破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

點計條數都凸佐萬五蚊…

年報係比第一債權人睇、如果睇到你有盈餘會唔高興 (當然如果你平時上繳條數靚仔會易D話圍)  好多人話一定要計到總數係0   我又覺得未必個個都咁得閒計較     我知道四年後始終會翻出嚟問我點解洗凸左      不過以現在香港經濟   .假設你今年失業一個月      到年尾報表咪又係負萬四蚊      到時問你點解失業都生活到一個月      咁好合理講話幸好上年有萬四蚊盈餘       聽落係取巧      但我舊年都係洗凸咗      到今年人工原本可申請免上繳     但死慳死底仍然堅持了三個月上繳      將來問翻我就可以答原本要嘔翻出嚟嗰幾千蚊      剛好年頭公司減咗人工     應急所以用了   (總之做人唔好着數哂       假設你有一兩個月失業      都堅持上繳    大家都happy 就暫時唔同你計住)
其實你做飲食每年人工比較波動    外判又唔得閒每年約你上去傾一傾     求其每個月你有过數就唔理你     積埋積埋      其實重點只有兩個    第一係你可能畢唔到業喎     第二係你好清楚問個周年表點樣填、但個個都答非所問
第三係依家你唔係失業上繳唔到    而係搵凸咗所以想減自己工時、同時可以照顧小朋友、但又怕搞搞吓無錢上繳    至於答非所問就係猛咁話可唔可以精神病cut 上繳            第四係你前夫不是重點、大家又離題      第五我個人反而見你小朋友己經9歲、其實你好幸福啦     如果得2、3歲就真係無可能破咗產仲要一個人都照顧到