兩個月時間。 請問各位師兄最好點樣做可以喺銀行順利呢一兩個月出到糧? 謝謝解答。 始終好驚 戶口被凍結咗。份糧照轉左入去但攞唔返出嚟。到時嗰兩個月都唔知點過
我暫時有差既都未凍,除左新開既永0可出不可入,上個月8號入紙
Cici311 發表於 8-4-2024 13:06
我暫時有差既都未凍,除左新開既永0可出不可入,上個月8號入紙

但係我上網睇文好多都話宣誓後過兩三日就會自動凍結咗戶口。 所以呢度我先係最擔心。 師姐嘅意思係你有爭間銀行嘅錢。但係佢都冇凍結你戶口?
前路茫茫 發表於 8-4-2024 13:11
但係我上網睇文好多都話宣誓後過兩三日就會自動凍結咗戶口。 所以呢度我先係最擔心。 師姐嘅意思係你有爭 ...

暫時得大新寄左信黎取消戶口(60內)但出入仲得,渣打出入仲得,hsbc歸0,呢三間就有差,另外破前開左恒生暫時仲得
最驚就係入得唔出得到時就麻煩
幾時凍真係個個唔同
有啲一舉手就凍一啲就頒令後先凍
我上個月22號申請入學,入學前6C叫我開咗恆生先,上星期2號宣誓,今日有no#,6C同我提過今個月尾份糧如果用到就無問題,未必會凍結,如果凍結咗就攞住封解凍信去解凍。另外5月中頒咗令都要聯絡返破產署話要保留恆生戶口出糧。