破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

轉自僱工

本身我係打工做司機送貨,有供mpf,公司而家改制度要我轉自僱俾日薪我送貨

請問有無人知我每年年報要點報?
出現金無左入息証明,mpf 公司又終止左

係咪要通知返主任,我公司轉左我自僱?

同埋破產可唔可以做自僱工作?

先多謝大家解答!thx
現金,無mpf無報稅?直情報失業?
最緊要無報稅,現金糧隨你話幾多收入都得
點會無報稅啊,公司出糧俾自僱人士,公司係會報俾稅局知架。除非間公司肯唔扣稅兼幫你手隱瞞。破產當然可以做自僱工作,熊貓外賣員都係自僱人士。
Yuyuyuu 發表於 5-4-2024 13:39
點會無報稅啊,公司出糧俾自僱人士,公司係會報俾稅局知架。除非間公司肯唔扣稅兼幫你手隱瞞。破產當然可以 ...

睇黎你唔知乜係自僱,香港係冇存在一間公司會以<出糧>方式俾自僱人仕的,只有受僱(有僱傭關係)先有出糧呢回事。
danzighill 發表於 6-4-2024 11:13
睇黎你唔知乜係自僱,香港係冇存在一間公司會以方式俾自僱人仕的,只有受僱(有僱傭關係)先有出糧呢回事。 ...

睇黎係你唔明我講咩。大把公司為咗慳成本,將員工當自僱人士形式僱用。舉個例熊貓外賣員佢地全部都係自僱人士,佢地出人工唔叫出糧咁叫咩啊,用出糧一詞係等大家易啲明白。平時公司出糧俾員工係需要填56b表格俾稅局,而出糧俾自僱人士則需要填56m表格俾稅局。因此即使係以自僱人士返工,稅局仍會收到你既人工資料。
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 11:29
睇黎係你唔明我講咩。大把公司為咗慳成本,將員工當自僱人士形式僱用。舉個例熊貓外賣員佢地全部都係自僱 ...

應該唔係你咁樣講
公司將員工轉自僱人士,目的係想避開一齊僱員成本,亦即係以服務形式付費買服務,咁樣已經唔係叫出糧,亦唔可以報稱僱員。
自僱人士有責任自己報稅,不過現金出糧難以追查。等於揸的士大部分司機冇報稅。
睇黎係你唔明我講咩。大把公司為咗慳成本,將員工當自僱人士形式僱用。舉個例熊貓外賣員佢地全部都係自僱 ...

師兄唔識真係唔好亂答啦,講明自僱,即係自己係老闆,自己僱用自己去賣服務。點會其他公司幫你報稅?付費者只可以報開支,但係唔會出納稅人名去報。

哦,行56M,非薪金支出俾非僱員本地人仕,我見你成日話出糧(salary)所以有誤會。
最後生還者 發表於 6-4-2024 11:51
師兄唔識真係唔好亂答啦,講明自僱,即係自己係老闆,自己僱用自己去賣服務。點會其他公司幫你報稅?付費 ...

佢用56M唔係報薪酬而係報支出,即税局會收到公司係該年度支出$25000以上報某人仕,要靠某人仕自己再報上税局呢$25000以上到底係咪收入或是其他什麼用途。
師兄唔識真係唔好亂答啦,講明自僱,即係自己係老闆,自己僱用自己去賣服務。點會其他公司幫你報稅?付費 ...

既然你地都唔瞭解咁我都懶得再去解釋了。我係從事相關專業工作,勞工法公司法等我都熟讀。講最後一次,明就明唔明就算。自僱人士有分幾種,一種類似的士司機,呢種無皇管,只需要自行報稅。另一種類似外賣員,雖然係自僱人士但係同公司會有合約關係,呢種公司係會幫你以56m表格報稅。
danzighill 發表於 6-4-2024 11:55
哦,行56M,非薪金支出俾非僱員本地人仕,我見你成日話出糧(salary)所以有誤會。 ...

出糧只係口語化,即使以自僱人士收取報酬,公司都需要為自僱人士以56m報稅。而家樓主就類似呢個情況。否則公司既「出糧」係出唔到數扣唔到稅。

你話我唔識我真係笑咗,我做freelance一年都唔知做幾多單幫啲公司報稅,包括用56m幫公司申報俾自僱人士既費用。
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 12:10
你話我唔識我真係笑咗,我做freelance一年都唔知做幾多單幫啲公司報稅,包括用56m幫公司申報俾自僱人士既 ...

咁姐係唔係出糧羅。
完全兩種概念,你唔好偷換啦。
報薪俸稅同報支出稅局處理手法都唔一樣。
最後生還者 發表於 6-4-2024 12:20
咁姐係唔係出糧羅。
完全兩種概念,你唔好偷換啦。
報薪俸稅同報支出稅局處理手法都唔一樣。 ...

偷換概念既係自僱人士呢個term,明明都係打工就扮到自己做老闆,根本本質上都係打工出糧。而於乜野報支出,你係咪又唔明56b同56m既用途。我敢講我俾既都係專業意見,唔想樓主俾人誤導以為轉做自僱人士報唔報稅就無人知。
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 12:02
既然你地都唔瞭解咁我都懶得再去解釋了。我係從事相關專業工作,勞工法公司法等我都熟讀。講最後一次,明 ...

咁外賣員仲需唔需要自行報稅?
a981142 發表於 6-4-2024 12:42
咁外賣員仲需唔需要自行報稅?

公司每年四月填56m表格報完稅後,假如超過一個基本數,該外賣員就會係當年收到稅局寄黎既稅表,便需要回覆稅表以作報稅。不過就填係利得稅一欄而非薪俸稅。
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 12:45
公司每年四月填56m表格報完稅後,假如超過一個基本數,該外賣員就會係當年收到稅局寄黎既稅表,便需要回 ...

利得稅係報盈利等於收入減開支,條數咁細根本唔洗報,稅亦唔會查,你講薪俸稅同利得稅2樣嘢黎。外賣員都唔會報稅啦,搵黎講
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 12:45
公司每年四月填56m表格報完稅後,假如超過一個基本數,該外賣員就會係當年收到稅局寄黎既稅表,便需要回 ...

呢樣真,以前做熊貓送餐服務費年收過12萬的確收到熊貓話報政府,但佢就唔係報薪金。
最後生還者 發表於 6-4-2024 13:41
利得稅係報盈利等於收入減開支,條數咁細根本唔洗報,稅亦唔會查,你講薪俸稅同利得稅2樣嘢黎。外賣員都 ...

你既描述完全錯晒,希望你唔好誤導人。坦白講自僱人士唔同開公司,唔係好多支出可以扣減,我平時幫手報既freelance中,比較多支出可以扣減既已經係保險經紀之類,佢地可以將同客食飯錢都扣減。但一般月入2,3萬起既,根本已經需要報稅交稅,甚麼稅局唔會查係自欺欺人。