破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

點計條數都凸佐萬五蚊…

公屋 2千,生活費 10500 兩人,小朋友幾大? 搏盡可批到兩萬幾,建議你想清楚爭取更多生活費。
mayan 發表於 27-3-2024 21:56
以前系全職現在係兼職要就學校時間接送同假期點揾都無個時全職咁多

分兩個機制,一個你盡量搵多D 錢給生活用,二同主任爭取更多的生活費給生活用。佢嘈就一定,但並不表示你不能爭取更多,你冇犯法/例佢加唔到你期的,加你期佢地又要做多D 又唔係會賺多左落自己到,兇你係因為佢地習慣左咁做要你聽話。
cftong 發表於 27-3-2024 22:51
有少少唔明。

社工同我講,按道理,傾生活費時,不論收入幾多,只看「合理開支」,其餘上繳。如果收入低於 ...

我今次第二次破,上次破是十幾年前,記得當年每次都拗得好犀利,每次都要開拖咁制,我戥佢地慘,讀咁多書做到D 個位,但係次次好似收數佬咁兇破產人士,佢地份工係要咁,業績表現之一,佢地都係為左自己份工計我地條數。
cftong 發表於 27-3-2024 23:16
就係好驚呢樣嘢,人治社會咁。
佢鬧你乜? 其實佢係咪真係有權咁做?失業冇錢上繳可加監?

你要有心理準備,遇到表面好的小心你有收入時陰濕你,遇到態度差的唔使理會,一切講錢。失業冇錢上繳是當然,即使有收入唔夠生活都唔使上繳。

每個人諗法處境唔同,我會盡量搵錢給家庭生活,同時向主任爭取最大生活費,即使期間要上繳還錢的都願意,家庭生活為首,其他的就不管了,見招拆招。