破產聯盟

查看: 1321|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

下星期就上庭 有少少疑問

有d緊張又擔心

當日需要帶咩文件?

我係自己搞, 係咪有好大機會話有資料填錯而要延遲頒令?

入到去得我一個定係會有其他人一齊等頒令?

假設頒左令, 即刻打去約初次會面? 除左26頁仲需要準備咩文件?

頒令同日拎埋解凍/開戶信嗎? 因為就快出糧,,,

破產令係寄比我?

感謝!
推薦
係, 我果日上庭起碼有40-50人

約初次會面最快都要等20日

跟住破署同主任都好快手, 我有咩唔明email問佢地, 佢地都好快打電話聯絡我

我最快下個星期一/二可以收到保留戶口信

今日叫銀行即時凍結我戶口先, 過幾日公司過唔到數比我, 到時可以再叫hr幫我改銀行戶口去出糧
終於可以順利拎返份糧喇...
回復 支持 1 反對 0

破產令係郵寄
之後交文件的確要齊    到時會計師樓會即場影印         當日上庭係一班人    其實如果資料唔齊另擇日期不是更好唔嗎?   
tony浸信會 發表於 26-3-2024 13:30
之後交文件的確要齊    到時會計師樓會即場影印         當日上庭係一班人    其實如果資料唔齊另擇日期不 ...

謝謝解答

我依家列印左租約, 3個月信用卡/貸款月結單, 水費/電費/煤氣費/電話費/上網費帳單, 強積金戶口, 糧單/合約

唔知算唔算齊全
最煩都係出糧戶口問題

需要依家預約埋《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》嗎? 預約頒令同一日?

依家出糧用獅子係綜合戶口, 無得留低

仲有另一個痕生戶口, 係普通儲蓄戶口, 無差佢錢

我應該申請保留呢個痕生戶口定係再開一個新戶口好呢?

公司唔願意出現金, 支票都唔係出現金票

3月已經叫hr幫我改過一次出糧戶口, 4月都唔知點開口話需要再改一次/出支票...
聽日就上庭, 有師兄師姐可以分享一下過程嗎?

依家出糧戶口入到錢但出唔到, 過兩日就出糧, 都唔知可以點算,,,
shin122 發表於 1-4-2024 23:01
聽日就上庭, 有師兄師姐可以分享一下過程嗎?

依家出糧戶口入到錢但出唔到, 過兩日就出糧, 都唔知可以點算, ...

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1724&extra=page%3D1
呢度解答到你

出庭好簡單者。叫名擧手。先會叫寫錯呈請書果d人名就擧手要再更正擇日再上庭,跟住到無錯果d
好唔該晒各位師兄???????????????? 已經等緊上庭!希望順利
我估另擇日期未嘗不是一件好事       其實好少第一次就破到    如果真係就即日下午打去約時間交文件    最快都要兩星期吧!    至於解凍信更加要今天下午就上十樓搵主任     reception 會比主任內線號碼     然後你上12樓     門口有電話打比主任    佢就會出嚟見你
已經順利頒左令!同場都有幾十人,大部分人都順利頒到令。已經即刻打去預約埋初次會面!依家等埋解凍信(佢叫我email相關文件比佢就得)
幾十人太勁。我果時得六七個。
千祈唔好信 email     要即刻上十樓搵主任     你要話急用     仲有解凍咗D錢問都唔問就會轉比受託人    又係要堅持生活無錢       李周告訴我係我當時唔堅持    咁錢轉咗就無得比翻你架啦!
只要係一個基本出糧紅利戶口就可以
shin122 發表於 3-4-2024 23:39
係, 我果日上庭起碼有40-50人

約初次會面最快都要等20日

加油
唉,本身以為凍結左就過唔到數,點知都係照出左糧落去,搞到拎唔返份糧,要等起碼成個月,仲要唔知批得到幾多比我,點捱,已經無錢喇.......
所以疫情時好多人第一次上庭破唔到    同埋嗰陣時破到都仲有一兩日至凍戶口        現在政府機構己復常     真係諗清楚有三個月夠生活才好搞破
請問大家上庭要帶咩文件,自己搞,請大家提點下
抬起頭 發表於 5-4-2024 01:36
加油

30 40人 但1年先幾千人破 今年多左咁多咩