破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: mayan
打印 上一主題 下一主題

點計條數都凸佐萬五蚊…

cftong 發表於 27-3-2024 23:16
就係好驚呢樣嘢,人治社會咁。
佢鬧你乜? 其實佢係咪真係有權咁做?失業冇錢上繳可加監?

你要有心理準備,遇到表面好的小心你有收入時陰濕你,遇到態度差的唔使理會,一切講錢。失業冇錢上繳是當然,即使有收入唔夠生活都唔使上繳。

每個人諗法處境唔同,我會盡量搵錢給家庭生活,同時向主任爭取最大生活費,即使期間要上繳還錢的都願意,家庭生活為首,其他的就不管了,見招拆招。
後會有期 發表於 27-3-2024 23:24
我拎張政府精神科醫生紙,寫我精神狀態唔適合返工。已經無再搵我,然後再搵份現金糧。 成年已經無交過錢 ...

請教!是否一定要政府?同埋點同醫生講要寫證明?

外判會唔會更加想逼死你?

cftong 發表於 27-3-2024 23:52
請教!是否一定要政府?同埋點同醫生講要寫證明?

外判會唔會更加想逼死你?

1. 我直接講,壓力好大返唔到工。

2. 我諗政府醫生有公信力多d,因為私家你比錢佢就會寫架啦。 如果你去睇政府醫生精神科就唔知排幾耐啦

3. 之前就個個月打比我 問我做咩無錢交,同佢講無野做又唔信,又話咩大男人點會無野做。之後我email 左張醫生紙,已經幾個月無搵我
cftong 發表於 27-3-2024 22:51
有少少唔明。

社工同我講,按道理,傾生活費時,不論收入幾多,只看「合理開支」,其餘上繳。如果收入低於 ...

我都唔明…

正常你收入少過開支邊洗解釋?唔通我冇錢去食二手飯唔得?

同埋樓主$12500邊有可能2人用仲供飬父母,完全唔make sense
後會有期 發表於 27-3-2024 23:24
我拎張政府精神科醫生紙,寫我精神狀態唔適合返工。已經無再搵我,然後再搵份現金糧。 成年已經無交過錢 ...

我都有復診開成10幾年有傷殘津貼,可以寫信?
最後生還者 發表於 28-3-2024 01:00
我都唔明…

正常你收入少過開支邊洗解釋?唔通我冇錢去食二手飯唔得?

父母個度都無批,老豆個時67現年70阿媽63現在66,仲有一年都算唔想有變動但求順順利利畢業好過。
其實你做飲食每年人工比較波動    外判又唔得閒每年約你上去傾一傾     求其每個月你有过數就唔理你     積埋積埋      其實重點只有兩個    第一係你可能畢唔到業喎     第二係你好清楚問個周年表點樣填、但個個都答非所問
第三係依家你唔係失業上繳唔到    而係搵凸咗所以想減自己工時、同時可以照顧小朋友、但又怕搞搞吓無錢上繳    至於答非所問就係猛咁話可唔可以精神病cut 上繳            第四係你前夫不是重點、大家又離題      第五我個人反而見你小朋友己經9歲、其實你好幸福啦     如果得2、3歲就真係無可能破咗產仲要一個人都照顧到
tony浸信會 發表於 28-3-2024 04:16
第三係依家你唔係失業上繳唔到    而係搵凸咗所以想減自己工時、同時可以照顧小朋友、但又怕搞搞吓無錢上繳 ...

你復得好詳細明白問題所在,疫情後轉做大廈清潔時間地點假期都可以就到照顧小朋友,就係翻足工唔敢請假驚無佐份工翻足又超凸曬。
mayan 發表於 28-3-2024 01:16
我都有復診開成10幾年有傷殘津貼,可以寫信?

當然得,佢唔會迫一個精神有問題既人返工,有既就東張西望見
後會有期 發表於 28-3-2024 07:43
當然得,佢唔會迫一個精神有問題既人返工,有既就東張西望見

點樣要求醫生寫信?ps:我唔係唔做嘢唔做都搞唔掂,只係想有個後備。
mayan 發表於 28-3-2024 09:42
點樣要求醫生寫信?ps:我唔係唔做嘢唔做都搞唔掂,只係想有個後備。

我就日薪工既,佢批幾多我就返幾多日數,其他日子就現金糧。但個on9外判叫我返PT,我就同個醫生講比個外判搞到精神壓力好大。有時突然情緒好有問題返唔到工。  不過你睇開十幾年 應該都幫你寫,果份信就大概講你咩病情 有時會因為病發無法工作
後會有期 發表於 28-3-2024 10:11
我就日薪工既,佢批幾多我就返幾多日數,其他日子就現金糧。但個on9外判叫我返PT,我就同個醫生講比個外 ...

啱復診完無幾耐下次復診要到9月…
咁總結下睇下啱唔啱:
1)樓主想返少啲工,多啲時間睇小朋友,同時錢少咗,怕無法上繳。解決辦法:按道理係直接傾,因為收入少於上繳就不用繳。
2)樓主想搵多啲錢,但無用,因超左等於上繳,搵幾多都無用。樓主希望傾多啲生活費。就可以安心搵多啲。

其實係1)定 2)?

至於精神病意見:其實係塞住 PK外判把口,令佢不再逼你搵錢。但法律上佢無權逼人搵多啲錢吧。呢個方法係解決緊一個本身不合理的要求。

我的理解有冇錯?